Mii de medici, asistenti medicali si studenti la medicina au protestat pentru „demnitate”

2 noiembrie 2013 | 1 comentariu |

Ei au marsaluit, astazi, pe traseul Piata Victoriei – Palatul Parlamentului, solicitand „respect pentru profesionistii din sanatate si o mai buna finantare a sistemului sanitar”. Ei au depus un sicriu in fata Guvernului si altul in fata Parlamentului, incercand sa arate astfel ca sanatatea este pe moarte.

 

greva 1Aproximativ 5.000 (dupa altii, 8.000) de medici, asistenti medicali, farmacisti, stomatologi, psihologi si studenti la medicina au protestat, astazi, in Bucuresti, formand un cordon uman de cativa kilometri, pe traseul Poata Victoriei – Palatul Parlamentului, unde au depus coroane de flori si o cruce pe care scria Sanatate  si pe care era  lipita o fotografie a ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu. O fotografie a demnitarului se afla si pe un sicriu, aflat intr-un dric pe parbrizul caruia scria  Nu vrem spitale transformate in SRL-uri..

In fruntea protestatarilor s-a aflat prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), lideri ai SANITAS si  protestatari cu tobe. Acestia au purtat un banner urias pe care scria Coalitia Profesionistilor din Sistemul de Sanatate, precum si pancarte cu mesaje precum: „6 % pentru Sanatate, Jos labele de pe spitalele publice!, Minciuna electorala- Sanatatea prioritate nationala, Eu va tratez, nu FMI-ul, Vreau sa lucrez in Romania.

O masina cu statie de amplificare si boxe a insotit coloana manifestantilor pe tot parcursul Marsului Tacerii, transmitand incontinuu piese precum: Corul sclavilor din Nabucco de Verdi, Romania! Trezeste-te!, apartinand trupei Morometzi sau Vreau o tara ca afara! a formatiei Vunk.

 

protest sanitas colegiu mediciPrin tema aleasa si dricul, cu sicriul folosite, organizatorii au incercat sa arate ca ceea ce se intampla la ora actuala cu sistemul sanitar inseamna, de fapt, ca „Sanatatea este in coma. Vrem sa transmitem ca marea muta s-a trezit. Sanatatea se afla in coma nu numai prin lipsa investitiilor, dar si prin lipsa profesionistilor. Ceea ce facem astazi este un mars al demnitatii”, a explicat dr. Vasile Astarastoae, unul dintre initiatorii protestului, reamintind ca in ultimii ani au plecat sa lucreze in strinatate nu mai putin de 14.000 de medici si 50.000 de asistenti medicali cu experienta.

Prezent la protest, inpreuna cu tot Biroul Consiliului Judetean al Colegiului Medicilor din Buzau, dr. Ion Japie, presedintele acestui for profesional a precizat ca a fost extrem de impresionat de „marea de oameni care a reusit sa participe la protest fara vreun fel de incidente, dar si de faptul ca intre protestatarii prezenti la aceasta manifestare fara precedent in sistemul sanitar s-au aflat si renumiti profesori universitari, precum Gheorghe Burnei, Gheorghe Peltecu, Emanoil Ceausu, Miron Bogdan sau Ioan Lascar. Si mai impresionant a fost fapul ca populatia a iesit la balcoane si ne-a aplaudat!”, a declarat pentru Sanatatea Buzoiana, dr. Ion Japie.

 

greva 3La randul sau, vicepresedintele SANITAS, Marius Sepi, a opinat ca cel care ar trebui sa se implice in rezolvarea problemelor stringente din sanatate este chiar premierul Victor Ponta. „Ne-am saturat sa nu mai avem cu ce lucra, ne-am saturat ca pacientii sa vina cu mancare si medicamente de acasa. Vrem ca spitalele sa ramana institutii publice si sa primim salarii corespunzatoare eforturilor pe care le facem in spitale. Trebuie sa inteleaga si guvernantii ca acest protest nu este, de fapt, doar pentru medicii si asistentii medicali ci mai ales pentru pacienti, pentru ca drepturile lor sa poata fi respectate”, a declarat Marius Sepi.

Am vrut sa tragem un semnal de alarma si cred ca am reusit. Aici sunt numai protestatarii din sistemul sanitar, de la infirmieri, brancardieri pana la profesori universitari”, a explicat la randu-i Leonard Barascu, presedintele  SANITAS.

