Medicii au fost scosi din categoria functionarilor publici
Presedintele Basescu a promulgat legea pe care a contestat-o si care a generat acute contoverse. Parlamentul a apreciat ca „profesia de medic este liberala, prin excelenta”.
Presedintele Romaniei, Traian Basescu a promulgat miercuri, 8 octombrie, legea de aprobare a Ordonantei 2/2004, dupa ce Parlamentul a respins cererea sa de reexaminare prin care se solicita sa se revina asupra deciziei potrivit careia medicul nu este functionar public si nu poate fi asimilat acestuia.
Promulgarea actului normativ a avut loc dupa ce, in luna iulie, presedintele Romaniei retrimis legea in Parlament, solicitand reexaminarea, in special a articolului prin care medicul „nu poate fi functionar public sau asimilat acestuia”, avand in vedere natura profesiei „prin excelenta liberala” si obligatiile fundamentale ale medicului fata de pacientul sau.
Legea a nascut numeroase controverse si dispute in plan public. Presedintele Traian Basescu a acuzat Guvernul ca vrea sa legifereze un statut privilegiat pentru medici si a solicitat reexaminarea legii, criticand articolul care scotea medicii din categoria functionarilor publici.
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu l-a acuzat insa pe seful statului ca pune in pericol derularea programele nationale de sanatate, intrucat reeaxaminarea presupune timp, iar acelasi act normativ prevede ca CNAS preia, incepand cu 1 august 2014, programele care erau derulate si monitorizate de Ministerul Sanatatii.
In solicitarea sa de reexaminare, seful statului a incercat sa arate ca, prin aceasta modificare, medicilor li se diminueaza raspunderea penala.
„Prin aceasta modificare, medicii nu mai pot fi asimilati in categoria functionarilor publici in sensul legii penale care considera functionar public «orice persoana care exercita un serviciu de interes public prin care a fost investita de autoritatile publice sau care este supusa controlului ori supravegherii acestora cu privire la indeplinirea respectivului serviciu public»”, preciza seful statului.
In disputa dintre presedintele Romaniei si Ministerul Sanatatii a intrat si Colegiul Medicilor care, printr-un comunicat de presa si-a manifestat „surprinderea” pentru respingerea actului normativ, atragand atentia ca „relatia intre medic si pacient este una specifica”, iar „interesele pacientului sunt mai presus decat interesele publice”, asa cum prevad toate Codurile deontologice din lume.
In acest context, Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din Romania a solicitat tuturor parlamentarilor „indiferent de culoarea politica” , sa „respinga obiectiile Presedintiei de a revoca articolul in forma in care a fost trimisa de Parlament si a reda statutul real al profesiei medicale”, mentionand ca acest lucru este cu atat mai important cu cat „una din cauzele principale pentru care medicii aleg sa plece in strainatate este echivalarea cu functionar a unei activitati care prin esenta sa nu are aceste atribute”.
Odata reintoarsa legea in Parlament, senatorii au respins, in 21 septembrie, cererea de reexaminare prin care presedintele Traian Basescu a solicitat legislativului sa se revina asupra acestei decizii, argumentand ca profesia de medic este „liberala prin excelenta”.
„Peste tot in Uniunea Europeana, profesia medicala este legiferata ca fiind liberala. Medicul nu este functionar public, iar echivalarea dintre ele impiedica o relatie autentica cu pacientul. Independenta profesionala este, potrivit studiilor, cea mai importanta pentru medici. Toate studiile sociologice pun pe primul loc plecarea din cauza faptului ca sunt echivalati cu functionari publici”, au mentionat senatorii din Comisia de santate, in raportul inaintat plenului, mentionand ca, din 2008 pana in prezent, au parasit Romania aproximativ 15.000 de medici.
„Doar in primele sase luni ale acestui an, numarul medicilor plecati a atins cifra de 1.200. Deficitul de medici se resimte tot mai acut in Romania, atat pe zone, cat si pe specialitati. Adoptarea actului normativ, in forma adoptata de Parlament, ar constitui un mesaj pozitiv pentru lumea medicala, care ar putea reduce fenomenul migratiei”, concluziona raportul Comisiei.
Camera Deputatilor, for decizional in acest caz, a respins la randul sau, in 30 septembrie, cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu referitoare la legea privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 2/2014. In noul context, seful statului a promulgat legea in forma sa initiala, astfel ca medicii nu vor mai fi, incepand din aceasta saptamana, considerati sau asimilati functionarilor publici.
Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a reactionat si de aceasta data, imediat, salutand promulgarea legii care nu ii incadreaza pe medici ca functionari publici.
Tot printr-un comunicat de presa, CMR apreciaza ca acesta este un mesaj perceput pozitiv de catre corpul profesional al medicilor, intr-un moment „in care asistam la un exod al medicilor in strainatate”, dar si din cauza faptului ca nu li se protejeaza independenta in realizarea actelor profesionale.
Biroul Executiv al forului profesional considera insa ca, pe langa aceasta modificare a legii, mai trebuie adoptate acte legislative care sa consolideze pozitia medicului si sa apere interesele pacientului.