Medicii buzoieni se luptă pentru salvarea unei adolescente intoxicate cu gaz

28 ianuarie 2019 | 3 comentarii |

La SJU Buzău a fost trimisă și un vehicul special, dotat cu o cameră hiperbară, însă pacienta nu a putut fi mutată din secția ATI a spitalului.

 

O adolescentă de 15 ani din Șarânga a fost la un pas de moarte, iar medicii fac în prezent eforturi pentru a-i salva viața, după ce s-a intoxicat cu gazul provenit, cel mai probabil, de la un boiler folosit pentru încălzirea apei. S-a întâmplat sâmbătă seara, când aceasta a fost găsită zăcând inconștientă în baia locuinței, după ce părinții săi au început să își facă griji văzând că aceasta întârzie prea mult în camera respectivă.

Puțin după ora 19.30, părinții au sunat la 112, la fața locului fiind trimise mai multe echipaje de ambulanță, întrucât situația pacientei era critică, necesitând manevre de resuscitare. Ulterior, în jurul orei 20.45, adolescenta a sosit la secția UPU a Spitalului Județean de Urgență Buzău, fiind adusă cu una dintre ambulanțele trimise la locuința din Șarânga. Medicii au constatat că era în comă de gradul III, pacienta fiind imediat transferată în secția ATI, unde a fost conectată la aparatele vitale pentru  a o menține în viață.

Concentrația de gaz toxic din sânge era la momentul internării de 33%, medicii trebuind să scadă cât mai rapid această concentrație pentru a asigura o mai bună oxigenare a sângelui.

 

Între timp, părinții disperați au căutat pe internet soluții pentru ca această oxigenare a sângelui să fie mai bine și mai rapid efectuată decât o făceau aparatele din secția ATI a spitalului buzoian, și astfel au aflat de existența unei camere hiperbare din dotarea Ministerului de Interne. Dispozitivul se afla la Constanța fiind utilizat pentru tratamentul de recuperare al scafandrilor, însă acesta se poate deplasa în orice zonă, fiind instalat pe un vehicul special.

După ce au aflat această informație, părinții au sunat direct pe numărul secretarului de stat Raed Arafat, căruia i-au prezentat situația și i-au adresat solicitarea de a trimite acel vehicul la Buzău, pentru a le salva copilul. Raed Arafat a dat curs acestei solicitări, anunțându-l telefonic, duminică dimineață, pe managerul SJU Buzău, Claudiu Damian, că în cursul aceleiași zile urma să sosească vehiculul special cu camera hiperbară.

La nivelul SJU Buzău nu se cunoștea despre existența unui astfel de dispozitiv, acesta fiind în dotarea Ministerului de Interne și folosit pentru antrenamentul și recuperarea scafandrilor, dar medicii care o aveau în grijă pe pacienta de 15 ani au fost de acord să se apeleze la această soluție, dacă astfel ar fi crescut șansele de salvare a adolescentei.

 

Camera hiperbară a ajuns la Buzău în cursul zilei de ieri, împreună cu specialiștii care o deservesc, însă dispozitivul nu a putut fi utilizat, din cauza stării critice în care se afla pacienta, stare ce nu permitea mutarea acesteia din secția ATI.

Managerul Claudiu Damian a precizat că aceasta a intrat de mai multe ori în stop cardio-respirator atunci când s-a încercat mutarea sa, așa că medicii de la ATI au decis că aceasta trebuie să rămână pe secție, întrucât riscurile transportului până la vehiculul care aștepta în curtea spitalului erau majore. „Pacienta  nu a putut fi mutată nici măcar doi metri. A intrat de mai multe ori în stop cardio-respirator și exista riscul să nu se poată ajunge cu ea nici măcar până la lift. Părinții au spus inițial că vor ca medicii să o mute, dar apoi au înțeles că riscurile erau prea mari și au acceptat decizia acestora”, a declarat, astăzi, managerul SJU.

Chiar și fără ajutorul camerei hiperbare, aparatele din secția ATIși-au făcut treaba”, concentrația de gaz toxic din sângele pacientei fiind diminuată de la 33% la 7 %, valoare înregistrată în cursul acestei dimineți. Pacienta și-a revenit din comă, însă este în continuare atent monitorizată, medicii temându-se că timpul îndelungat în care a stat în comă ar putea avea repercusiuni asupra bunei funcționări a creierului, care nu a fost foarte bine oxigenat în acest timp. Părinții și-au exprimat intenția de a o transfera la o clinică din Capitală, însă medicii buzoieni spun că deocamdată nu poate fi transportată, urmând să-și dea acordul pentru un transfer atunci când starea pacientei o va permite.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (3)

  1. Vio Viorica spune:

    Sa le ajute dumnezeu !!

  2. Yna Spiridus spune:

    Salveaz-o Doamne!

  3. Luminita Alexe spune:

    Doamne ajuta sa mearga spre bine!

Adaugati un comentariu


 

*