Medicii Raluca Popa și Răzvan Dragoș fac „minuni” pentru pacienții cu varice profunde

4 iulie 2022 | 2 comentarii |

În clinica Laurus Medical, buzoienii sunt ajutați de cei doi medici să scape de dureri și riscuri cardiovasculare, prin intervenții minim-invazive, după ce ani de zile au fost chinuiți de varice.

 

Tehnologia și inovația sunt tot mai prezente în viața noastră și mai ales în domeniul medical. Cu ajutorul lor, medicii reușesc să facă adevărate „minuni”. Inteligența artificială (IA), robotica sau chirugia non- și minim invazivă sunt tot mai prezente în specialități medicale de nișă, pe care sistemul medical privat le valorifică din ce în ce mai frecvent și în România, cu succes.

Adoptând o astfel de abordare, rețeaua medicală Laurus, lider de piață în flebologie și proctologie, prin cele 10 clinici în care activează de 17 ani, oferă servicii medicale minim invazive în cele două domenii, dar și în alte specialități medicale precum dermatologie, terapia MBST – unică în România, cardiologie, urologie, chirurgie generală, alergologie, endocrinologie, obstetrică-ginecologie, boli de nutriție etc.

O clinică modernă, dotată cu aparatură de ultimă generație și având la dispoziție medici cu experiență în domeniu funcționează și în Buzău sub brandul Laurus, de mai bine de nouă luni, iar în această perioadă, mii de pacienți buzoieni au venit la consultație sau au fost ajutați să-și recapete sănătatea, confortul fizic și psihic, să scape de dureri și de riscurile pe care le-ar fi putut provoca bolile de care sufereau, netratate.

 

Echipă de profesioniști

 

Chiar de la primul contact, dr. Raluca Popa, medic primar chirurgie cardiovasculară, cu competență în ecografie Doppler vascular, specializată în chirurgie vasculară și coronariană în Franța, oferă pacientului încredere printr-o atitudine caldă, calmă, ușor protectoare și siguranța medicului cu experiență, care se accentuează pe măsură ce are loc consultația și pacientul află ce problemă are și cum ar putea fi rezolvată.

Dr. Răzvan Dragoș, medic specialist în chirurgie cardiovasculară, o completează fericit prin tinerețe, stăpânire de sine, atitudine prietenoasă și dorința nedisimulată de a aplica cele mai moderne metode de tratament învățate și pe care le stăpânește, iar asta se vede și din felul în care comunică cu pacientul.

Împreună, cei doi medici tratează boala varicoasă cu ajutorul laserului, prin cea mai bună alternativă la chirurgia clasică. În funcție de tipul varicelor, aceștia efectuează tratament cu laser endovenos 360° sub ghidaj ultrasonografic pentru varicele de mari dimensiuni sau laserul pulsatil extern pentru venectazii (varice superficiale). Astfel, într-un timp scurt și cu un disconfort minim, pacienți care abia se pot mișca atunci când vin la clinică, din cauza unor varice proeminente ajunse în stadiul 3-4, scapă de chin și pleacă acasă pe propriile picioare, după o intervenție care durează 20-30 de minute, după care revin rapid la activitățile lor obișnuite.

 

Boala varicoasă

 

Dr Raluca Popa

Afecțiunile sistemului venos, tot mai frecvente din cauza activităților ortostatice tot mai frecvente din ultima vreme, împiedicând sângele să circule spre inimă și refluxul acestuia. Boala varicoasă apare din cauze genetice, din cauza ortostatismului prelungit sau al obezității, care favorizează modificări ale structurii pereților venoși și a funcționării valvulelor care produc dilatații localizate pe traseul unei vene superficiale, de obicei vena safenă internă, în care stagnează sângele. „Aceste „pungi” cu sânge, numite varice, cresc progresiv în dimensiuni, iar în stadii tardive produc leziuni trofice ale pielii – ulcer varicos -, care se poate suprainfecta. Diagnosticul se face pe baza examenului clinic și a ecografiei Doppler vasculară, care poate confirma o tromboză venoasă profundă chiar înainte ca semnele clinice să fie clare. În plus, oferă date foarte utile despre vechimea trombozei, întinderea acesteia și evoluția sub tratament post-operator. Principala cauză a apariției varicelor este slăbirea în timp a valvelor ce opresc circulația sângelui prin vene în sens opus, fapt ce duce la acumularea acestuia, zonele respective devenind umflate și dureroase. În faze incipiente, durerile se pot ameliora și se poate limita extinderea varicelor prin exerciții fizice regulate, scăderea în greutate, evitarea statului jos sau în picioare pentru perioade prelungite și purtarea de ciorapi compresivi. În faze avansate, pentru venele periferice se poate apela la scleroterapie, iar pentru cele profunde și de dimensiuni mari, tratamentul cu laser endovenos este eficient, sigur și permite o recuperare rapidă”, explică dr. Raluca Popa.