Multimea de bucuresteni a aplaudat de pe margine, cordonul uman al protestatarilor, in semn de solidaritate, condamnand totodata Guvernul. Au existat, insa, si reprezentanti ai pacientilor care, desi solidari cu cadrele medicale, s-au aratat ingrijorati ca s-ar putea ajunge la o demisie in bloc si la blocarea activitatii din spitale.

 

protestProf. univ. dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR, a afirmat, la finalul marsului, ca acesta a fost o victorie, dar pana la realizarea dezideratelor propuse, actiunile de protest vor continua.

Este o victorie a solidaritatii umane, pentru ca sa aduni 10.000 de profesionisti din Sanatate care si-au lasat casele, s-au urcat in autocare si in tren si au venit 10-12 ore si vor parcurge, la plecare, tot atatea ceasuri, numai ca sa afirme un principiu si anume demnitatea este un lucru care ne convinge ca am ales drumul cel bun si ca vom merge in continuare pe el. Romania trebuie sa se trezeasca, dar nu cum vor politicienii, ci asa cum vrea elita, intelectualitatea, cei care lucreaza si construiesc pentru Romania”, a spus Astarastoae.

Astarastoae a mentionat ca nu a fost inca stabilita data grevei generale,  medicii dorindu-si ca, in urma discutiilor cu reprezentantii Executivului, sa se ajunga la solutionarea cererilor lor.

Suntem la nivelul discutiilor si al promisiunilor. (…) Noi dorim fapte,  abureala nu tine la noi. (…) Avem negocieri cu Guvernul (…) Eu sper sa nu fie nevoie de greva generala, pentru ca locul medicilor e langa pacienti”, a mai spus presedintele CMR, mentionand ca o decizie in acest sens va fi luata „in functie de rezultatul negocierilor”. El a mentionat insa ca, prin votul Adunarii Generale a Colegiului, are sustinere pentru organizarea unei greve generale, in ciuda legislatiei in vigoare, ultima solutie fiind demisia in bloc.

 

protest mediciStudentii la medicina au protestat si ei, nemultumiti ca in tara „un medic tanar nu are nicio sansa sa ramana sa profeseze, pentru ca nu are cum sa supravietuiasca”, spoune unul dintre studenti care se gandeste deja sa plece in Franta, Anglia sau Germania, dupa finalizarea rezidentiatului.

Nici macar fire de sutura nu sunt. Iar medicamentele, ori le cumparam noi, ori le cumpara pacientii. Vrem un minim necesar, dar nici ala nu exista. Vrem sa incercam sa schimbam ceva, pentru ca si la noi este nevoie de medici buni si de medicina performanta”, a explicat un medic rezident in Iasi, mentionand ca este jenant sa stai la 31 de ani pe banii parintilor.

Orice guvern trebuie sa fie constient ca in momentul in care medicii ies in strada, zilele ii sunt numarate. Noi suntem niste profesionisti, nu ne ocupam cu demonstratiile, dar am fost obligati sa iesim in strada si asta e foarte grav. Faptul ca medicii ies in strada este dovada cea mai buna a unei politici iresponsabile. In opinia mea, urmatorul pas este demisia guvernului”, a declarat psihologul Florin Tudose, prezent si el la demonstratie.

Farmacista Clara Popescu apreciaza ca faptul s-au prezentat mai multe persoane decat au anticipat organizatorii, aproape dublu, ar trebui sa le dea de gandit decidentilor.

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, are insa aceeasi „placa” pe care o tot repeta, asa ca i-a invoitat pe protestatari la megocieri. Dupa sapte luni de negocieri si comsultarui esuate pe legile sanatatii, nu mai crede nimeni in promisiuni.  „Ministerul Sanatatii depune toate eforturile legale pentru rezolvarea cat mai curand a problemelor stringente din sistemul sanitar, care nemulțumesc atat pacientii si cadrele medicale, cat si autoritatile”, se mentioneaza intr-un comunicat postat, sambata, pe site-ul institutiei.

Printre revendicarile Coalitiei Profesionistilor din Sistemul de Sanatate se numara: alocarea pentru sanatate a 6% din PIB pana in 2016; dublarea salariilor medicilor rezidenti; o legislatie care sa protejeze independenta profesionistilor. De asemenea, acestia cer autonomia spitalelor, apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati; o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate.

 Comentarii (1)

  1. Paul Iulius Negoita spune:

    Romanii au nevoie sa si reafirme demnitatea mai mult ca oricand!

Adaugati un comentariu


 

*