Maraton muzical pentru construirea primei clinici de recuperare oncologica din tara

21 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Statia de la Resita a postului national de radio s-a alaturat unui proiect international demarat in urma cu 12 ani de postul similar din Olanda, demarand o campanie umanitara inedita pentru strangerea de fonduri necesare finalizarii edificiului medical.

 

clinica neraIn viitorul mai mult sau mai putin apropiat, in localitatea Slatina Nera, din judetul Caras Severin, va functiona prima clinica de recuperare oncologica din Romania. Este vorba despre un proiect initiat de medicul oncolog Pavel Chirila, nascut in localitatea sus-amintita. Acesta a decis sa isi continue cariera, dedicata luptei cu cancerul, prin infiintarea unui astfel de asezamant, unde pacientii care au trecut cu bine peste tratamentele specifice afectiunilor oncologice, sa fie ajutati sa se refaca.

Lucrarile au fost demarate in urma cu aproape patru ani, clinica fiind gandita pentru a functiona in regim de sanatoriu, in care pacientii vor fi gazduiti in 42 de saloane cu cu grup sanitar propriu si dotari moderne. In plus, in jurul cladirii se doreste amenajarea unei gradini botanice, care sa ofera un cadru natural cat mai placut si reconfortant celor care vor fi internati aici.

 

copii cancer3Proiectul a beneficiat de o finanatare europeana pentru 60% din lucrari, restul investitiei provenind din contributia autoritatilor locale si din donatii, iar pentru a putea fi dus la bun sfarsit mai este necesar un ultim efort financiar.

In acest scop, statia locala din Resita a Radio Romania a demarat o campanie inedita de strangere de fonduri, dupa modelul unui proiect international demarat in 2004 de radioul public din Olanda. Proiectul se numeste Serious Request si presupune implicarea posturilor nationale de radio in diverse cauze cu caracter umanitar, fiind preluat de-a lungul timpului de radiourile publice din Austria, Portugalia, Lituania sau Elvetia. Acestor tari li se alatura, din acest an, si Romania, prin initiativa statiei de la Resita a Radio Romania, ai carei reprezentanti au decis sa se implice pentru a strange o parte din fondurile necesare finalizarii lucrarilor la clinica de recuperare oncologica de la Slatina Nera.

 

clinica nera 2Zus si facut, jurnalistii au amenajat in centrul municipiului o „casuta din sticla”, din incinta careia DJ-ii postului de radio difuzeaza non-stop muzica, pana in ajunul Craciunului, atragand astfel atentia lucuitorilor orasului si indemnandu-i sa doneze. Demersului lor i s-au alaturat si reprezentantii Crucii Rosii, care vor desfasura in aceasta perioada actiuni pentru atragerea de donatii.

Totodata, au fost deschise doua conturi in care pot dona locuitorii din intreaga tara, care doresc sa sprijine acest proiect, ce nu va fi doar in beneficiul locuitorilor din zona ci al tuturor pacientilor cu afectiuni oncologice aflati in recuperare dupa tratamentele specifice. Oricine se va afla in situatia amintita va putea beneficia, la Slatina Nera, de cele mai bune conditii, pe parcursul a 30 de zile de internare. Donatiile pot fi facute atat in lei, in contul RO95BTRLRONCRT0376715101, cat si in euro, in contul RO45BTRLEURCRT0376715101.

La inceputul acestui an existau sperante ca asezamantul va fi deschis pana la 31 decembrie, insa pe parcurs a mai fost nevoie de investitii suplimentare, pentru care se strang in prezent fonduri si se spera ca inaugurarea va avea loc cat mai curand in 2017.

 


Adaugati un comentariu


 

*