Medicii straini recunosc ca nu puteau face mai mult pentru victimele tragediei din Colectiv

10 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

Acestia au apreciat eforturile medicilor din Romania despre care spun ca au actionat ca la carte, precizand ca transferul victimelor s-a facut doar din cauza numarului mare al acestora si nu al ingrijirilor medicale de care au beneficiat in tara, iar acest lucru a fost posibil doar in momentul in care starea pacientilor a permis-o.

 

Dr. Ciprian Isacu

Dr. Ciprian Isacu

In timp ce in tara au existat voci care au afirmat ca unii medici romani s-ar fi opus doar din orgoliu transferului ranitilor din clubul Colectiv in clinici din strainatate, acuzandu-i pe acestia ca refuza sa se recunoasca depasiti de situatie, si sa accepte ajutor din afara, tot mai multi medici straini sar in apararea colegilor din Romania. Acestia spun ca nici in tarile in care profeseaza ei nu s-ar fi putut face mai mult in cazul in care ar fi aparut o situatie similara cu cea din Colectiv, apreciind totodata modul in care au actionat medicii romani, care si-au petrecut zile intregi in spital si in salile de operatii.

Unul dintre cei care a apreciat in mod public eforturile medicilor romani este dr. Ciprian Isacu, sef al Sectiei de Arsi de la Centrul Spitalicesc Universitar din Bordeaux. Plecat de mult din tara pentru a profesa in strainatate, acesta a declarat ca  lucreaza de 23 de ani de la Bordeaux cu pacienti arsi si totusi nu are nicio lectie de dat colegilor din Romania. „Reprezint un centru, poate cel mai mare din sud-estul Frantei. Ce am fi facut noi in fata unei nenorociri de talia aceasta… Si zau ca ma intreb, cu toata presiunea. 150 de raniti cu arsuri este mult. Este o munca de calitate de nu va puteti inchipui. Am vizitat cateva spitale astazi. Din punct de vedere tehnic sunt top, din punct de vedere uman nimic de reprosat. Arsura este o patologie foarte complicata, poate este cea mai grea si cea mai complicata, iar ce s-a facut, s-a facut ca la carte. Nu am fi facut mai bine nici in Franta, nici in Belgia, nici in Anglia”, a declarat acesta.

 

smurd transfer pacientiMai mult de atat, medicul francez de origine romana a apreciat eforturile medicilor din Romania care au facut fata situatiei, in ciuda numarului redus de personal, subliniind faptul ca transferul unor dintre victime catre clinicile din strainatate se face doar pentru a usura munca medicilor de aici si nu pentru faptul ca acestia nu sunt pregatiti suficient pentru a acorda ingrijiri in astfel de situatii. „Probabil ca o sa transferam, nu ca sa facem ceva fenomenal, ci ca sa ii mai usuram pe colegii din Romania, pentru ca am gasit oameni epuizati care si-au facut treaba excelent. Nu uitati ca acum 25 de ani si eu am plecat de aici si stiu conditiile. Fac de 23 de ani meseria asta, am vazut arsi, am fost la congrese si pot sa va spun ca trebuie sa fiti mandri ca aveti asemenea medici. Incercati sa treceti de partea cealalta a ecranului si sa va uitati in oglinda cine ar fi facut ce ar fi facut mai mult decat ce au facut ei”, a mai declarat medicul Ciprian Isacu, sosit in Romania pentru a prelua o parte din pacientii transportabili.

 

Dr. Sarah Pape

Dr. Sarah Pape

Acesta nu a fost singurul care a apreciat pregatirea si eforturile medicilor romani, aceleasi opinii fiind impartasite si de medicul britanic  Sarah Pape, consultant in chirurgie plastica si arsuri din New Castle. In cadrul unui interviu, aceasta a declarat ca „am vazut cel putin 50 de pacienti in aceasta perioada si am apreciat ca nivelul de ingrijire a fost foarte bun, ca nivelul echipamentului medical disponibil s-a ridicat la nivelul la care m-am asteptat pentru aceste grave afectiuni ale pacientilor. De fapt, am fost chiar placut surprinsa ca a fost suficient echipament pentru toti acesti pacienti, avand in vedere numarul lor. In ceea ce priveste pregatirea medicilor si atentia pe care acestia au acordat-o au fost, fara exceptie, exemplare si cred ca este un calificativ grozav pentru tara dumneavoastra si pentru profesionistii din domeniul medical din Romania”. Aceasta a mai subliniat ca transferul pacientilor cu arsuri grave reprezinta intotdeauna o provocare, chiar si atunci cand trebuie mutati din sectie in sala de operatie, fiind de parere si ca, in cazul in care aceasta tragedie s-ar fi intamplat in oricare alta tara europeana, statului respectiv i-ar fi fost dificil sa rezolve situatia strict la nivel intern.


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*