Ministerul Sănătății nu mai modifică punctajul minim de admitere în Rezidențiat

12 octombrie 2022 | 0 comentarii |

Pragul de promovabilitate pentru sesiunea 20 noiembrie 2022 a concursului de admitere în rezidențiat rămâne la 60% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, dar ar putea crește începând cu anul 2023. 

 

La presiunea studenților și absolvenților de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie, Ministerul Sănătății a dar un pas înapoi și a anunțat că nu mai modifică Metodologia pentru desfășurarea concursului de admitere în rezidențiat pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie – sesiunea 20 noiembrie 2022, dar ar urma ca aceasta să fie modificată pentru pentru sesiunea noiembrie 2023 a concursului, când pragul de promovabilitate va fi crescut la 65% din punctajul maxim, așa cum se intenționase să se procedeze din acst an.

În data de 06 octombrie 2022, Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională proiectul de ordin privind aprobarea Metodologiei pentru desfășurarea concursului de admitere în rezidențiat pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie – sesiunea 20 noiembrie 2022. Printre prevederile proiectului se ordin se regăsește și creșterea pragului de promovabilitate necesar alegerii unui loc sau post în rezidențiat, la 65% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, față de punctajul minim de 60% care a reprezentat pragul de promovabilitate în anul precedent”, amintește ministerul, într-un comunicat.

 

Decizia de majorare a punctajului minim de promovare a concursului de admitere în rezidențiat, luată în luna septembrie, de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, împreună cu rectorii universităților de medicină și farmacie din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, cu care Ministerul Sănătății va încheia contracte „în baza cărora se stabilesc atât obligaţiile şi responsabilităţile părţilor, cât şi sumele ocazionate de cheltuielile de organizare şi desfăşurare, suportate din taxa de înscriere la concurs”, a fost însă aspru criticată de absolvenții care vor susține examenul în noiembrie.

Rețelele de socializare au fost pline de critici dure din partea absolvenților care au subliniat, între altele, că în România educată regulamentele din Învățământ se modifică pe genunchi și că mai ales în sistemul medical, unde se înregistrează o criză acută de specialiști, în loc să se găsească soluții pentru ca tinerii medici să poată rămâne în sistem, se iau decizii care-i obligă să plece în străinătate sau să-și schimbe profesia, după șase ani de facultate.

În același timp, Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) a lansat sâmbătă seara o consultare publică în rândul studenților și al tinerilor rezidenți pentru a afla părerea lor despre creșterea pragului de promovare a Examenului de Rezidențiat, precum și efectele pe care această creștere le-ar putea avea asupra evoluției lor profesionale.

 

Astfel, de teama unor proteste sau chiar a mobilizării absolvenților pentru a boicota examenul de admitere în rezidențiat prin neprezentarea „în bloc”, Ministerul Sănătății a dat un pas înapoi și a transmis că în urma publicării proiectului de metodologie, Ministerul Sănătății a primit din partea Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) rezultatele unei consultări cu studenții în anii terminali și absolvenții care urmează să susțină examenul de rezidențiat, prin care se comunică faptul că 90% dintre studenți nu consideră oportună majorarea pragului de promovabilitate în contextual intervalului scurt de timp rămas până la ediția din acest an a concursului de rezidențiat”.

Prin urmare, ținând cont de opinia studenților, pragul de promovabilitate pentru sesiunea 20 noiembrie 2022 a concursului de rezidențiat va fi 60% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, pentru a asigura predictibilitatea pentru absolvenții care urmează să susțină concursul”, menționează MS.

 

Intenția de a modifica metodologia de admitere în Rezidențiat a fost însă amânată pentru anul viitor. „În vederea creșterii calității academice a viitorilor medici și a asigurării unei selecții adecvate prin concursul de rezidențiat, intenționăm ca pentru sesiunea noiembrie 2023 a concursului de rezidențiat pragul de promovabilitate sa fie crescut la 65% din punctajul maxim”, precizează MS, în finalul comunicatului.

În plus, pe site-ul oficial al Examenului de Rezidențiat s-a anunțat, marți seară, că se amână cu o zi perioada de înscriere, urmând ca aceasta să fie 13.10.2022 – 25.10.2022, „pentru modificare și publicare în Monitorul Oficial”.

FASMR consideră însă că această „victorie” parțială nu rezolvă „problema de fond” și că „și anul acesta vor fi absolvenți care vor privi diploma obținută după munca asidua de 6 ani, fără a avea loc de muncă. Trebuie militat în continuare pentru schimbarea acestei situații”. În plus, asociația cere imperativ „includerea studenților, cât și a tinerilor medici în reformele ce țin de examenul de rezidențiat, acestea având un impact direct și multifațetat asupra acestora”, subliniind că acesta este „un factor esențial în creșterea calității actului medical din România”.