 

Cu sau fără anestezie?

 

Dr Raluca Popa

Tratamentul varicelor se poate efectua chirurgical, clasic, sau prin tratament cu laser endovenos, o procedură mult mai blândă și cu recuperare rapidă. Este o metodă care conferă atât pacientului cât și chirurgului un confort crescut, cu rezultate bune și foarte bune, atât în timpul intervenției cât și post-operator. Tratamentul se efectuează fie cu anestezie locală, fie generală, în funcție de particularitățile fiecărui pacient.

Fiecare metodă de tratament are recomandările și limitele ei, în funcție de stadiul bolii varicoase. În flebologie, anestezia generală este contraproductivă. În scleroterapie, depinde de pragul de durere al fiecărui pacient și de localizare (durerea poate fi mai mare pe fața interioară a coapsei și cea exterioară a gambei). La nivelul piciorului (a labei piciorului), durerea poate fi foarte intensă. În intervenția cu laser endovenos se optează, de obicei, pentru anestezia locală, de o parte și de alta a traiectului venos, mai ales că durerea resimțită este de intensitatea unui ac introdus în venă, la recoltarea de sânge. Dacă pacientul nu suportă, ne oprim. Toate acestea i se explică pacientului înainte de intervenție, de către medicul anestezist, astfel încât acesta să poată alege metoda de anestezie (dacă este cazul) și să aibă toate informațiile despre riscurile și beneficiile asociate anesteziei. După aceea, semnează un document scris care descrie informațiile discutate și care reprezintă consimțământul informat”, explică medicul.

 

Cum ajută tratamentul cu laser endovenos

 

Dr Razvan Dragos

Indicațiile pentru tratamentul cu laser endovenos, făcut în baza preferinței pacienților, este pentru varicele mari, proeminente, însoțite de simptome precum umflarea extremităților inferioare (picioare umflate), eczemă, pigmentarea pielii, dermatită de stază venoasă și ulcerație.

„În cazul tratamentului cu laser endovenos, pacientului i se introduce un catater în vena afectată, iar medicul folosește ecografia pentru a ghida (cu ajutorul ultrasonografiei) cateterul în poziția corectă. Un mic laser (o unda mica) este introdus prin cateter si pozitionat deasupra venei varicoase. Laserul livrează mici pulsuri de energie care încălzesc vena și o inchid, practic, o sigilează. Laserul este tras treptat, de-a lungul venei, folosind tot metoda ecografică pentrughidaj, astfel încât întreaga lungime a acesteia să fie închisă. Laserul endovenos și scleroterapia sunt tratamente moderne minim invazive de tratare a bolii varicoase. Căldura laserului distruge pereții venelor, iar organismul absoarbe, ulterior, în mod natural, țesuturile moarte, venele anormale fiind distruse. La scurt timp după tratament, pacientul poate merge acasă. Pacientului i se prezintă toate acestea, înainte de intervenție, în cadrul consultației, astfel încât să ia o decizie în cunoștință de cauză, descrie, pe scurt, dr. Răzvan Dragoș, procedura, menționând că, până în prezent, nu există medicamente care să refacă structura venoasă.

 

Terapia post-procedurală

 

Post-procedural, pacientul este îndemnat să facă mișcare imediat, timp de 15-20 de minute, după ce este pansat pe traiectul venei interne asupra căreia s-a intervenit și purtând un ciorap elastic compresiv. „Laserul endovenos are și avantajul că se pot trata ambele picioare în aceeași ședință. Este o metodă ambulatorie, care nu necesită internare, nu este agresivă și nu durează mult. Procedura se poate completa cu scleroterapia eventualelor traiecte venoase de la nivelul coapsei și gambei, în cadrul aceleiași intervenți și fără costuri suplimentare. După ce ne asigurăm că totul este bine, pacientul primește și tratamentul suportiv post-procedural, iar peste o săptămână este chemat la evaluare, pentru a i se schimba pansamentele și ciorapul compresiv și a identifica eventuale complicații și a lua măsurile care se impun, dacă este cazul. Timp de o lună, pacientul vine săptămânal la control, după care se vor efectua controale periodice din șase în șase luni”, spune dr. Razvan Dragoș, care atrage atenția că insuficiența venoasă cronică nu se vindecă, boala varicoasă fiind una evolutivă.

