MASA DE PASTE: Asigurati-va ca mielul nu este caine!

18 aprilie 2013 | 1 comentariu |

Medicii veterinari ne invata cum sa recunoastem carnea de buna calitate si sa evitam riscurile pentru sanatate. In judetul Buzau sunt autorizate trei abatoare, iar daca vor exista solicitari, medicii veterinari sunt pregatiti sa asigure asistenta si in puncte volante.

 

Aveti grija ce mancati de Paste!

Trei milioane de miei (din care peste 100.000 numai in judetul Buzau), sapte de milioane de cozonaci, 50 de milioane de oua si peste 200.000 de hectolitri de vin asteapta sa fie cumparate de romani pentru masa de Paste din acest an, iar preturile sunt comparabile cu cele de anul trecut.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) recomanda populatiei sa cumpere produse alimentare pentru Paste numai din spatii sau unitati autorizate sanitar veterinar si ne invata la ce trebuie sa fim atenti. Potrivit  unui comunicat de presa al institutiei, cand cumparam carne si organe de miel trebuie sa mergem in spatii autorizate, unde produsele sunt insotite de un certificat de sanatate publica veterinara si poarta marca de sanatate care atesta ca animalele, carnea si organele au fost supuse examenelor veterinare si nu prezinta risc pentru sanatatea consumatorilor.

In judetul Buzau functioneaza trei abatoare autorizate, cu puncte de lucru in Vernesti, Caldarusanca si Ramnicu Sarat, unde se pot sacrifica mieii (iezii) pentru comercializare. La solicitarea Prefecturii sau a primariilor, suntem pregatiti sa asiguram supravegherea si controlul in centre temporare”, spune dr. Ciprian Botezatu, director adjunct al DSVSA Buzau.

 

Controlul sanitar veterinar, necesar

Din punctul de vedere al originii carnii, se poate cumpara carne de miel (ied) care provine din unitati autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare sau din cea obtinuta prin sacrificarea la cererea consumatorilor, in locuri special amenajate, temporar.

Dr. Botezatu arata ca „pe carnea de miel (ied), provenita din unitati autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare, gasim o marca de sanatate de forma ovala, cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, avand inscriptionate: numele taraii, scis cu majuscule sau codul ISO al tarii (ex. – RO), numarul de autorizare acordat de autoritatea veterinara centrala a tarii de origine si abrevierea CE. Carnea de miel (ied) obtinuta prin sacrificarea la cererea Prefecturii sau a unor primarii, in locuri special amenajate temporar, are aplicata o stampila de forma rotunda cu diametrul de 3,5 cm, cu urmatoarele inscrisuri: ROMANIA, cu indicativul judetului in centru, urmat de numarul de autorizare al unitatii si numarul de identificare al medicului veterinar care asigura supravegherea veterinara a unitatii”.

 

Cumparati din magazine autorizate!

In privinta particularitatilor specifice speciei ANSVSA arata ca ovinele au „incisivi numai pe maxilarul inferior, pe cel superior avand un burelet gingival, iar membrele anterioare si posterioare se termina in copite biongulate. Este de preferat ca mielul sacrificat sa aiba capul atasat de carcasa, precum si portiunea terminala a unui membru, mentionand ca face aceste precizari pentru prevenirea substituirii acestor carnuri cu cea de caine, usor de confundat intre ele pentru o persoana neavizata.

Dr. Botezatu spune insa ca „aceste substituiri nu s-au mai intalnit de multa vreme, pot fi considerate istorie, dar este bine sa fim prevazatori. Trebuie avut insa in vedere ca sacrificarile sunt permise numai in spatii autorizate, iar daca se fac in spatii autorizate tempor este admisa doar comercializarea catre consumatorul final, comercializaea prin unitati de alimentatie publica fiind sanctionata cu amenzi cuprinse intre 20.000 si  40.000 de lei. In mediul familial, este interzisa cu desavarsire comercializarea, dar se recomanda verificarea la medicul veterinar de circumscriptie, pentru a evita orice risc pentru sanatatea consumatorilor”.

 

Igiena, obligatorie la manipulare

Respectarea normelor de igiena stabilite de legislatia in vigoare, de catre persoanele care comercializeaza produsele de origine animala, este o alta cerinta importanta mentionata de medicii veterinari.

Toate persoanele care manipuleaza produsele de origine animala, pana la comercializare, trebuie sa fie sanatoase, sa aiba carnete de sanatate vizate periodic de catre o unitate medicala si sa poarte o imbracaminte curata (halat, sort si boneta de culoare alba). Circumscriptiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si Circumscriptiile sanitare veterinare zonale din judetul Buzau vor avea un program prelungit de lucru in perioada 20.04-05.05.2013, la sediul fiecareia dintre ele fiind afisate atat programul zilnic, cat si persoanele responsabile si numarul de telefon al acestora”, atrage atentia dr. Ciprian Botezatu, directorul adjunct al DSVSA Buzau.

Autoritatea face apel catre cetateni sa sesizeze toate neregulile pe care le observa in domeniul sigurantei alimentelor, la numarul de telefon 0800 826 787, care poate fi apelat gratuit, din orice retea de telefonie, sau la cel mai apropiat punct de control sanitar-veterinar.

 

Atentie si oua, branzeturi si cozonaci !

ANSVSA recomanda ca si achizitionarea oualor sa se faca din locuri aflate sub supraveghere sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, pentru a avea garantia ca provin de la pasari sanatoase, din ferme autorizate si controlate sanitar veterinar, au fost transportate cu mijloace auto autorizate sanitar care respecta normele si conditiile de igiena si temperatura si sunt depozitate si expuse spre comercializare in conditii corespunzatoare.

De asemenea, comercializarea laptelui si a branzeturilor in pietele agroalimentare si targuri, de catre producatorii agricoli, se realizeaza in baza documentelor de inregistrare sanitara veterinara eliberate de DSVSA judetene, producatorii care vand direct catre consumatorul final, in piete, trebuind sa detina fise de sanatate care atesta starea de sanatate a animalelor de la care a fost obtinut laptele, completate de catre medicii veterinari.

Cozonacii, prajiturile, produsele de panificatie sau legumele de sezon se pot achizitiona din spatii amenajate si autorizate, aflate sub controlul personalului de specialitate, mai precizeaza ANSVSA.



Comentarii (1)

  1. N. Oprea spune:

    Nu ar fi prima data cand aud! Nemernici sunt destui, numai sa iasa bani.

Adaugati un comentariu


 

*