Ministerul Sănătății elimină plafonul maxim al alocațiilor de hrană în spitale

Nivelul minim al alocației de hrană va fi de 16 lei, dar managerii de spitale pot stabili o sumă mai mare, la nivelul fiecărei unități sanitare, cu avizul consiliului de administrație.

 

După o avalanșă de critici pe rețelele de socializare privind alocația de hrană din spitale „de toată jena”, Ministerul Sănătății a lansat astăzi, în dezbatere publică, un proiect de hotărâre de guvern care se referă la schimbarea unor prevederi legislative legate de normele de hrană pentru pacienții din spitale, stabilind un nivel minim al alocației de hrană, aruncând totodată responsabilitatea unor sume mai mari în cârca managerilor și consiliilor de administrație.

Ministrul Vlad Voiculescu spune că este vorba de câteva „schimbări de bun simț” aduse unei hotărâri de guvern în vigoare din 2008, privind nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice. De-a lungul timpului, acestei hotărâri i s-au adus o serie de modificări, printre care și o reglementare implementată în urmă cu mai bine de 10 ani, care stabilea un plafon maximal al acestor alocații de hrană.

 

Proiectul lansat astăzi în dezbatere publică prevede eliminarea plafonlui maximal și stabilirea unui cost minim de 16 lei pe zi, al meselor oferite pacienților din spitale. Vlad Voiculescuspune că s-a stabilit această sumăpentru a proteja pacienții de economii făcute de conducerea spitalului acolo unde nu trebuie”. Documentul mai prevede că nivelul alocaţiilor de hrană pentru pacienții din unităţile sanitare publice se va stabili de către managerul spitalului, cu avizul consiliului de administrație. Astfel, ministrul Vlad Voiculescu spune că responsabilitatea pentru această decizie va fi una comună, iar pentru mai multă transparență, cuantumul stabilit trebuie să fie transmis Ministerului Sănătății. În cazul în care hotărârea va fi aprobată de Guvern, spitalele vor avea obligația ca, în termen de 30 de zile, să afișeze pe site-urile proprii nivelul alocației de hrană astfel stabilit, în același termen trebuind să transmită aceste informații și către minister. De asemenea, în mod similar se va proceda ori de câte ori va fi nevoie de modificarea acestui cuantum.

 

Propunerea legislativă venită din partea Ministerului Sănătății mai prevede și că persoanele diagnosticate cu tuberculoză, tratate în ambulatoriu, vor beneficia de o indemnizaţie lunară de hrană în cuantum de 16 lei pe zi,  pentru adulți și în cuantum de 15 lei pe zi, pentru copii.

Nu în ultimul rând, pentru asigurarea unei alimentaţii corespunzătoare pentru persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, atât pentru bolnavii internaţi şi instituţionalizaţi, cât şi pentru cei din ambulatoriu, care să asigure eficienţă în tratamentul cu medicamente antiretrovirale, se acordă indemnizaţii lunare de hrană, în cuantum de 16 lei pe zi, pentru adulți și în cuantum de 15 lei pe zi, pentru copii.

Ministrul Sănătății a mai precizat că în fiecare unitate sanitară va trebui să existe un ghid de alimentație sănătoasă, iar de urmărirea acestuia va fi responsabil atât managerul cât și consiliul de administrație, în evaluarea activității lor urmând a se ține cont de acest aspect.

 


Adaugati un comentariu


 

*