ONG-urile din sănătate ar putea primi mai mulți bani din impozitul pe venit

Ministrul Finanțelor a declarat că are în vedere creșterea procentului pe care persoanele fizice îl pot aloca din impozitul pe venit către aceste ONG-uri, de la 2%, la 3,5%.

 

Eugen Teodorovici

După măsurile fiscale bulversante pentru contribuabili, fie că este vorba de agenți economici, instituții publice sau salariați, ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, lasă să se înțeleagă că ONG-urile care activează în domeniul Sănătății și în sprijinul persoanelor cu nevoi speciale ar putea beneficia de un procent mai mare din impozitul pe venit pe care persoanele fizice în pot redirecționa către aceste sector.

În prezent, persoanele fizice pot opta pentru redirecționarea a 2% din impozitul pe venit către diverse organizații neguvernamentale, fundații sau asociații din diferite domenii de activitate, valoarea procentului fiind aceeași, indifernet de sector.

La scurt timp după ce a participat la o întâlnire între reprezentanții Guvernului și cei ai unor organizații ce reprezintă interesele pacienților cu boli rare și ale copiilor cu sindrom Down, ministrul de Finanțe a anunțat că ia în calcul varianta creșterii procentului din impozitul pe venit pe care persoanele fizice îl pot direcționa către ONG-urile din Sănătate.

 

Potrivit ministrului Teodorovici, în cazul acestor organizații valoarea sumei cere va putea fi redirecționată va crește de la 2% până la 3,5% din impozitul pe venit.

Cu toate acestea, sumele care vor ajunge pe această cale în conturile ONG-urilor nu vor crește foarte mult, întrucât impozitul pe venit a fost diminuat de la 16 la 10%, iar aceasta este o măsură compensatorie, pentru a diminua pierderile pe care această diminuare le-a determinat în bugetele organizațiilor respective.

„Ajutorarea acestor ONG-uri care au ca principal obiect de activitate sprijinirea celor cu nevoi deosebite trebuie făcută. Altfel nu pot să asigure ceea ce au de făcut şi scopul pentru care au fost înfiinţate. Am avut discuţii cu doamna prim-ministru şi considerăm că astfel de asociaţii, care se ocupă de aceste situaţii, pot și trebuie să fie sprijinite”, a precizat Eugen Teodorovici.

 

Propunerea a venit chiar din partea reprezentanților organizațiilor, cu ocazia întâlnirilor avute în ultima perioadă la palatul Victoria.

O decizie finală în acest sens urmează a fi luată în cursul lunii martie, ministrul explicând că trebuie făcute calcule pentru a se stabili cu cât trebuie majorat procentul, pentru a compensa pierderile datorate diminuării cotei impozitului pe venit.

Statul trebuie să vină să sprijine. De exemplu, pe partea de nevăzători avem aproximativ 100.000 de persoane la nivel naţional şi avem structuri care se ocupă. Statul trebuie să se implice. Sunt mai multe scenarii de creştere a cotei de la 2% la 2,5%, 3% – 3,5%, pentru a vedea exact cât este necesar să creştem. În luna martie va trebui să luăm o decizie”, a mai declarat Teodorovici.

 


Adaugati un comentariu


 

*