Ministerul Sanatatii, sufocat de suspiciuni de fals

17 iunie 2013 | 0 comentarii |

Dupa ce ieri, Ministerul Sanatatii a anuntat ca Directorul Directiei Patrimoniu este suspectat de „fals intelectual”, astazi, institutia s-a autosesizat intr-un „posibil caz de fals” comis de o persoana care a solicitat „aviz juridic” pentru 11 documente oficiale.

 

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu

In cursul zilei de astazi, la sediul Ministerului Sanatatii (MS) s-a prezentat o persoana care solicita aviz juridic pentru un numar de 11 documente, printre care certificate de conformitate, certificate de medic specialist si de competenta eliberate pe numele unor cetateni de alta nationalitate, anunta Ministerul Sanatatii, printr-un comunicat remis redactiei Sanatatea Buzoiana.

Fie ca precedentul propriului angajat suspectat de „fals intelectual” a crescut vigilenta angajatilor MS, fie acestia au fost „testati” intentionat, cert este ca au fost sesizate organele de cercetare care urmeaza sa faca lumina in acest caz si sa explice in  ce context s-a produs evenimentul.

La verificarea documentelor, juristii ministerului au constatat ca acestea nu intrunesc elementele si inscriptiile utilizate de reprezentantii Ministerului Sanatatii pentru eliberarea unor astfel de acte. Ca urmare, Ministerul Sanatatii a sesizat organele de Politie care s-au deplasat la sediul ministerului si au inceput o ancheta cu privire la aceasta situatie”, se mentioneaza in documentul transmis de MS.

 

Ieri, intr-un comunicat de presa al Guvernului, se mentiona ca in urma unui control al Corpului de Control al Primului  Ministru se va sesiza „Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in legatura cu operatiunile sau actele ilicite constatate in urma desfasurarii actiunii de control la Ministerul Sanatatii, care pot intruni elementele constitutive ale unei infractiuni, privind incheierea si derularea contractului intre MS si SC Adi Com Soft SRL, care a avut ca obiect furnizarea unui program de contabilitate”.

Potrivit raportului Corpului de control al premierului, urmeaza ca organul de urmarire penala sau, dupa caz, instanta de judecata, sa hotarasca asupra existentei sau inexistentei infractiunii respective si asupra vinovatiei.

In vederea valorificarii constatarilor si concluziilor, raportul va fi transmis PICCJ, pentru cercetarea posibilelor aspecte de natura penala, Ministerului Sanatatii, Secretariatului General al Guvernului si Cancelariei primului-ministru, spre informare”, se mai arata in documentul mentionat.

 

Tot ieri, Ministerul Sanatatii (MS) a anuntat constituirea unei comisii de sanctionare administrativa a directorului Directiei Contabilitate si Patrimoniu, in conformitate cu prevederile legale, in urma raportului Corpului de Control al premierului.

In comunicatul de presa transmis de MS se mentioneaza ca institutia consusa de Eugen Nicolaescu a primit „Raportul de Control derulat de catre Corpul de Control al Primului Ministru in legatura cu respectarea dispozitiilor legale privind Protocolul incheiat intre MS si societatea comerciala SC Adi Com Soft SRL”.

In sinteza raportului, arata MS, se precizeaza ca in data de 23 mai 2012 s-a incheiat un contract intre MS si SC ADI Com Soft SRL, care a avut ca obiect furnizarea de catre agentul economic a unui program informatic de contabilitate la pretul de 78.120 lei, destinat activitatii proprii a Ordonatorului principal de credite, fiind utilizat la nivel central.

Raportul Corpului de Control arata ca, desi SC ADI Com Soft SRL a propus initial incheierea unor contracte de mentenanta cu institutiile publice din subordinea MS, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, nu si-a exprimat acordul cu privire la aceasta propunere, intrucat protocolul incheiat in 15 februarie 2013 nu a cuprins clauze referitoare la incheierea contractelor de mentenanta.

Cu toate acestea, arata MS, directorul Directiei de Contabilitate si Patrimoniu, Bumbac Georgeta, a transmis catre toate institutiile din subordinea MS adresa nr 17693/15.03.2013, prin care preciza ca „MS a luat decizia adoptarii unui sistem unitar de contabilitate la nivelul intregii structuri”. Analizand continutul adresei, a reiesit obligarea institutiilor din subordinea MS de a utiliza licentele „in baza unui contract de mentenanta” incheiat cu SC ADI Com Soft SRL.

In acelasi raport se precizeaza ca fapta directorului Directiei Contabilitate si Patrimoniu din cadrul MS, doamna Georgeta Bumbac, ar putea constitui obiectul material al infractiunii de fals intelectual prevazut la art.2 89 Cod Penal.


Adaugati un comentariu


 

*