Maraton de evenimente stiintifice in Chirurgia de Urgenta, la Bucuresti

13 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Peste 150 de nume de referinta ale chirurgiei romanesti si europene vor conferentia, timp de patru zile, pentru cei peste 1000 de participanti la cele cinci evenimente organizate la Palatul Parlamentului.

 

chirurgieConferinta Nationala de Chirurgie, al IV-lea Congres National de Chirurgie de Urgenta si Trauma, al V-lea Congres National de Coloproctologie, Conferinta Asistentilor Medicali din Romania si Conferinta Nationala a Societatii Studentesti de Chirurgie din Romania se vor desfasura, concomitent, in perioada 14-17 octombrie 2015, la Bucuresti.

 Timp de patru zile, pentru cei peste 1000 de participanti care s-au inscris la cele cinci evenimente ce se desfasoara la Palatul Parlamentului, vor conferentia peste 150 de lectori romani, dar si mari nume ale chirurgiei internationale, intre care Eric Voiglio (Lyon, Franta), Abe Fingerhut (Austria & Franta), Denis Castaing (Paris, Franta), Franco Stagnitti (Roma, Italia) si Stefano Miniello (Bari, Italia).

Avand ca tema principala Patologia eso-gastro-duodenala, pe parcursul celor patru zile de desfasurare a Conferintei Nationale de Chirurgie, eveniment prezidat de prof. dr. Mircea Beuran, sunt concentrate sesiuni stiintifice care abordeaza patologia maligna esofagiana, gastrica si duodeno-pancreatica, patologia benigna eso-gastrica (herniile hiatale, boala de reflux gastroesofagian), patologia benigna si maligna biliara, precum si abordul chirurgical minim invaziv in aceasta arie, sesiuni conduse de cele mai reprezentative personalitati ale chirurgiei romanesti, din centrele universitare traditionale ale tarii.

 

Prof.dr. Mircea Beuran

Prof.dr. Mircea Beuran

Tehnici minim invazive avansate adresate patologiei pelvine cu implicare colorectala si ginecologica este workshop-ul hands-on care deschide seria cursurilor pre-Conferinta Nationala de Chirurgie.

Pe 12 si 13 octombrie, sunt cursuri teoretice si practice, de pregatire in chirurgia minim invaziva pelvina ginecologica si urologica, care includ si demonstratii din sala de operatie. Pe 14 octombrie, sunt cursuri privind suturile mecanice in chirurgia polului digestiv superior (numai o intelegere a tehnicii si tacticii de aplicare a staplere-lor ducand la aplicarea lor corecta), curs de redactare a articolelor stiintifice, sustinut de doua personalitati internationale – Profesorul Abe Fingerhut si Prof. Francois Lacaine (in zilele noastre activitatea academica si stiintifica reprezentand un element central in educatia medicilor tineri)”, a precizat prof. dr. Mircea Beuran, Presedintele Conferintei Nationale de Chirurgie si Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie.

 

Anastasiu-sanatateabuzoiana.roCursurile pre-conferinta care se adreseaza deopotriva medicilor rezidenti, medicilor specialisti, medicilor primari interesati de o anumita tematica, precum si studentilor si asistentilor medicali reprezinta, potrivit organizatorilor, un element important al evenimentului.

Prof. dr. Mircea Beuran a explicat ca tot miercuri „participantii vor avea ocazia de a participa la un curs de lamurire a elementelor de iatrogenie in chirurgia digestiva superioara, curs de tehnica chirurgicala si ingrijirea colostomiilor (adresat atat medicilor rezidenti, cat si asistentilor medicali, deosebit de util pentru cresterea calitatii vietii pacientilor colostomizati), curs de chirurgie metabolica, curs de abordare chirurgicala a cancerului de rect, curs de actualizare a cunostintelor privind boala de reflux gastro-esofagiana, curs privind patologia tumorala gastrica, curs de istorie a chirurgiei romanesti, curs de tehnologii moderne in chirurgie, curs de ingrijire perioperatorie a bolnavului chirurgical (adresat studentilor)”.

 

 Prof Eric Voiglio, Dr. Marius Anastasiu

Prof Eric Voiglio, Dr. Marius Anastasiu

In cadrul celui de-al IV-lea Congres National de Chirurgie de Urgenta si Trauma sunt incluse mese rotunde, in incercarea de a implementa la nivel national cele mai moderne metode de abord in ingrijirea pacientilor traumatizati. Un element central al Congresului il constituie prezentarea Ghidurilor nationale de chirurgie de urgenta si trauma la care, timp de doi ani, au lucrat nume de referinta ale chirurgiei romanesti, profesori in cadrul facultatilor de Medicina din tara si practicieni la cele mai importante spitale de urgenta, intre care si medicul buzoian Marius Anastasiu, secretarul general al Societatii Romane de Chirurgie de Urgenta si Trauma (SRCUT).

Aceste ghiduri trebuie cunoscute de toti medicii care participa la ingrijirea pacientilor traumatizati, pentru a putea fi implementate in fiecare spital, in concordanta cu resursele umane si tehnice locale, in cadrul unui protocol. Ghidurile vizeaza in principal activitatea chirurgiei de urgenta si traumatologia viscerala, dar vor constitui un instrument de lucru pentru intregul sistem hospitalier, atat in beneficiul medicilor cat si al pacientilor. Desigur, ghidurile nu inlocuiesc experienta clinica individuala, dar vor consritui un instrument cu ajutorul caruia medicul practician poate lua dfecizii rapide si eficiente pentru pacient ”, a mentionat dr. Marius Anastasiu.

 

coloproctologieIn cadrul celui de-al V-lea Congres National de Coloproctologie sunt abordate teme privind cancerul de colon si rect (boli foarte frecvente, in care rata supravietuirii si calitatea vietii sunt exponential crescute printr-un tratament multimodal bine condus), este inclusa o masa rotunda (sustinuta de medici gastroenterologi) privind bolile inflamatorii intestinale (boli ce apar cu precadere la tineri si care diminueaza semnificativ calitatea vietii si cresc in mod considerabil riscul de cancer).

La sfarsitul evenimentelor, participantii vor primi un certificat de participare cu mentiunea orelor de Educatie Medicala Continua (EMC) cu care au fost creditate evenimentele CNC de catre Colegiul Medicilor din Romania (pentru medici) si de Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (pentru asistenti).

Pe parcursul manifestarilor stiintifice va avea loc si o Expozitie medicala specializata.

 


Categorii: Actual, Eveniment, Medici

Adaugati un comentariu


 

*