Moțiune de cenzură fără emoții pentru ministrul Rafila

20 septembrie 2023 | 0 comentarii |

Moţiunea simplă, intitulată „Ministrul Rafila – turistul leneş şi cinic care lasă România fără spitale”, semnată de 56 de deputaţi de la USR şi Forţa Dreptei a picat cu 89 de voturi „pentru”, 161 „împotrivă” şi 15 abţineri.

 

Noțiunea simplă depusă de parlamentarii USR și cei ai Forței Dreptei împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, căruia i-au cerut să plece din funcţie, a fost respinsă miercuri, în plenul Camerei Deputaților, aceasta obținând 89 de voturi pentru”, 161 „împotrivă și 15 abţineri.

Deputaţii Opoziţiei au afişat, în bănci, pancarte prin care au cerut demisia ministrului Sănătăţii, afirmând că moțiunea este „un strigăt de revoltă” împotriva faptului că sănătatea din România nu a mai avut parte de un ministru PSD „atât de slab şi de nepăsător faţă de nevoile pacienţilor şi ale sistemului sanitar” în istoria sa recentă.

De cealalată parte, Alexandru Rafila a i-a acuzat semnatarii moțiunii că nu fac altceva decât să dezamăgească populația prin „calomnii repetate, dezinformare și minciuni” și propun românilor „blocarea celor mai ambiţioase proiecte de investiţie din sistemul medical din România”.

 

Contestatarii ministrului Sănătăţii i-au cerut acestuia să plece din funcţie „pentru ca România să aibă şansa de a avea spitale noi, nu magherniţe insalubre”, iar pacienţii, medicii şi asistentele să aibă şansa „la adevăr” în sistemul sanitar.

Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru că nu îşi poate justifica averea de peste 3 milioane de euro. Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru ca România să aibă şansa de a avea spitale noi, nu magherniţe insalubre. Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru ca pacienţii, medicii şi asistentele să aibă şansa la adevăr în sistemul sanitar. Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru că nu îi pasă. Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru că nu vrea, nu poate şi, la o adică, îl şi enervează faptul că trebuie să muncească. Alexandru Rafila trebuie să plece. Şi nu la New York, în Cuba sau la Geneva, în plimbări plătite de noi toţi. Alexandru Rafila trebuie să plece acasă!”, au susținut inițiatorii moțiunii, în documentul dezbătut în Camera Deputaților.

 

Subliniind că Alexandru Rafila a venit la Ministerul Sănătății „ca un comentator specialist în sănătate publică şi o să plece ca un gropar al sistemului sanitar românesc”, parlamentarii Opoziției au mai spus că nu și-au imaginat că îi lipsește experiența administrativă, având în vedere că „pe hârtie avem un ministru al Sănătăţii decorat în două rânduri cu «Ordinul Sanitar» în grad de Cavaler şi ulterior în grad de Ofiţer, cităm, «în semn de apreciere pentru întreaga activitate, precum şi pentru rezultatele importante obţinute în perfecţionarea actului medical». În realitate, avem un politruc puturos la Sănătate. Un impostor. Un incompetent şi un turist de lux în ţări exotice”, așa cum se afirmă în textul moțiunii simple.

 

Între acuzațiile aduse ministrului Sănătății se numără și faptul că refuză de mai mult de doi ani să facă normele de aplicare a Legii Stop Nosocomiale şi „a făcut ţăndări” Planul Național al Cancerului „fără niciun fel de empatie şi consideraţie pentru pacienţii oncologici”, dar și că „a tăiat complet” finanţarea din PNRR pentru proiectul unui centru de transplant la Cluj, în condiţiile în care Institutul de Transplant din Cluj-Napoca funcţionează într-un pod neautorizat.

În plus, semnatarii moțiunii susțin că absolut toate serviciile judeţene de ambulanţă sunt conduse de manageri interimari, cu numiri din şase în şase luni, prin ordin al ministrului Rafila, personalul fiind insuficient şi suprasolicitat, iar ambulanţele vechi, „unele de 10-15 ani, cu peste 1 milion de kilometri parcurşi” și că niciunul dintre locurile din spitalele din România nu îndeplineşte criteriile pentru a trata mari arşi, menţionându-se că „ministrul Rafila refuză să facă reforme”, în timp ce „România pierde banii din PNRR pentru spitale şi dotări – 740 de milioane de euro”, iar investiţiile în medicina prespitalicească sunt în întârziere.

 

Neglijenţă criminală şi crimă cu premeditare. Astăzi, PNL-ul laş, l-a salvat a treia oară pe fiul generalului Alexandru Rafila, şeful securităţii din Arad, care a condamnat la moarte 27 de ţărani din Arad care s-au opus colectivizării”, a afirmat, după votul moțiunii, deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a afirmat luni, la dezbaterea în plenul Camerei Deputaților, că moţiunea depusă împotriva sa este rezumatul unor postări de Facebook ale unei persoane care nu este nici medic şi nu are niciun fel de experienţă în conducerea unităţilor medicale, un delator de profesie (…) care cu greu poate fi numit coleg sau profesionist in vreun domeniu”, iar semnatarii acestui demers continuă să dezamăgească şi acum la fel cum au făcut în timpul în care timp s-au aflat la guvernare, prin „minciuni, calomnii repetate, dezinformare sunt ingredientele textului moţiunii depuse împotriva mea”.

 

Ministrul Sănătăţii a mai spus că în textul moţiunii simple nu a găsit nicio idee concretă care să aducă beneficii românilor sau îmbunătăţiri sănătăţii acestora, iar „după dezastrul lăsat în plină pandemie în sistemul sanitar pe care a trebuit să îl gestionăm, USR recidivează, împreună cu Forţa Dreptei, şi propun de fapt românilor blocarea celor mai ambiţioase proiecte de investiţie din sistemul medical din România aşa cum au făcut-o şi atunci când au condus Ministerul Sănătăţii. Nimic altceva. Doar vorbe goale şi acuzaţii demoagogice. E trist pentru democraţie să vezi populismul deşănţat în acţiune. Sunt sigur că semnatarii acestei moţiuni ştiu adevărul despre evoluţia pozitivă a PNRR în sistemul sanitar, dar cu toate acestea s-au lăsat antrenaţi într-o campanie de dezinformare şi minciuni”, a mai spus Alexandru Rafila.

 

Mai mult, ministrul Rafila susține că pentru combatarea si controlul infecțiilor nosocomiale a făcut „mai mult decât orice alt ministru al Sănătății” de până acum, iar „Ministerul Sănătății nu a blocat accesul la medicamente și investigații medicale ci, dimpotrivă, pacienții cu cancer pot beneficia din vara acestui an de testare genetică și tratament personalizat, de terapie de ultimă generație”.

Referitor la posibilitatea ca Agenţia Naţională Antidrog să treacă în subordinea Ministerului Sănătăţii, Rafila a afirmat că acest lucru ar putea fi posibil doar dacă este vorba de coordonarea unei activităţi care se referă la partea medicală”, iar toate celelalte activităţi „trebuie în mod evident să rămână la Ministerul de Interne”.

Dezbaterile pe textul moțiunii au avut loc luni, în Parlament, iar votul a fost dat miercuri, în Camera Deputaților, Alexandru Rafila.

 


Adaugati un comentariu


 

*