Militarii buzoieni si-au comemorat camarazii decedati in accidentul aviatic de la Sibiu

24 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Un elicopter de evacuare medicala s-a probusit la finele saptamanii trecute, in timpul unei misiuni, avand la bord un medic militar si alti noua militari specializati in misiuni de salvare. Opt dintre membrii echipajului au decedat.

 

DSC_0072Ecourile tragediei aviatice petrecute la sfarsitul saptamanii trecute pe raza judetului Sibiu au ajuns in toate unitatile militare din tara, precum si in cele din teatrele de operatii, unde astazi au avut loc ceremonii religioase pentru comemorarea celor opt victime care au pierit in accident.

Fiind a doua garnizoana ca marime din tara, dupa Bucuresti, astfel de ceremonii au avut loc si la Buzau, respectiv, in toate unitatile din subordinea Diviziei 2 Infanterie Getica, ce isi are aici cartierul general.

La ceremonia organizata la sediul comandamentului diviziei au luat parte cadre militare, in frunte cu comandantul unitatii, generalul de brigada Lucian Foca. Cu aceasta ocazie, a fost tinut un moment de reculegere in memoria celor opt victime decedate in urma prabusirii elicopterului militar, dupa care preotul garnizoanei a oficiat o slujba religioasa de pomenire. Cum spuneam, ceremonii similare au avut loc in toate unitatile militare din tara, precum si in taberele militarilor romani aflati in misiuni in teatrele de operatii din afara granitelor, acesta find modul in care militarii si-au exprimat respectul pentru sacrificiul camrazilor lor si solidaritatea cu rudele greu incercate.

 

DSC_0053Reamintim ca vineri dimineata, un elicopter militar echipat special pentru misiuni de evacuare medicala s-a prabusit, in timp ce efectua un zbor de la Campia Turzii, spre poligonul de la Cincu, acolo unde urma sa participe la un exercitiu, in colaborare cu militari americani.

Echipajul era format din 10 militari, mai precis personalul de zbor si o echipa specializata in misiuni de evacuare medicala, atat pe timp de razboi cat si de pace. Printre acestia se afla si un medic militar, capitanul doctor Rares Cosmin Moldovan, insa si ceilalti membri ai echipei aveau pregatire medicala, dat fiind specificul misiunilor pentru care erau antrenati.

Din cauze inca necunoscute, elicopterul de evacuare medicala s-a prabusit la limita dintre judetele Sibiu si Mures, epava aparatului de zbor fiind cuprinsa de flacari. Doi dintre membrii echipajului, căpitan-comandorul Corneliu-Gabriel Titiana si maistrul militar Valentin Bora au reusit sa scape, insa s-au ales cu arsuri si leziuni grave, in prezent fiind internati la Spitalul de Arsi din Capitala,  unde medicii se lupta sa ii mentina in viata.

 

Sursa foto: MApN

Sursa foto: MApN

Din pacate, medicul militar Rares Cosmin Moldovan si ceilalti sapte camarazi care se mai aflau in elicopter au ramas prinsi in epava, pierzandu-si viata, bilantul catastrofei fiind de 8 decedati si doi raniti grav.

Ceilalti sapte militari care au pierit in catastrofa aviatica sunt: comandor Artur-Grigore Palfi, capitan Razvan-Aurel Moldovan, sublocotenent Andrei-Catalin Apostol, maistru militar Paul Badescu, maistru militar Dorin Fodor, maistru militar Vasile-Marian Gadalean si maistrul militar Constantin-Dorin Filip.

Toti cei zece militari aflati in elicopterul prabusit la Sibiu erau printre cei mai buni din bransa si niciunul nu avea mai mult de 47 de ani. In urma tragediei, cicni copii au ramas fara tata.

 

MApN-ceremonie religioasaIn cursul zilei de ieri, pe platoul Academiei Fortelor Terestre din Sibiu, sicriele celor opt militari au fost purtate pe umeri de cate sase colegi, care le-au asezat rand pe rand, pe cate un catafalc negru si le-au acoperit cu drapelul Romaniei. Rudele, prietenii si colegii au participat, coplesiti de emotie si durere, la ceremonialul religios condus de Episcopul Vicar al Sibiului, Andrei Fagarasanu. La ceremonie au participat ministrul Apararii, Mircea Dusa, si presedintele ales, Klaus Iohannis, care au aprins cate o lumanare pentru sufletele celor disparuti si le-au transmis condoleante rudelor indoliate.

La finalul ceremoniei, trupurile neinsufletite ale trei militari au fost duse catre Alba Iulia, Pitesti si Slatina, iar trupurile celorlalti cinci eroi au fost transportate de un avion militar la Campia Turzii, unde au fost comemorati de colegii de unitate, intr-o slujba tinuta de mitropolitul Clujului Andrei Andreicuz. dupa care au fost incredintate familiilor, urmand ca de maine, fiecare fiecare sa-si doarma somnul de veci in localitatile de domiciliu.

Astazi, la Ministerul Apararii Nationale, odata cu toate unitatile militare din tara si din afara tarii, a fost tinut un ceremonial religios in memoria eroilor cazuti prea devreme, la datorie.

Sursa foto- MApN


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*