Medicii cer dublarea platii garzilor suplimentare si reglementarea timpului de lucru

11 septembrie 2016 | 0 comentarii |

In caz contrar, Uniunea Sindicatelor din Sanatate ameninta ca dupa 1 octombrie nu se vor mai asigura decat garzile obligatorii si se vor declansa noi proteste in sistemul public de sanatate.

 

Intalnire sindicate medici

Intalnire sindicate medici

Sindicatele reprezentative ale medicilor si-au unit fortele intr-o Uniune a sindicatelor din Sanatate, iar sambata, la Bucuresti, s-au intalnit pentru a lua o decizie privind asigurarea garzilor suplimentare in spitalele publice. Medicii spun ca, daca incepand de la 1 octombrie, nu li se vor plati aceste garzi cel putin dublu, nu vor mai asigura decat garzile obligatorii si ameninta cu noi proteste.

La intalnire a participat si o delegatie a Sindicatului Independent al Medicilor din Buzau, in frunte cu dr, Victor Ionita, liderul organizatiei, care considera „inadmisibil ca in conditiile in care mai ales in spitalele din tara, unde criza de medici este mai acuta decat in Capitala sau in centrele universitare, si unde sunt obligati sa faca si cate sapte garzi suplimentare lunar, sa fie platiti la nivelul anului 2009, in perioada 1 august – 1 octombrie 2016”.

 

cotojman, ionita, carstoiuMedicii spun ca au semnalat Ministerului Sanatatii problemele privind plata garzilor cat si pe cele ale necesitatii reglementarii timpului de lucru, propunand si solutii, dar pana la ora actuala nu s-a primit un raspuns. Presedintele Federatiei Hipocrat, Ion Cotojman, spune ca medicii isi doresc sa ofere un act medical de calitate, in conditii civilizate si la acelasi nivel cu tarile occidentale, iar pacientul, care a platit asigurari de sanatate, are tot dreptul sa le primeasca. „La noi insa, medicul vede uneori si de 10 ori mai multi pacienti decat in alte tari europene, fiind platit de 10 ori mai putin, context in care este mai obosit si mai stresat, nu poate oferi intotdeauna nivelul optim de calitate al actului medical. Noi ne dorim sa se tina cont ca pe langa plata corespunzatoare a muncii medicului, este nevoie de o reglementare a timpului de lucru. Ne dorim, de asemenea, sa dispara odata pentru totdeauna din sistemul medical notiunea de spaga, stigmatul de spagar, sa existe respect atat fata de pacient cat si fata de medic”, a spus Cotojman. 

 

Ion Cotojman, Victor Ionita, Eleodor Carstoiu

Ion Cotojman, Victor Ionita, Eleodor Carstoiu

Sindicatele din sanatate sustin insa ca plata garzilor suplimentare reprezintadrepturi ale medicilor, care nu este normal sa fie platite la nivelul anului 2009, cata vreme vorbim despre garzi suplimentare efectuate in 2016. La o matematica simpla, inseamna injumatatirea dreptului pentru munca pe care noi o prestam. In aceste doua luni de balbaiala guvernamentala, am asigurat continuitatea actului medical, noi am fost alaturi de pacienti. Dar vrem sa atentionam factorii de decizie, sa transmitem public, ca de la 1 octombrie, in situatia in care drepturile noastre nu sunt acordate integral, vom asigura doar activitatea minima, numai garzile obligatorii, iar intreaga responsabilitate pentru neasigurarea serviciilor revine Ministerului Sanatatii si Guvernului Romaniei”, a declarat dr. Ionita Victor, liderul Sindicatului Independent al Medicilor din Buzau, la finalul intalnirii sindicatelor medicilor.

 

Ionita, Carstoiu, StamateMedicii avertizeaza Executivul ca daca nu le sunt luate in seama solicitarile, vor declansa noi proteste. „Este nepermis ca un medic primar cu peste 25 de ani vechime in specialitate sa aiba in Romania, in 2016, la 1 august, un salariu de 5.100 de lei si sa aiba o garda platita cu un tarif orar de 14 lei. Este inadmisibil. Nu mai putem accepta aceste situatii si, in perioada urmatoare, vom declansa actiuni pentru remedierea acestor probleme. Daca Guvernul si autoritatile competente nu inteleg, o vom face si in strada”, a avertizat autoritatile, dr. Eleodor Carstoiu, viceliderul Federatiei Sindicatului Medicilor Hipocrat. Medicii considera ca o garda in weekend ar trebui sa fie platita cel putin cu 1.100 lei net.

