CNA a aprobat un spot prin care Ministerul Sănătății informează populația despre administrarea iodurii de potasiu

27 aprilie 2022 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila, a pledat miercuri, în faţa membrilor CNA pentru utilitatea unei campanii a Ministerului Sănătății (MS) cu privire la administrarea iodurii de potasiu doar în cazul unui incident nuclear şi numai la indicaţia autorităţilor.

 

La începutul lunii aprilie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunța că a lansat campania de informare privind modul de administrare şi de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu, care fuseseră deja distribuite Direcțiilor de Sănătate pubică din teritoriu. Spunea atunci, ministrul, că informarea se va face prin intermediul medicilor de familie, dar și „pe diverse canale de comunicare mass-media”, prin mesaje „foarte scurte și uşor de înţeles”. Suntem la fârșitul lunii aprilie, războiul din Ucraina pare nu doar să se potolească, ci să escaladeze și către zone mai apropiate de România, dar campania de informare a rămas la stadiul declarațiilor din momentul lansări. Astăzi, Alexandru Rafila a încercat însă să convingă membrii Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), de necesitatea și utilitatea distribuirii unor spoturi radio și TV despre administrarea iodurii de potasiu, în cazul unui incident nuclear.

În spaţiul public au fost foarte multe discuţii legate de un posibil incident în Ucraina, având în vedere situaţia de acolo. Multă lume îşi aduce aminte de situaţia din anul 1986 şi Ministerul Sănătăţii s-a pregătit în acest sens, a reuşit împreună cu Administraţia Rezervelor de Stat şi Antibiotice Iaşi să producă o cantitate suficientă de iodură de potasiu pentru toată populaţia României”, a spus Rafila, la CNA, citat de Agerpres.

 

Ministrul a reamintit că pastilele de iodură de potasiu nu trebuie administrate „intempestiv”, ci doar la indicațiile autorităților și numai în caz de accident nuclear – care va fi anunțat prin intermediul radio, TV, mass media, telefon sau/și chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă. Totodată, acesta a precizat că pastilele de iod se administrează în primele şase ore după anunţul autorităţilor, în doză unică, dar până când și numai dacă va fi nevoie să fie administrate, acestea se păstrează într-un loc sigur, la întuneric, la temperatură constantă şi nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor.

Având în vedere că tradiţia în România este ca dacă primeşti ceva trebuie să şi consumi, există această îngrijorare şi în rândul profesioniştilor din Sănătate şi noi avem această îngrijorare. Şi dacă o să facem în perioada următoare o campanie de distribuire a acestor micro-comprimate de iod, vrem să fim siguri că ele vor fi păstrate şi nu vor fi administrate decât dacă este cazul şi o campanie desfăşurată prin mass media – televiziune, radio – este extrem de utilă pentru ca să susţină acest demers al Ministerului Sănătăţii”, a pledat ministrul Rafila.

 

Ministrul nu a exclus existenţa unor cazuri de autoadministrare a iodurii de potasiu, dar spune că preferă să nu porneească de la premisa că lumea nu poate să înţeleagă că aceste pastile nu trebuie administrate în momentul primirii și a subliniat că „noi trebuie să ne face datoria şi să informăm şi să educăm”, recomandând ca spoturile să fie difuzate timp de două luni, care ar trebui să fie suficiente. „În intervalul acesta de timp, noi ne organizăm ca să putem să începem distribuirea. Problema pe care trebuie s-o înţeleagă toată lumea este legată de faptul că din punct de vedere organizatoric este imposibil, având în vedere că maxim şase ore de la expunere trebuie să iei un astfel de comprimat, nu ai timpul necesar să faci distribuirea în cazul unei urgenţe”, a mai spus ministrul Rafila.

Oficialul a amintit că „la Fukushima n-au fost capabili să facă distribuirea în timp util şi ne gândim, totuşi, că e mult mai bine să se facă acest lucru din timp şi oamenii să ştie despre ce este vorba. Eu nu plec de la premisa că lumea în România nu poate să înţeleagă că aceste pastile nu trebuie administrate în momentul primirii, ci doar dacă este necesar. Şi scopul acestei campanii este foarte clar în sprijinul acestei teorii”, a punctat ministrul Sănătății.

 

Prof. dr. Alexandru Rafila a mai precizat că, odată cu tabletele de iodură de potasiu, vor fi distribuite şi informaţii legate de dozaj, de vârstă şi de modul de păstrare a acestor comprimate la domiciliu, potrivit sursei citate.

CNA a aprobat miercuri solicitarea Ministerului Sănătăţii de difuzare în regim de campanie de interes public a unui spot radio şi tv de informare cu privire la administrarea comprimatelor de iodură de potasiu.

Iodura de potasiu este un medicament. Acesta va fi folosit doar în situaţia puţin probabilă a unui incident nuclear şi numai la indicaţia autorităţilor. Nu administraţi iodură de potasiu din proprie iniţiativă”, se arată în spotul Ministerului Sănătăţii.

Spotul va fi difuzat timp de două luni în regim local, regional, naţional prin intermediul media radio şi tv.

 


Adaugati un comentariu


 

*