Mai multe servicii medicale decontate de CNAS, de la 1 iulie

30 iunie 2023 | 0 comentarii |

Noi analize şi servicii medicale vor fi decontate de CNAS, de la 1 iulie, prin extinderea pachetului de bază. CNAS are un buget de 54,1 miliarde de lei anul acesta, faţă de 51,3 miliarde de lei anul trecut, bugetul fiind dublu faţă de acum şase ani.

 

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care administrează sis­te­mul asigurărilor sociale de să­nă­tate, va deconta de la 1 iu­lie noi analize şi servicii medicale, în vederea consolidării prevenţiei şi îmbunătă­ţirii ac­cesului pacienţilor la serviciile medicale, a anunțat Larisa Mezinu, șef Servciu Relaţii cu Asiguraţii şi Presa al CNAS.

Potrivit noilor Norme de aplicare a Contractului-cadru intrat în vigoare începând cu 1 iulie, toate categoriile de vârstă, de la doi ani în sus, vor avea acces, o dată pe an, la servicii medicale de prevenţie, dar şi la analize medicale şi investigaţii. O parte din ele vin peste valoarea de plafon, a precizat Mezinu, în cadrul unei mese rotunde organizată de Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR), la Comisia pentru Sănătate din Senat.

De asemenea, asigurații de peste 40 de ani vor beneficia de mai multe instrumente de screening, se vor deconta chiar și câteva servicii de medicină denta­ră, iar începând de anul viitor, medicii care vor pune accent pe prevenție vor fi stimulați.

 

Pe hârtie, „toate persoanele de 40 de ani şi peste se pot prezenta pentru de analize medicale anuale la furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele județene de asigurări și a municipiului București, peste valoarea de plafon. Deci, nu va mai fi necesar să primească acel răspuns că nu mai avem bani, s-au terminat banii. La fel, femeile însărcinate – monitorizarea acestora se va realiza peste valoarea de plafon şi biletele de trimitere Monitor 7 pentru cele şapte boli importante vor rămâne în continuare peste valoarea de plafon, atât investigaţia – analiza de laborator, cât şi de înaltă performanţă, radiologie, medicina nucleară. În acea valoare de plafon sperăm să reuşim să acordăm şi să acoperim nevoia de analiză de prevenţie pentru celelalte categorii de vârstă, a mai spus Laris Mezinu.

Pentru spi­ta­lizarea de zi se introduc peste 100 de noi servicii medicale ce vor fi decontate, se im­pune şi un program de lucru de minimum 5 zile pe săptămână şi 7 ore de lucru pe zi, iar pentru asiguraţii ce au suferit AVC, pa­rali­zie, arsuri se vor deconta servicii pentru o pe­rioadă dublă decât până acum (maxi­mum 42 zile pe an/asigurat) pentru reabilitarea medicală.

 

De la 1 iulie, toate tratamentele stomatologice pentru copiii de până la 18 ani vor fi gratuite, părinții nu vor plăti nimic nici pentru aparatele ortodontice. Gratuitatea, în acest caz, se aplică și tinerilor de până în 26 de ani, dacă sunt elevi sau studenți și nu au un salariu. Și pentru adulți vor fi decontate 100% mai multe servicii stomatologice, precum controlul stomatologic și planul de tratament o dată pe an sau proteze dentare gratuite o dată la patru ani. De asemenea, „în asistența medicală dentară se introduce un nou serviciu decontat de Casă în pachetul de bază: detartrajul cu ultrasunete și periajul profesional, care se vor putea face anual pentru persoanele asigurate, direct la medicii stomatologi care au contract cu Casa. Se adaugă și această tomografie dentară de tip CT”, a detaliat Larisa Mezinu.

Aceste gratuități vor putea fi oferite doar de medicii stomatologi aflați în contract cu CNAS, în limita unui plafon de 6.000 de lei în mediul urban, respectiv 9.000 de lei în rural, pentru un program de lucru de 3 ore/zi. În prezent, doar 3.300 (12%) dintre cei 27.000 de medici stomatologi din România au contract cu CNAS.

 

Prin noul contract cadru se reglementează pentru prima dată și plata în funcţie de performanţă, medicina de familie fiind primul segment de asistenţă medicală pentru care se alocă o sumă din bugetul CNAS în acest scop. Astfel, medicii de familie care aleg să îşi desfă­şoare activitatea într-o localitate din mediul rural vo primi o bonificaţie de 50% faţă de veniturile pe care le-ar putea obţine în mod similar în mediul urban sau chiar de 100% dacă în localitate nu există niciun alt medic de familie sau punct de lucru. De asemenea, medici de familie vor putea efectua teste Papanicolau și examinarea mamară, astfel încât să aibă acces la ele și persoanele din mediul rural.

Va fi decontată și o listă de servicii medicale la domiciliu, precum logopedia după un accident vascular cerebral sau recoltarea analizelor biologice, precum și transportul de la și la domiciliu al bolnavilor oncologici sau post-transplant nedeplasabili.

De asemenea, statul va acoperi și cheltuielile pentru mamografie digitală 2D și RMN de șold, testul Frax pentru osteoporoză, dar și terapiile de recuperare care vor putea fi făcute și în stațiunile balneoclimaterice.

 

De anul viitor, CNAS îşi propune să-i stimuleze financiar pe medicii care pun accent pe prevenţie. „Suntem foarte atenţi la datele pe care le vom colecta ca urmare a implementării acestor noi servicii medicale. Începând cu anul viitor, ne propunem să bonificăm, să stimulăm financiar medicii care pun accent pe prevenţie, care discută, informează, educă pacientul în schimbarea stilului de viaţă şi adoptarea unuia sănătos. Venim în sprijinul medicilor de familie prin introducerea Riscogramei, un nou instrument care-i permite să familiarizeze pacientul cu acest discurs motivaţional, un discurs intim cu pacientul privind traiul de zi cu zi, privind stilul de viaţă ales, pentru că şi la noi vin tot felul de solicitări, de informaţii şi reclamaţii din partea persoanelor care spuneau că ele nu ştiau că sunt obeze şi că pot dezvolta boli conexe şi e important ca medicul să-l treacă prin toate etapele şi să poarte o discuţie cu pacientul la firul ierbii, cunoscându-i situaţia familiară, mediul profesional, a transmis Mezinu.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*