 

Tratament sigur și eficient

 

Tratamentul cu laser endovenos este sigur și eficient, iar recuperarea rapidă a pacienților este cel mai puternic atuu. Ca în orice tratament pot apărea și unele efecte nedorite, dar potrivit studiilor efectuate până acum, acestea apar cu o frecvență mult redusă față de tratamentul prin chirurgia deschisă. După procedură este foarte posibil ca pacientul să simtă o senzație ca de „strângere” sau presiune în picioare, iar zonele tratate pot fi, pentru o perioadă, învinețite. Este posibilă și afectarea unor nervi periferici, în cazul în care vena safenă internă se află în proximitatea unui complex nervos, care se resimte de obicei pe partea internă a coapsei și mai ales în cazul persoanelor obeze, dar de obicei, este un efect temporar. „Poate apărea, foarte rar, tromboza venoasă profundă, care poate crește riscul de tromboembolism pulmonar. De obicei, acesta se evită, pentru că intevenția se face sub ghidaj ultrasonografic, dar nu poate fi exclusă în cazuri izolate. Unii pacienți pot prezenta indurație (bătătură) și tumefacție (umflarea zonei) sau parestezie (senzație de furnicătură, amorțeală) și arsuri ale pielii, hiperpigmentarea sau necroza cutanată, dar toate sunt curabile și nu afecetează integritatea piciorului. Eu nu am avut situații de acest fel până acum, dar pacientul trebuie să știe că pot apărea, chiar dacă frecvența este mult redusă față de intervenția chirurgicală deschisă”, subliniază dr. Răzvan Dragoș.

În concluzie, tratamentul cu laser endovenos este sigur, puțin dureros, prezintă o rată de complicații mult mai mică și o recuperare postoperatorie mai rapidă și mai facilă decât chirurgia clasică, iar în plus, nu lasă în urmă cicatrici.

 

Prețuri accesibile 

 

Clinica din Buzău a Laurus Medical, situată pe strada Stadionului, nr. 7A (lângă Spitalul Județean de Urgență), a avut pacienți chiar din primele zile după deschidere, chiar dacă serviciile medicale oferite nu au fost compensate de Casa de Asigurări de Sănătate. „Am avut aproape 2.000 de pacenți care s-au prezentat la Clinica Laurus Medical din Buzău, pentru consultație inițială. Mulți dintre aceștia au revenit și au beneficiat de terapiile noastre, în special în perioada toamnei și a primăverii, când purtarea ciorapului terapeutic nu reprezintă o problemă pentru pacient. Unii dintre ei mai apelaseră la serviciile noastre la clinicile din Focșani sau din București, alții au aflat de la cunoștințe apropiate sau din presă că pot beneficia de aceleași condiții de tratament la Buzău și au fost fericiți că pot scuti drumul și timpul. Poate nu este lipsit de importanță nici faptul că prețurile practicate la Buzău sunt mai mici decât cele din Capitală, chiar dacă serviciile sunt oferite cu același fel de aparatură și de aceiași medici, ceea ce a atras și pacienți din Ialomița. În plus, dacă un pacient are nevoie de intervenție la ambele picioare, beneficiază și de un discount de 15%”, spun managerul zonal Marilena Trașcu și directorul executiv Dragoș Nițu.

 

* Laurus Medical este o rețea medicală de clinici care operează pe piața românească de 17 ani și prin cele 10 clinci în care lucrează 150 de medici oferă în special tratamente prin intervenții minim invazive în proctologie (boli anorectale și ano-perianale) și flebologie (afecțiuni ale sistemului venos), dar și în alte domenii medicale, precum gastroenterologie, dermato-venerologie, chirurgie generală, chirurgie plastică, chirurgie vasculară, ORL și ATI.

Clinicile Laurus dispun de tehnologii inovatoare, neinvazive, precum laserul endovenos cu fascicul radial de 360° pentru tratamentul hemoroizilor și al varicelor, tehnologia UGFS (scleroterapie ghidată ultrasonic), terapia bazată pe rezonanță magnetică MBST (unică în România) și permit tratarea unui spectru larg de afecțiuni, cu rate de succes ridicate.

Informații suplimentare și programări la Clinica Laurus din Buzău, la telefon: 0371.478.888.

Laurus Medical deține o rețea de 10 clinici în București, Bacău, Buzău, Cluj Napoca, Deva, Focșani, Galați, Pitești, Ploiești și Suceava și a încheiat anul 2021 cu afaceri de 7,3 milioane euro, în creştere cu 35% faţă de 2020.

 

 Comentarii (2)

  1. Raducanu Alina Carmen spune:

    Buna ziua! Lucrez la Rewe Group si noi beneficiem si de asigurare privata Signal Iduna. Am varice foarte proeminente si as dori sa apelez la serviciile dumneavoasra.Intrebarea mea este daca colaborati si cu Asigurarile de sanatate privata ca sa stiu daca beneficiez gratuit. Sau sa puteti sa imi faceti o programare sa putem discuta despre acest aspect. Va multumesc!!

    • LaurusMedical Buzau spune:

      Buna ziua dna Raducanu, clinica noastra lucreaza cu Signal Induna. Puteti sa solicitati la firma de asigurare sa faca direct programarea sau va puteti programa dvs direct la nr de tel 0371478888, urmand ca firma de asigurare sa va deconteze serviciile platite in baza bonului fiscal.

Adaugati un comentariu


 

*