Raportul realizat de FASMR, în baza răspunsurilor absolvenților de Medicină, Medicină dentară și Farmacie înaintat Ministerului Sănătății poate fi consultat AICI

 

În promoția 2022 sunt, potrivit datelor Ministerului Sănătății, 5.889 de absolvenți ai Universităților de Medicină și Farmacie (3.627 – Medicină, 1.241 – Medicină dentară, 1.021 – Farmacie).

Anul trecut, Ministerul Sănătății avea obligația să asigure, pentru toate cele trei domenii de concurs, o cifră de școlarizare egală cu numărul de absolvenți din 2021, dar pe 23 iunie anul acesta, prevederea s-a modificat, așa că 889 dintre absolvenții din 2022, la care se adaugă și cei din promoțiile anterioare care nu au susținut sau nu au fost admiși în Rezidențiat în anii trecuți, vor îngroșa rândul șomerilor sau se vor reorienta către o altă carieră.

Concursul se desfășoară sub formă unui test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul – București, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, pe o durată de 4 ore.

Tematicile concursului de admitere în rezidenţiat şi bibliografia aferentă sunt diferite, pe domenii, acestea fiind avizate de către Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Stomatologi din România, respectiv de Colegiul Farmaciştilor din România și aprobate de ministrul Sănătăţii şi pot fi accesate pe pagina de internet rezidentiat.ms.ro şi pe paginile de internet ale universităţilor de medicină şi farmacie din România.

 

Ministerul Sănătăţii va centraliza listele cu candidaţii şi le va defalca pe centre universitare, conform opţiunii candidaţilor. Până la data de 2 noiembrie 2022, Ministerul Sănătăţii va comunica universităţilor de medicină şi farmacie numărul de candidaţi pentru fiecare domeniu din centrul universitar respectiv, urmând ca, până la data de 3 noiembrie 2022, să transmită în format electronic listele nominale ale acestor candidaţi.

Listele cu candidaţii admişi în concurs, pe centre universitare şi domenii, se afişează pe site-ul rezidentiat.ms.ro la data de 3 noiembrie 2022. În situaţia în care un candidat constată o eroare materială (de nume, centru de concurs, domeniu etc.) în listele prevăzute la alin. (4), va sesiza acest lucru până cel târziu la data de 8 noiembrie 2022, ora 14,00, direcţiei de sănătate publică, respectiv ministerului cu reţea sanitară proprie unde a depus dosarul de concurs, pentru a se opera corecţia necesară.

La data de 17 noiembrie 2022, candidaţii pot afla sala şi ora începerii probei de concurs vizitând paginile de internet ale universităţilor de medicină şi farmacie sau site-ul rezidentiat.ms.ro. Cu cel puţin 24 de ore înainte de concurs, la fiecare sală se afişează lista candidaţilor repartizaţi în sala respectivă.

 

În specialităţile considerate deficitare se va organiza rezidenţiat pe post în spitale clinice cu secţii clinice universitare, institute sau centre medicale clinice, în 21 noiembrie: anestezie şi terapie intensivă, boli infecţioase, cardiologie pediatrică, chirurgie cardiovasculară, chirurgie pediatrică, chirurgie toracică, chirurgie vasculară, epidemiologie, expertiză medicală a capacităţii de muncă, gastroenterologie pediatrică, hematologie, igienă, medicină nucleară, medicină de urgenţă, medicină de laborator, microbiologie medicală, nefrologie pediatrică, neonatologie, neurologie pediatrică, oncologie medicală, ortopedie pediatrică, oncologie şi hematologie pediatrică, pediatrie, pneumologie, pneumologie pediatrică, radiologie-imagistică medicală, radioterapie şi sănătate publică şi management.

Candidaţii posesori ai diplomei de medic obţinute în România ori într-un alt stat membru al Uniunii Europene, precum şi candidaţii din Republica Moldova, absolvenţi cu diplomă de licenţă obţinută în ultimii 5 ani la Universitatea de Medicină şi Farmacie «Nicolae Testemiţanu» din Chişinău pentru locurile fără plata taxelor de şcolarizare, dar cu bursă, oferite românilor de pretutindeni de către Ministerul Educaţiei, conform Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, susţin concursul în aceleaşi condiţii precum cetăţenii români, însă concurează pe locurile publicate de acest minister, care le va distribui pe centrele universitare”, mai prevede metodologia.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*