Medicii dentiști contestă noua procedură de acreditare

Dacă pâna acum acreditarea intra în atribuțiile CNAS, prin casele județene, noile prevederi legale impun ca acreditarea să fie făcută de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS).

 

Noile prevederi ale Legii privind asigurarea calității în sistemul de sănătate, intrată în vigoare din vara anului trecut, au stârnit nemulțumirile medicilor stomatologi, la fel ca și ale altor specialiști din ambulatoriu, odată cu un anunț publicat de ANMCS, privind noile proceduri de acreditare a cabinetelor de medicină dentară, medicină de familie sau farmacii care doresc să intre în relații contractuale cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Conform noilor reglementări, ANMCS va acredita toate unitățile sanitare, inclusiv farmaciile, cabinetele medicilor de familie și cele ale medicilor dentiști care doresc să încheie contracte cu CNAS, care până acum erau acreditate de catre Casa de Asigurări de Sănătate, prin casele județene.

Considerând inutilă apariția unei autorități cu atribuții care se suprapun peste cele ale CNAS, medicii stomatologi susțin, prin intermediul unui comunicat de presă, că efectul direct al acestei măsuri va fi introducerea unei noi taxe pe care medicii și farmaciștii vor fi nevoiți să o plătească, iar acest fapt se va resimți în prețurile serviciilor medicale acordate pacienților.

 

Dr. Mihaela Cutui

Astfel, pentru ca medicii să își poată achita aceste taxe, al căror cuantum nu a fost încă anunțat, dar pe care profesioniștii din sănătate îl estimează ca fiind unul destul de ridicat, vor fi nevoiți să crească prețurile pentru serviciile medicale, iar cei care vor resimți acest lucru vor fi pacienții care vin la cabinete.

Medicul stomatolog Mihaela Cuțui, unul dintre semnatarii comunicatului, spune că efectul imediat al acestei măsuri va fi creșterea prețurilor serviciilor medicale, iar în timp, asistența medicală primară va devenit tot mai săracă și chiar va dispărea în mediul rural și în orașele mici. Aceasta, întrucât se va accentua fenomenul migrației medicilor și depopularea zonelor defavorizate – tocmai acele zone care au mai multă nevoie de servicii accesibile de sănătate, în care funcționarea cabinetelor aflate în contract cu CNAS, care să le poată acorda servicii medicale gratuite asiguraților, este esențială.

 

Măsura va fi resimțită și în celelalte zone, mai susțin medicii nemulțumiți, care sunt de părere că cei care profesează în cabinete individuale vor fi afectați puternic de concurența neloianlă și nu vor putea plati această taxă pentru acreditare. „Cabinetele deținute de medicii români vor fi expuse riscului dispariției, iar în locul lor vor prospera rețelele de cabinete care, fiind susținute cu sume impresionante, vor practica prețuri de dumping și vor falimenta cabinetele medicale din zonele defavorizate”, mai susține dr. Mihaela Cuțui. Aceasata susține că noua lege nu garantează calitatea actului medical, ci doar creează încă o barieră birocratică și „un nou bir pentru cei care practică în sistemul medical românesc”.

De cealaltă parte, pe site-ul ANMCS se arată că niciun cabinet nu este în pericol de a fi închis odată cu punerea în aplicare a noilor reglementări de acreditare, iar costul evaluării nu îl va depăși pe cel practicat până acum de casele județene de asigurări de sănătate, pentru aceeași procedură. În plus, documentele solicitate vor fi aceleași, iar procedura de evaluare realizată o dată la 2 ani va fi înlocuită cu o procedură de evaluare în vederea acreditării o dată la 5 ani, „ceea ce va duce la creșterea timpului alocat pentru pacienți și, implicit, la creșterea calității actului medical”.

Detalii privind procedura noilor acreditări și răspunsuri la întrebări vor primi cei interesați, în cadrul primului workshop despre acreditarea unităților sanitare din ambulatoriu ce va avea loc la sfârșitul acestei luni la Buzău, unde sunt așteptați să participe ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ca și președintele ANMCV, Vasile Cepoi.

 


Adaugati un comentariu


 

*