Medicii buzoieni au ajutat o gravidă supraponderală, refuzată de cinci spitale

19 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Unitățile medicale la care s-a apelat au invocat faptul că nu dispuneau de mese speciale care să susțină greutatea pacientei care, în final, a născut la spitalul Pantelimon din Capitală.

 

Spitalul Barlad

O tânără de 28 de ani, din Bârlad, a trecut prim mari emoții atunci când a venit momentul să nască. Ea a fost refuzată de cinci spitale, pe motiv că era supraponderală, iar mesele de operație pe care respectivele unități medicale le aveau în dotare nu ar fi făcut față, riscând să cedeze sub greutatea femeii. În cele din urmă, gravida a ajuns la spitalul Pantelimon din Capitală, unde a născut un copil sănătos, de 3,9 kilograme.

O contribuție importantă la această reușită și-au adus și medicii Maternității Buzău, care au examinat-o pe tânără în drumul spre Capitală, pentru a se asigura că va ajunge cu bine la destinație și nu este niciun pericol pentru viitoarea mamă sau pentru bebelușul care urma să vină pe lume.

În noaptea de luni spre marți, femeia, care cântărește peste 160 de kilograme, având o înălțime de doar 1,50 metri, s-a prezentat la spitalul din Bârlad, întrucât trebuia să nască. Fiind vorba de un caz de mare complexitate și ținând cont de starea pacientei, medicii de aici au decis să o transfere la maternitatea Elena Doamna din Iași, unde sunt trimise, de obicei, cazurile cu mare risc. Transferul a fost însă refuzat de maternitatea ieșeană, invocându-se faptul că unitatea nu dispune de o masa specială de operație pentru pacientele supraponderale. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al spitalului din Bârlad, Adrian Gheorghiu, a declarat că argumentul este unul fals, precizând că o masă de operație normală poate susține o greutate de 250 de kilograme.

 

Refuzați de maternitatea Elena Doamna, medicii bârlădeni au apelat la o altă maternitatea Cuza Vodă din Iași, dar și de aici au fost refuzați.

În disperare de cauză, au apelat apoi la spitalele județene din Vaslui și Galați, dar și de aici au primit același răspuns. În cele din urmă au luat legătura cu spitalul Pantelimon din Capitală, care a acceptat transferul pacientei.

Întrucât femeia putea să intre în travaliu în orice moment, medicii de la Bârlad au apelat la sprijinul unui elicopter SMURD pentru transportul la București, însă și din acest punvt de vedere lucrurile nu au mers așa cum și-ar fi dorit, elicopterul solicitat fiind indisponibil, întrucât se afla la o altă intervenție. S-a luat atunci decizia asigurării transportului pacientei însoțită de un medic, cu o ambulanță de la SAJ Vaslui, care a pornit în zorii zilei de ieri spre Capitală.

 

Drumul pe care îl avea de parcurs era însă destul de lung, presupunând și anumite riscuri pentru pacientă, motiv pentru care s-a apelat și la sprijinul medicilor de la maternitatea din Buzău, pentru a-i mai face un consult pacientei și a se asigura că aceasta poate suporta în continuare drumul până în Capitală. Aceștia au răspuns pozitiv, așa că , în cursul zilei de ieri, ambulanța cu pacienta supraponderală a făcut o escală la maternitatea buzoiană, unde femeia a fost supusă unui nou consult, de către specialiștii unității medicale. Aceștia s-au asigurat că nu există riscuri majore nici pentru mamă nici pentru făt, în ceea ce privește continuarea transportului către București, astfel că ambulanța cu pacienta la bord și-a continuat drumul, ajungând cu bine la spitalul Pantelimon.

La scurt timp, femeia a fost supusă unei operații de cezariană, în urma căreia a adus pe lume un copil de 3,9 kilograme, perfect sănătos. Medicii de la Pantelimon au transmis, ulterior că, atât starea femeii cât și cea a bebelușului este una bună, ambii fiind în afara oricărui pericol.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*