Patru vieti salvate in memoria eroilor SMURD cazuti la datorie

11 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Misiunea de salvare cu elicopterul a celor patru pacienti aflati in zone greu accesibile a avut loc in ziua in care s-au implinit 11 ani de la un accident aviatic in care si-au pierdut viata cei patru memebri ai unui echipaj SMURD de la Iasi.

 

smurd zapadaMisiune cu o deosebita incarcatura emotionala pentru paramadicii de la SMURD Iasi, care au comemorat luni 11 ani de cand si-au pierdut patru colegi cazuti la datorie, salvand patru vieti si dedicand aceasta reusita celor care au pierit atunci.

Pe 9 ianuarie 2006, un elicopter tip Eurocopter EC 135, apartinand Unitatii Speciale de Aviatie a MAI, s-a prabusit la o mica distanta de Aeroportul Moldova din Iasi, in timpul efectuarii unui zbor de verificare. Cele patru persoane aflate la bord, doi piloti, un medic si un asistent medical din cadrul SMURD Iasi, si-au pierdut viata, concluziile anchetei stabilind ca accidentul a fost provocat de vremea nefavorabila, respectiv de lipsa de vizibilitate cauzata de ceata. In accident si-au pierdut viata medicul Liliana Puiu, asistenta Mioara Hauta, pilotul Valentin Stanescu si copilotul Augustin Toma.

An de an, la data pe 9 ianuarie, parmaeidii de la SMURD Iasi le aduc un omagiu colegilor care au pierit in acel accident, iar anul acesta, au facut-o intr-un mod mai desosebit, salvand cate o viata pentru fiecare din cei patru eroi.

 

elicopter-ambulanta iarna 2Comemorarea a 11 ani de la accident i-a gasit pe paramedicii del SMURD Iasi in plina alerta, datorata vremii nefavorabile. Mai multe localitati din raza lor de competenta devenisera inaccesibile din cauza caderilor masive de zapada, astfel ca era foarte dificil, daca nu chiar imposibil de ajuns cu ambulantele la solicitarile primite din aceste zone. In cusrul zilei de luni, prin 112 fusesera primite 4 astfel de solicitari din localitatile Focuri si Gropnita, care fusesera izolate in urma ninsorii si viscolului. Printre acestia, si o femeie gravida careia i se declansasera contractiile si urma sa nasca in scurt timp, rudele solicitand asistenta medicala.

Norocul a facut ca in acea zi cerul sa fie senin, iar sansele de ninsoare abundenta sau vant puternic sa fie reduse, asa ca s-a luat decizia ca cei patru pacienti sa fie preluati cu elicopterul.  In acest sens, s-a apelat la o aeronava a Unitatii Speciale de Aviatie de la Iasi, iar o echipa medicala de la SMURD a urcat la bord pornind catre cele doua localitati izolate in nameti.

 

elicopter-smurdCei patru pacienti au fost imbarcati in elicopter si transportati pana la Iasi, de unde au fost preluati de alte ambulante SMURD, femeia gravida fiind transportata la maternitate, iar ceilalti trei pacienti la spitalul Sfantul Spiridon, toti stabili, constienti si cu sanse de a parasi spitalul in cateva zile.

Totodata, misiunea de luni a fost si prima operatiune de salvare aeriana dupa accidentul aviatic petrecut in luna iunie, accident in care a fost implicat un alt echipaj de la SMURD Iasi, care s-a prabusit cu elicopterul in Republica Moldova. Elicopterul tocmai transportase o pacienta la un spital din Chisinau si decolase pentru a prelua un alt pacient din zona Cahul, insa nu am a ajuns la acesta, prabusindu-se intr-o zona impadurita. La bord se aflau medicul Mihaela Dumea, asistentul Gabriel Sandu, pilotul Doru Gavril si copilotul Voicu Soican, toti patru pierzandu-si viata in urma accidentului.

Reusita misiunii din data de 9 ianuarie 2017 a fost astfel dedicata de salvatori si celor patru colegi cazuti la datorie la jumatatea anului trecut.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*