Masuri speciale de siguranță la SJU Buzău, în contextul epidemiei de gripă

30 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Principala problemă este refuzul aparținătorilor de a înțelege că trebuie să respecte restricțiile privind programul de vizitare, deși măsura a fost impusă în special pentru siguranța pacienților.

 

Luminita Turcu

La scurt timp după ce Sorina Pintea a făcut anunțul legat de epidemia de gripă, pe adresa Spitalului Județean de Urgență Buzău, ca și pe a celorlalte spitale din țară, a fost trimis de la Institutul Național de Sănătate Publică un plan de măsuri ce trebuie luate în această perioadă, la nivelul unităților sanitare. Măsurile nu sunt cu nimic diferite față de recomandările făcute încă din urmă cu câteva săptămâni, când s-a constatat o intensificare a circulației virusului gripal, astfel că la nivelul SJU Buzău nu este nevoie să se facă eforturi suplimentare în acest sens, unitatea fiind pregătită pentru perioada epidemică.

Referindu-se la acest plan de măsuri, directorul de îngrijiri medicale al spitalului, Luminița Turcu, a declarat că la nivelul SJU Buzău nu sunt probleme în ceea ce privește punerea în aplicare. Recomandările venite de la București se referă în principal la completarea stocului de antivirale, vaccinarea antigripală a personalului care nu s-a imunizat încă, folosirea măștilor și halatelor de protecție,  prezența dezinfectanților pe secții și utilizarea acestora, precum și restricționarea și chiar interzicerea vizitelor în secțiile cu risc. „Avem suficiente antivirale în stoc, respectiv Tamiflu, și vom mai solicita dacă va fi cazul. Pe secții avem disponibile halate, măști de protecție și botoși, nimeni nu intră în secție fără un astfel de echipament. De asemenea, în fiecare secție aven substanțe dezinfectante pentru personalul medical, iar stocurile sunt suficiente pentru perioada următoare”, a declarat Luminița Turcu.

 

În privința imunizării, aceasta spune că 90% din personalul medical a fost vaccinat antigripal, iar cei nevaccinați sunt supuși triajului epidemiologic ori de câte ori intră în tură. De când a fost instituită această măsură, o singură persoană a fost respinsă la triaj, a precizat Luminița Turcu, menționând că a fost vorba de o asistentă medicală de la secția ATI care prezenta semne de boală.

O altă dispoziție se referă la transferul pacienților cu gripă la secția de Boli Infecțioase, secție în care se află internați 27 de pacienți și mai disponibile încă 8 paturi.

În ultima perioadă s-a constatat și o creștere a numărului de pacienți care se adresează secției UPU Pediatrie, fiind consemnată o medie de 70 de pacienți pe zi, mult mai mare decât în altă perioadă a anului, însă în cazul multora dintre ei medicii recomandă îngrijirea la domiciliu, nefiind nevoie de internare.

 

Se pare însă că la nivelul populației utilitatea acestor măsuri nu este pe deplin percepută, iar din aceasta cauză există un val de nemulțumiri din partea aparținătorilor, care nu înțeleg că restricționarea sau interzicerea accesului în secții sunt măsuri instituite tocmai pentru siguranța pacienților pe care doresc să îi viziteze. La Maternitate, un grup de tați aproape că au declanșat un protest spontan chiar azi, când a fost anunțată epidemia de gripă, nemulțumiți de faptul că nu li se dă voie să își vadă copiii nou-născuți, aflați în secția de Neonatologie, acolo unde accesul vizitatorilor este interzis, fiind vorba de o secție de risc.

Directorul de îngrijiri medicale a precizat că reacții similare au și mulți aparținători care vin să viziteze pacienți din spital, aceștia invocând diferite pretexte și folosind tot felul de tertipuri pentru a intra în secțiile în care accesul estre restricționat. „Le înțelegem nemulțumirea, pentru că la un moment dat toți am fost în postura de a avea pe cineva internat, însă și dânșii trebuie să înțeleagă că nu li se permite accesul nu pentru că așa vrem noi, ci pentru ca trebuie respectate niște măsuri de siguranță care sunt în beneficiul celor pe care vor să-i viziteze. În toate secțiile este afișat programul de vizite, iar aparținătorii sunt obligați să poarte echipament de protecție, însă în afara acestui program nimeni nu mai are voie în secție. În secțiile cu risc, precum Neonatologia, Pediatria, ATI, Chirurgie accesul este interzis”, a mai declarat Luminița Turcu.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*