Medici stomatologi și cadre universitare trimise de DNA în instanță, pentru șpagă la rezidențiat

27 aprilie 2022 | 0 comentarii |

Patru medici stomatologi, între care un conferențiar și un asistent universitar de la Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității Dunărea de Jos din Galați și un lector de la Facultatea de Sport din Arad au fost trimiși în judecată de DNA într-un dosar de trafic de influență, luare și dare de mită.

 

Se tot vorbește, în ultimii ani, despre medici falși, despre diplome false, despre șpăgi la examene și despre riscurile la care sunt expuși pacienții care încap pe mâinile unor astfel de personaje, dar fenomenul pare să fie de neoprit, în ciuda numeroaselor dosare penale și condamnări.

Direcția Națională Anticorupție anunță că a finalizat instrumentarea unui nou astfel de dosar și patru medici stomatologi au fost trimiși în judecată, pentru infracțiunile de trafic de influență, luare și dare de mită, comise în perioada examenelor de obținerea titlului de medic specialist, după finalizarea rezidențiatului, în toamna anului trecut.

Astfel, în cauza mediatizată prin comunicatul 180/VIII/3 din 4 martie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată a trei inculpați, sub control judiciar pe cauțiune, iar un al patrulea va fi judecat în stare de libertate. Este vorba despre trei femei din Galați, medici stomatologi, între care una conferențiar și alta asistent universitar în cadrul Facultății de Medicină și Farmacie de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați și un alt medic stomatolog din Arad, care este și lector universitar în cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport – Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad

 

Potrivit DNA, „în perioada 10 septembrie -14 noiembrie 2021, inculpata Șincar Dorina Cerasella, în calitățile de coordonator de program de rezidențiat și președinte al comisiei de examen ar fi pretins, în mod direct, câte 2.000 euro (sau echivalentul în lei) de la trei medici rezidenți, candidați la examenul de medic specialist în disciplina parodontologie, susținând că, prin influența avută asupra celorlalte două membre ale comisiei de examen, le va determina să faciliteze promovarea, în mod fraudulos, a respectivului examen și implicit obținerea titlului de medic specialist parodontolog de către cei trei rezidenți. Între cei trei medici rezidenți s-a aflat și inculpata Zalimov Antoanela Andreea de la care Șincar Dorina Cerasella ar fi primit suma de 10.000 lei pretinsă în legătură cu cele menționate anterior”.

Procurorii au descoperit, în urma cerectărilor efectuate, că „în zilele de 13-15 noiembrie 2021, președinta comisiei de examen Șincar Dorina Cerasella i-ar fi furnizat, în avans și în mod direct, candidatei Antoanela Andreea Zalimov, subiectele la ambele probe (clinică și practică) și rezolvarea/realizarea lor, deși acestea erau informații nedestinate publicității. Ulterior, la data de 16 noiembrie 2021, candidata Zalimov Antoanela Andreea a susținut și promovat atât proba clinică (având de rezolvat chiar unul dintre cele două cazuri clinice ce îi fuseseră anterior furnizate), cât și proba practică (având de rezolvat întocmai manopera medicală ce îi fusese anterior divulgată)”.

 

DNA a stabilit, de asemenea, că la comiterea faptelor a contribuit și secretara Comisiei de examen, care a sprijinit-o pe șefa comisiei în comiterea faptelor.

În acțiunile sale de pretindere, primire și oferire de informații nedestinate publicității, inculpata Șincar Dorina Cerasella ar fi fost sprijinită de inculpata Grecu Gina Păunița, în calitate de secretar al comisiei de examen”, precizează DNA.

Procurorii anticorupție au mai stabilit că „în același context, în perioada 02-04 decembrie 2021, inculpata Șincar Dorina Cerasella ar fi acceptat promisiunea și ulterior ar fi primit, prin intermediar, produse alimentare, drept recompensă de la inculpatul Miuţă Caius Călin, care promovase examenul respectiv”.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galați, cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

 

În comunicatul DNA se menționează că au fost trimise în judecată, sub control judiciar:

ȘINCAR DORINA CERASELLA, medic stomatolog și conferențiar universitar în cadrul Facultății de Medicină și Farmacie – Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, coordonator de program de rezidențiat și președinte al comisiei de examen, pentru săvârșirea infracțiunilor de: trafic de influență, luare de mită, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite;

GRECU GINA PĂUNIȚA, medic stomatolog și asistent universitar în cadrul Facultății de Medicină și Farmacie – Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la trafic de influență și complicitate la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite

ZALIMOV ANTOANELA ANDREEA, medic stomatolog, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. Totodată, instanței de judecată i s-a solicitat și anularea certificatului de medic specialist în parodontologie obţinut de aceasta, în modalitatea prezentată.

În stare de libertate va fi judecat inculpatul MIUȚĂ CAIUS CĂLIN, medic stomatolog și lector universitar în cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport – Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

 


Adaugati un comentariu


 

*