Marcel Ciolacu: Bolnavii cronici nu vor plăti contribuția la sănătate pentru concediu medical

8 aprilie 2024 | 0 comentarii |

Toate categoriile de bolnavi cronici urmează să beneficieze de scutirea la plata contribuţiei sociale pentru indemnizaţiile de concediu medical, a declarat, luni, premierul Marcel Ciolacu.

 

Ordonanța de Urgență privind eliminarea impozitul suplimentar de 10% pe concedii medicale, pentru indemnizațiile de concediu medical în cazul gravidelor, al mamelor cu copii bolnavi, al pacienților cu afecțiuni oncologice și pentru cazurile de urgență, aprobată săptămâna trecută de Executiv, nemulțumește în continuare pacienții.

Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), a declarat că pacienții cu afecțiuni cronice protestează și spun că „nu trebuie să fim împărțiți și discriminați. Ce nu înțelegem este de ce sunt excepții și cine poate categorisi o anumită boală în funcție de gravitate sau în funcție de nevoie: de ce un pacient cu tuberculoză, care trebuie să stea în concediu medical 6 luni nu e scutit, și un pacient oncologic e scutit, de ce un pacient cu AVC, o boală cardiovasculară, un diabet nu e scutit, în timp ce o gravidă e scutită. Nu punem o boală mai sus decât alta, nu e normal, a declarat reprezentantul COPAC.

 

Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a venit însă, astăzi, cu o completare și spune că și persoanele care suferă de boli cronice vor fi scutite de plata suplimentară pentru concedii medicale, pe lângă cei oncologici, gravide și mame cu copii bolnavi. Am luat o decizie rapidă, pentru că se tot întârzia a se interveni în Parlament pe acest act normativ şi am luat o decizie, nu sunt probleme în ceea ce priveşte bolnavii cronici, a ținut să lămurească lucrurile premierul.

În primul rând, CASS plătim cu toţii, şi eu, şi dumneavoastră şi domnii medici şi toată lumea, oriunde în lumea asta, nu poţi să ţii sistemul de sănătate fără contribuţia de sănătate. Nu e o taxă introdusă nici de Ciolacu, de când e un stat modern în lume are introdusă o taxă în ceea ce priveşte sănătatea. Am luat o decizie în Guvern şi am exceptat această taxă, cu alte cuvinte, cel aflat în concediu medical pentru maternitate, pentru faptul că are copilul bolnav, pentru boli cronice, pentru cancer va avea un venit suplimentar cu această taxă de 10%”, a adăugat Marcel Ciolacu.

 

Premierul a readus în discuție și numărul mare de concedii medicale din ultimii ani, în România, subliniinnd că „am pornit de la concedii medicale de 800 – 870 de milioane parcă. A venit pandemia, s-a suplimentat cu vreo 570 de milioane la concediile medicale decontate de Casa de Asigurări. Ne-am trezit într-un sistem în care avem 6 miliarde de lei concedii medicale. Dacă ne uităm pe statistici, suntem cel mai bolnav popor din lume, la asemenea dimensiuni. Dacă doriţi (…) se dau venituri mai mari celui care, cu voie sau fără voia sa, a răcit şi stă cinci zile acasă, nu am să o fac. (…) Cu adevărat, pentru bolnavi cronici, pentru oncologie, pentru mame, pentru copii bolnavi, categoric cheltuielile sunt mai mari. (…) Adică, să dau şi medicamente compensate pentru tuse şi junghi, să plătesc absolut tot şi să suport eu, statul român, la această dimensiune de 6 miliarde pe an concedii medicale nu am să o fac. (…) Nu mi se pare corect”, a susţinut Marcel Ciolacu.

 

Radu Ganescu

Radu Gănescu spune însă că toți pacienții din România ar trebui să beneficieze de aceleași drepturi. Deocamdată, toți cei care își iau concediu medical plătesc. La ora actuală, fie că ești pacient vechi, fie ai o afecțiune acută, fie că ești mămică cu copil care are o anumită problemă de sănătate, plătești 10% în plus. Și sper ca acești bani câștigați până acum de statul român să ajungă tot în sănătate”, a spus președintele COPAC.

Ceea ce am văzut până acum din declarații, că scoatem categorii de pacienți, că punem categorii, nu e normal și nu ar trebui ca cetățenii României să fie împărțiți așa. Dimpotrivă, ar trebui toți sprijiniți”, susține Gănescu, atrăgând atenția că ceilalți angajați din România care se îmbolnăvesc și care au nevoie de concediu medical, din păcate, vor primi, în continuare, sume mai mici pentru perioada de îngrijiri medicale și recuperare.

El consideră că ar fi „logic să intrăm într-o gândire normală, să nu începem să discriminăm sau să suprataxăm un pacient. Asta ar fi trebuit să fie intenția autorităților încă de la început. Să susțină și să ajute pacienții pentru a deveni cât mai activi și cât mai implicați în comunitate”, a adăugat președintele COPAC.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*