Un nou medicament pentru tratamentul insuficienței cardiace, aprobat în Uniunea Europeană
De acest tratament vor putea beneficia circa 7,5 milioane de pacienți din țările europene, inclusiv cei care suferă și de diabet de tip II.
Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat recent pentru comercializare și utilizare în spațiul UE, un nou medicament destinat tratamentului pacienților adulți cu simptome de insuficiență cardiacă cronică cu fracție de ejecție redusă. Este vorba de medicamentul Forxiga, produs de compania farmaceutică AstraZeneca, ce va putea fi utilizat de circa jumătate din cei 15 milioane de pacienți europeni cu insuficiență cardiacă. Statisticile indică faptul cel puțin 7,5 milioane dintre ei au fracție de ejecție redusă, care apare când ventriculul stâng este împiedicat să funcționeze adecvat, prin urmare, în corp fiind pompată o cantitate mai mică de sânge oxigenat.
Noul medicament este primul inhibitor al co-transportorului-2 de sodiu-glucoză care a dovedit o reducere semnificativă a riscului de deces cardiovascular sau agravarea insuficienței cardiace, inclusiv spitalizare pentru insuficiență cardiacă Studiul de referință pe baza căruia medicamentul a fost aprobat, a demonstrat că, pe lângă terapia standard, acesta reduce riscul compus cu 26% față de placebo, ambele componente ale obiectivului primar compus contribuind la rezultatul global. Totodată s-a stabilit că profilul de siguranță al noului medicament se încadrează în profilul de siguranță produselor din aceeași categorie.
Rezultatele au mai arătat că la fiecare 21 de pacienți tratați se evită un deces de cauză cardiovasculară sau spitalizarea pentru insuficiența cardiacă ori o consultație de urgență. Medicamentul era deja aprobat în Statele Unite ale Americii, fiind în etapa de evaluare în Japonia și în alte țări.. De asemenea, tratamentul cu Forxiga este în curs de evaluare la pacienții cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată, rezultatele studiului în acest sens fiind așteptate în partea a doua a anului 2021.
Medicamentul va fi evaluat și la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 cu istoric de infarct miocardic. Acesta beneficiază de un program de studii clinice, cu mai mult de 35 de studii de fază 2b/3 finalizate sau în desfășurare, ce au inclus mai mult de 35.000 de pacienți.
Insuficiența cardiacă afectează 64 milioane de pacienți la nivel global, dintre care 15 milioane la nivel european și 6 milioane în Statele Unite ale Americii. Aproximativ jumătate dintre pacienții care suferă de această afecțiune cronică vor deceda într-un interval de 5 ani de la diagnostic.
Sunt cunoscute două forme principale ale insuficienței cardiace în funcție de fracția de ejecție ce măsoară procentul sângelui pompat de inimă în organism la fiecare contracție, mai exact insuficiență cardiacă cu fracția de ejecție redusă și insuficiență cardiacă cu fracția de ejecție păstrată. Prima din ele apare atunci când musculatura ventriculului stâng nu este capabilă să se contracte adecvat și, prin urmare, expulzează o cantitate mai mică de sânge în organism.
Insuficiența cardiacă este în continuare o afecțiune cu un grad ridicat de mortalitate, similar majorității formelor celor mai frecvente de cancer, atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor. Această afecțiune reprezintă principala cauză de spitalizare la pacienții în vârstă de peste 65 de ani, implicând și o povară financiară semnificativă.