Ministrul Sanatatii da asigurari ca rezidentii isi vor primi bursele in continuare

20 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Florian Bodog sustine ca incepand de anul viitor, medicii rezidenti vor beneficia de cresteri salariale semnificative, iar bursele de rezidentiat vor fi acordate pana la intrarea in vigoare a cresterilor salariale.

 

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, sustine ca medicii rezidenti nu au motive sa se teama ca nu-si vor mai primi bursele. Printr-un comunicat de presa, ministrul da asigurari ca medicii rezidenti, medicii dentisti rezidenti si farmacistii rezidenti vor incasa bursa de rezidentiat pana la data de 1 martie 2018, cand vor beneficia de salariul de baza reglementat la nivelul anului 2022, conform prevederilor Ordonantei nr.1/2017. Incepand cu martie 2018, salariile de baza ale medicilor rezidenti vor creste semnificativ, intre 151% si 287%, in functie de specialitate si anul de pregatire, a declarat ministrul Sanatatii, in comunicatul amintit.

In acelasi document se face si o comparatie a veniturilor actuale cu cele care vor fi obtinute dupa majorarile salariale promise. Astfel, un medic rezident de anul I,  care in prezent are un salariu brut de 1.985 lei, va avea un salariu brut de 5.700 lei, cresterea fiind de 287%. Salariul unui medic rezident anul VI va ajunge la cuantumul de 7.900 lei, de la 3.262 cat este in prezent, cresterea fiind de 242%. Medicii rezidenti de anul II vor beneficia de un salariu brut de 6.100 lei dupa ce anul acesta au beneficiat de 2.361 lei/brut, iar cei de anul III vor incasa 6.700 lei brut cu 254% mai mult ca in acest an.

 

Ministerul Sanatatii mentioneaza ca, la salariul brut, medicii rezidenti pot obtine venituri si din garzile efectuate. Conform Ordonantei nr. 18/2009, medicii rezidenti pot fi inclusi, la cerere, in linia de garda (cu exceptia liniei I de garda), in specialitatea in care isi efectueaza rezidentiatul.

Tot incepand cu anul 2018, medicii rezidenti vor beneficia de norma de hrana, care inlocuieste tichetele de masa, conform legislatiei in vigoare, in cuantum de 2 salarii minime brute pe an, se subliniaza in comunicatul MS.

Reamintim ca Societatea Multidisciplinara a Medicilor Rezidenti (SMMR) si Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR) au cerut Executivului dovezi concrete ca de anul viitor nu vor scadea veniturile rezidentilor si ca se vor gasi solutii pentru a suplini pierderile suferite prin eliminarea bonurilor de masa si a burselor pe care le primesc. „Ne dorim sa beneficiem de conditii echitabile financiare si de lucru, astfel incat sa putem profesa in Romania, spre beneficiul cetatenilor”, au cerut medicii tineri, subliniind ca in cazul in care aceste dovezi nu le vor fi prezentate vor recurge la greva, reamintind ca reprezinta o categorie care deja lucreaza in situatii dificile, iar asta doar „de dragul pacientilor, a vocatiei si a mentorilor”.

Tot astazi, premierul Mihai Tudose a dat la randul sau asigurari ca veniturile nu vor scadea de la 1 ianuarie 2018 si nici taxele nu vor creste.

 


Adaugati un comentariu


 

*