MICA UNIRE – primul pas spre Romania moderna
Unirea Principatelor Romane de la 24 ianuarie 1859 reprezinta primul pas important pe calea infaptuirii statului national unitar roman si insanatosirea sentimentului de „neam si tara”.
La 24 Ianuarie, in fiecare an, ne amintim cu emotie, ca la aceasta data, in 1859, s-au pus bazele Statului Unitar Roman modern, prin unirea Tarii Romanesti cu Moldova. Visul romanilor de a avea o singura tara dainuia inca din vremea lui Decebal si Burebista. Infaptuit pentru scurt timp, la 1600, de Mihai Viteazul, revenea in actualitate in perioada pasoptista ca „visarea iubita” a marilor voievozi Mircea cel Batran si Stefan cel Mare. „Unirea Moldovei si Tarii Romanesti intr-un singur stat neatarnat romanesc” era un deziderat inca de la 12/24 mai1848 cand, la Brasov, se elabora programul-legamant: „Printipiile noastre pentru reformarea patriei”
Dupa alegerea colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1859) singura posibilitate de infaptuire a visului era ca acesta sa fie ales si in Tara Romaneasca.
In dimineata de 24 ianuarie, la ora 11:00, cand lucrarile Adunarii Elective s-au reluat in Tara Romaneasca, deputatii au jurat ca-l vor vota in unanimitate pe domnul Moldovei. Dupa vot, toate cele 64 de buletine purtau numele lui Alexandru loan Cuza, astfel ca acesta a fost proclamat domn al Principatelor Unite. Noul stat creat in 1859 capata numele de Romania si primeste recunoasterea Marilor Puteri in 1861, prin protectia directa a lui Napoleon al III-lea al Frantei.

Cuza la Buzau
Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, desi scurta (1859-1866), a fost perioada de maxima dezvoltare a Romaniei moderne, prin recunoasterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al Romaniei si al primului Guvern Unitar, ca si prin reformele sale: adoptarea primei Constitutii romanesti, reforma electorala, secularizarea averilor manastiresti, reforma agrara, a invatamantului.
Dupa infaptuirea „Micii Uniri“, Cuza a luat tara „la pas”. A poposit si in vechiul targ al Buzaului, la 6/19 februarie, 1859. „…buzoienii i-au facut domnului o primire triumfala. La Posta Calnau, Cuza a fost intampinat de o deputatie din partea junimei districtului, compusa din 200 de calareti. In apropierea Buzaului i s-a prezentat comanda dorobantilor, cu cocardul tricolor ce a facut mare impresie Mariei Sale Printul. Dupa aceea, la Bariera orasului a fost primit de oraseni in mare numar si de toata treapta, unde printr-un discurs al municipalitatii i s-au prezentat painea si sarea. In aclamatiile multimii, Cuza a intrat in Catedrala Episcopala. Seara, atmosfera in oras a fost feerica, totul culminand cu retinerea in oras peste noapte a domnitorului, programul acestuia schimbandu-se complet”, noteaza scriitorul buzoian Gheorghe Petcu in „Legendele si Istoria Judetului Buzau”.
Popasul domnitorului la Buzau a determinat schimbarea numelui principalei strazi comerciale a urbei, din Strada Targului, in strada Cuza-Voda.
Aniversarea a 156 de ani de la infaptuirea MICII UNIRI a fost a fost marcata la Buzau in avans, vineri 23 ianurie, de Muzeul Judetean si elevii Colegiului „Mihai Eminescu”, printr-un simpozion realizat sub genericul „24 ianuarie – Primul pas catre drumul european al Romaniei de astazi”.