Ministerul Sănătății cere spitalelor să pregătească paturi ATI pentru copiii afectați de coronavirus

19 august 2021 | 0 comentarii |

 Direcțiile de Sănătate Pubică au fost însărcinate să se ocupe de centralizarea numărului de paturi ce pot fi alocate pacienților pediatrici, inclusiv la Terapie Intensivă, în contextul în care tulpina Delta a coronavirusului afectează un număr tot mai mare de copii și tineri. 

 

Ministerul Sănătății a cerut Direcțiilor de Sănătate Publică din teritoriu și managerilor unităților sanitare implicate în acordarea asistenței medicale pacienților infectați cu SARS-CoV-2, să organizeze din timp, activitatea, astfel încât să poată face față creșterii incidenței cazurilor de pacienți COVID-19, inclusiv în cazul tinerilor și copiilor, afectați de tulpina indiană Delta, dominantă în valul 4 al pandemiei. Întrucât această variantă a virusului afectează într-un număr mai mare copiii și populația tânără, comparativ cu variantele dominante din valurile anterioare, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a solicitat centralizarea numărului de paturi de la nivel județean care pot fi alocate îngrijirii pacienților pediatrici, inclusiv pentru ATI pediatrie.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a organizat în 17 și 18 august, alături de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, videoconferințe cu directorii direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a Municipiului București și cu managerii unităților sanitare implicate în acordarea asistenței medicale pacienților infectați cu SARS-CoV-2, în vederea pregătirii spitalelor pentru creșterea incidenței cazurilor de pacienți COVID-19. La videoconferințe a participat și dr. Călin Alexandru, din partea Departamentului pentru Situații de Urgență.

 

Temele abordate au vizat măsuri organizatorice, cu scopul eficientizării capacității de răspuns a spitalelor față de creșterea incidenței cazurilor de pacienți cu COVID-19 spitalizați și pregătirea din timp a avizelor sanitare pentru aprobarea unui număr mai mare de paturi destinate pacienților COVID-19, corespunzător contextului epidemiologic, transmite Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

Având în vedere faptul că tulpina Delta afectează într-un număr mai mare copiii și populația tânără, comparativ cu variantele dominante din valurile anterioare, ministrul Sănătății a solicitat centralizarea numărului de paturi la nivel județean care pot fi alocate îngrijirii pacienților pediatrici, inclusiv pentru ATI pediatrie.

De asemenea, ministrul Sănătății a solicitat verificarea la nivelul unităților sanitare a existenței unui stoc adecvat de materiale și echipamente de protecție, precum și a faptului că aparatele de ventilație și sistemele de alimentare cu oxigen funcționează în parametri optimi și că nu vor exista dificultăți în aprovizionarea cu oxigen.

Totodată, a fost solicitată realizarea unei evidențe a medicilor din specialitatea ATI, precum și a medicilor rezidenți (anii IV și V) care pot fi detașați către alte unități sanitare, în situația în care contextul epidemiologic va impune această măsură.

 

România a intrat, de la finalul lunii iulie, în valul 4 al pandemiei de COVID-19, în care este dominantă tulpina indiană Delta, considerată de specialiști de aproximativ două ori mai transmisibilă decât tulpina britanică Alpha (dominantă în valul 3 al pandemiei, din această primăvară). Numărul cazurilor de infecție cu SARS-CoV2 a crescut în ultima perioadă, depășind în ultimele zile 500 de cazuri pe zi, pentru prima dată după luna mai.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatoul campaniei naționale de vaccinare împotriva noului coronavirus anticipează pentru luna septembrie peste 1.600 de cazuri noi de Covid-19 identificate zilnic. „Având în vedere implementarea relaxărilor și faptul că varianta Delta devine dominantă, există această probabilitate de creștere. Considerăm că e foarte probabil să ajungem la final de august la peste 900 de cazuri pe zi și în septembrie, a doua parte, la peste 1500 – 1600 de cazuri”, a declarat șeful CNCAV, subliniind că că indicatorul legat de severitatea cazurilor de Covid-19 este cel de care trebuie să se țină cont și doar prin vaccinare se poate obține o protecție mai bună față de formele severe de boală.

 


Adaugati un comentariu


 

*