Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, premier interimar până la constituirea noului Guvern

7 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Președintele Klaus Iohannis l-a numit pe acesta în funcția de prim-ministru interimar, după ce Ludovic Orban și-a anunțat demisia, ca urmare a rezultatului sub așteptări al PNL la alegerile parlamentare.

 

Președintele României a luat act de demisia lui Ludovic Orban din funcția de prim-ministru al României și l-a desemnat ca prim-ministru interimar pe Ministrul Apărării, Nicolae-Ionel Ciucă, „pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea noului guvern”, transmite Administrația Prezidențială, printr-un comunicat.

Conform Constituției și Codului administrativ, Guvernul interimar poate emite numai acte cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, dar nu poate să emită ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă şi nu poate iniţia proiecte de lege, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.

În cursul zilei de luni, președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru, spunând că nu se cramponează de funcție, iar în perioada următoare vrea să se concentreze pe formarea unui nou guvern „format din partidele de centru dreapta, care vor cu adevărat să utilizeze resursele și oportunitățile pentru a crește calitatea vieții. (…) Am încercat să îmi fac datoria față de România și plec cu conștiința datoriei împlinite. Tot ce a fost omenește posibil am făcut. Am încercat să găsim toate răspunsurile potrivite. Pe 6 decembrie, românii au decis componența viitorului Parlament. Obiectivul meu e de a construi o majoritate parlamentară care să nu cuprindă PSD”, a declarat Orban, exprimându-și convingerea că președintele va desemna în locul său un membru al Cabinetului.

 

După ce Ludovic Orban a fost chemat de Klaus Iohannis la o discuție privată la Palatul Cotroceni, și i-a cerut să își asume eșecul de la alegerile parlamentare, în spațiul public au fost vehiculate numele lui Ilie Bolojan, actualul președintelui CJ Bihor, cel al ministrului Apărarii, Nicolae Ciucă, și al ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, pentru funcția de premier.

În această seară, șeful statului a anunțat că l-a desemnat pe Nicolae Ciucă să preia funcția de prim-ministru interimar, iar decretele de eliberare din funcție a lui Ludovic Orban și de numire a premierului interimar au fost deja semnate.

Orban a renunțat la funcția de premier, dar rămâne președinte al PNL și va conduce negocierile care vor avea loc cu partidele care vor forma noul guvern, care urmează să aibă „capacitatea de a face față provocărilor și de a pregăti relansarea economică”. Totodată, după ce Iohannis i-a transmis că nu-l va propune pentru funcția de prim-ministru desemnat, Oban vizează șefia Camerei Deputaților și spune că „PNL va da premierul și va forma coloana vertebrală a guvernului care să realizeze saltul în dezvoltarea economică de care are nevoie” România.

Potrivit președintelui Iohannis, noul gvern „va gestiona măsurile necesare în pandemie, va prezenta urgent măsuri de reformă mult așteptate și de multe ori amânate, va gestiona campania de vaccinare și cu siguranță va prezenta în cel mai scurt timp un proiect de buget pentru anul 2021”, iar imediat după ce rezultatele finale ale alegerilor din 6 decembrie vor fi cunoscute, va demara consultările cu partidele parlamentare.

 

Ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, s-a înscris în PNL în octombrie 2019 și a candidat la alegerile parlamentare pentru un loc în Senat la alegerile din 6 decembrie 2020.

Fost șef al Statului Major, generalul Nicolae Ciucă a cerut trecerea în rezervă anul trecut, când a fost propus să ocupe funcția de ministru al Apărării, întrucât standardele NATO impun ca această funcție să fie ocupată de un civil.

În perioada pandemiei s-a implicat în gestionarea crizei sanitare, asigurând inclusiv manageri militari pentru spitalele civile aflate în dificultate.

Potrivit datelor publicate pe site-ul https://www.mapn.ro/, Nicolae-Ionel Ciucă s-a născut la 7 februarie 1967, în Pleniţa, Dolj, a absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985, şi Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988.

În 1990 a urmat Cursul de perfecţionare de comandanţi companii cercetare, la Făgăraş, iar în perioada 1993-1995 a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, specialitatea Arme Întrunite.

În 2000, a urmat cursul PSO (operaţii în sprijinul păcii), Centrul PfP, Bucureşti, şi cursul de limbă engleză, Academia Forţelor Terestre, Sibiu, iar în 2001, a participat la cursul JOINT şi operaţii multinaţionale, în Centrul PfP, Bucureşti.

 

În 2003, generalul Nicolae-Ionel Ciucă a obținut titlul de doctor în ştiinţe militare, cu lucrarea „Dimensiunea angajării Armatei României în operaţii întrunite multinaţionale” – UNAP, Bucureşti, iar în anul 2004 a urmat Cursul de relaţii civili – militari în Europa de Est şi Asia Centrală, Hulburt Field, Florida – SUA.

În anul 2004 a urmat Cursul de relaţii civili militari în Europa de Est şi Asia Centrală, Hulburt Field, Florida – SUA, iar în anul 2005 a urmat Cursul de limba engleză – terminologie NATO, York Sr. John University.

În anul 2006 şi-a aprofundat cunoştinţele, absolvind, în SUA, Colegiul de război, trupe de uscat, şi a obţinut  un master în Studii Strategice.

În perioada ianuarie 2011-ianuarie 2014 a fost comandant al Diviziei 2 Infanterie „Getica”, Buzău, după care, în perioada ianuarie 2014-octombrie 2014 a fost şef al Statului Major al Forţelor Terestre, iar în perioada octombrie 2014 – 1 ianuarie 2015 a fost locţiitor al şefului Statului Major General, după care, în perioada 1 ianuarie 2015-28 octombrie 2019 a fost şef al Statului Major General.

A participat și  coordonat mai multe misiuni în teatre de operații din străinătate în Angola, Bosnia şi Herţegovina, Afganistan și Irak.

La 4 noiembrie 2019 a fost numit ministru al Apărării Naţionale.

 

Pentru rezultatele obţinute de-a lungul carierei, Nicolae Ciucă a fost recompensat cu mai multe distincţii şi decoraţii: Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofiţer, Ordinul Naţional „Pentru Merit” în Grad de Ofiţer, Ordinul Naţional „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Comandor, Semnul Onorific în Serviciul Patriei pentru 15, 20 şi 25 de ani de activitate, Medalia ONU, Emblema Onoarea Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene, Emblema de Onoare a Forţelor Navale, Emblema de Onoare a Informaţiilor Militare, Emblema de Onoare a Comunicaţiilor şi Informaticii, Emblema de Onoare a Logisticii, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Ordinului Naţional de Merit al Republicii Franceze, în grad de Comandor, Emblema de merit „În Serviciul Armatei României” cls. a III-a, Emblema de merit „În Slujba Păcii” cls. a III-a, Emblema de merit „Ştiinţa Militară” cls. I-a, Titlul onorific de „Militar Veteran” pentru militari.

De asemenea, a fost distins cu Medalia pentru Merit, SUA, şi Medalia de Onoare a Forţelor pentru Operaţii Speciale ale Statelor Unite ale Americii.

 


Adaugati un comentariu


 

*