Mișcarea e și mai sănătoasă dacă-i coordonată de o gândire sănătoasă, au demonstrat cicliștii buzoieni care au legat Buzăul de Chișinău

5 iunie 2022 | 0 comentarii |

Cristi Mănăilă şi Viorel Vişan au legat, simbolic, Buzăul şi Chişinăul, parcurgând în trei zile, pe bicicletă, aproape 400 de kilometri, aducând astfel un plus de energie Festivalului „Zilele Chişinăului la Buzău”.

 

Și-au propus să demonstreze că sportul și mișcare sunt și mai sănătoase atunci când sunt dublate de ambiție, voință și credința într-un ideal. Cristi Mănăilă – fost militar de carieră și Viorel Vișan – șef serviciu în cadrul unei importante bănci din Buzău, pasionați de ciclism, cunoscuți ca participanți la curse de anduranță, și-au propus să lege Buzău de Chișinău parcurgând pe bicicletă 400 de kilometri în trei zile, în cadrul festivalului „Zilele Chișinăului la Buzău”. Și au reușit.

Sâmbătă după-amiază au ajuns la Sărata Monteoru, victorioși și plini de energie pozitivă, aducând cu ei un plus de speranță, de încredere și multă, multă bucurie, în ciuda oboselii acumulate în cele trei zile de efort continuu.

Pe lângă cursa propriu-zisă, cicliștii buzoieni au avut grijă să se opreasă pe traseu în diverse locuri simbolice pentru România și Republica Moldova, pe care le-au promovat pe rețelele de socializare, pentru că au ales ca traseul să se contureze sub tema „Istorie și tradiții în 400 km Chișinău-Buzău-Sărata-Monteoru!”, proiect integrat în Festivalul „BuzăuFest” și „Zilele Chișinăului la Buzău”.

 

Arcul de Triumf de la Chișinău, Vinăria „Bardar”, Hanul lui Manuc din București, Muzeul Viticulturii de la Huși, Mausoleul de la Mărășești, lagărul comunist de la Râmnicu Sărat, Cimitirul eroilor germani de la Racovițeni, Parcul Crâng din Buzău și, bineînțeles, stațiunea Sărata Monteoru au fost promovate prin scurste descrieri și ilustrații demonstrative.

Pe drumul de întoarcere, cei doi cicliști au fost întâmpinați de grupuri de sportivi care li s-au alăturat și i-au însoțit la Sărata Monteoru, unde au fost întâmpinați cu aplauze de public și de președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, care le-a mulțumit pentru felul în care au ales să îmbine pasiunea pentru sport și sănătate cu cea pentru istorie și tradiții.

 

Cei doi sportivi și prietenii care li s-au alăturat pe traseu au ajuns la destinație împreună cu „Trenulețul” – melodia care vorbește despre frăția româno-moldavă, care după ce s-a impus la Eurovision a câștigat inimile a aproximativ 10.000 de buzoieni și turiști veniți la festival, care au cântat alături de Zdob și Zdub și de frații Advahov într-o atmosferă incendiară.

Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, localitatea și terenurile din jur au fost cumpărate de grecul Grigore Monteoru, care și-a luat apoi și numele localității drept nume de familie; acesta a exploatat cu succes zăcămintele de petrol, după care a folosit câștigurile pentru a finanța investiția într-o stațiune turistică. În perioada interbelică, la Monteoru s-a dat în folosință o mină de petrol unicat în Europa la acea vreme. Stațiunea a avut perioada de glorie până la al Doilea Război Mondial, fiind distrusă după instaurarea regimului comunist și confiscarea proprietății. Un gest nobil pentru o cauză nobilă! Mulțumim Grigore Monteoru!”… este una din scurtele incursiuni prin istorie făcute de Cristi Mănăilă și Viorel Vișan, despre oameni și locuri care au lăsat urme pe care ar trebui să le cunască orice român, la finalul cursei…


Adaugati un comentariu


 

*