In plus, medicii atrag atentia ca in spitalele din tara „sunt abuzuri, managerii nu negociaza contractele pentru timp aprtial cu medicii”, iar din cauza deficitului de specialisti, exista medici care sunt nevoiti sa faca 7 pana la 12 garzi intr-o luna.

 

Ionita, Carstoiu, StamateMinistrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, anunta la inceputul saptamanii, ca o ordonata de urgenta aprobata in Guvern va aduce cresteri importante ale veniturilor medicilor, indemnandu-i sa semneze contractele pentru perioada august-octombrie, platite la nivelul anului salariului din 2009. Medicii sustin insa ca „se incearca diviziuni intre corpul medical si pacienti, prin lansarea de mesaje false in spatiul public, cum ca o garda a unui medic va fi de peste 1.200 de lei. Aceasta se poate atinge intr-o singura circumstanta, atunci cand un medic cu vechime de peste 20 de ani face aceasta garda sambata si este obligatoriu medic anestezist. In orice alta conditie, raspunsul este NU. Suntem nemultumiti de ceea ce s-a intamplat in lunile august si septembrie, prin emiterea de circulare ale Ministerului Sanatatii, fara valoare legala, catre DSP-uri si spitalele tarii. S-au creat astfel disparitati in plata garzilor intre spitale. Suntem impotriva intimidarilor si abuzurilor la care sefii de sectii si managerii isi supun medicii pentru a semna aceste contracte de garzi pe timp partial”,  a spus dr. Marian Stamate, reprezentant Promedica, mentionand ca in urma discutiilor cu Ministerul Sanatatii nu s-a reusit nici reglementarea timpului liber al medicului dupa garda.

 

intalnire sindicate mediciLa ora actuala, potrivit Colegiului Medicilor, in Romania profeseaza aproximativ 13.000 de medici, in contextul in care necesarul este cel putin dublu. Doctorii spun ca nu mai pot continua sa lucreze in ritmul actual, sunt obositi, au ajuns „la limita”, iar guvernantii ar trebui sa vada ca situatia este mai mult decat critica.

In Uniunea Sindicatelor din Sanatate sunt deja inscrisi peste 2.000 dintre cei 13.000 care lucreaza la ora actuala in sistemul de sanatate din Romania, iar numarul lor creste pe zi ce trece, medicii dandu-si seama ca doar organizati pot sa-si ceara drepturile si sa negocieze cu autoritatile.

Pe 6 august, printr-un comunicat de presa, Ministerul Sanatatii anunta ca au fost luateo serie de masuri favorabile medicilor” si ca „Guvernul Romaniei a decis ca plata garzilor suplimentare efectuate de medici se va face pornind de la baza salariala crescuta prin intermediul Ordonantei de Urgenta 20/2016, incepand cu data de 1 octombrie 2016”.

La 1 septembrie, ministrul Sanatatii declara ca plata salariilor medicilor va fi facuta la „un nivel rezonabil” de la 1 octombrie, astfel ca un medic primar cu 20 de ani vechime va incasa 800 de lei pentru o garda in timpul saptamanii si 1.200 de lei pentru o garda in weekend. Medicii il contrazic, aratand ca acest calcul este valabil doar in cazul unui medic anestezist.

 

Uniune sindicate mediciAvocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, pe 8 septembrie, cu privire la modalitatea legala de plata a garzilor in perioada august-septembrie 2016” si a solicitat Ministerului Sanatatii clarificarea situatiei cu care se confrunta medicii in aceasta privinta. Avocatul Poporului suspecteaza o „posibila incalcare a art. 41 din Constitutia Romaniei privind munca si protectia sociala a muncii”, se mentioneaza in comunicatul remis presei.

In urma acestui comunicat, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Laurentiu Colintineanu, a declarat ca „Ministerul Sanatatii va da curs negresit oricarei solicitari de la Avocatul Poporului si asigura atat aceasta institutie cat si opinia publica de cooperarea deplina pentru clarificarea situatiei”.

 Conferinta de presa – VIDEO:

 

 


Adaugati un comentariu


 

*