Muzeul Județean Buzău, prezent la ediția aniversară a Nopții Muzeelor 2024

27 aprilie 2024 | 0 comentarii |

La cea de-a 20-a ediție a Nopții Muzeelor din România 2024, care va avea loc pe 18 mai, s-au înscris 32 de județe și municipiul București, cu peste 220 de muzee și entități culturale.

 

Ediția aniversară din acest an a Nopții Muzeelor se anunță una „vibrantă”, în care publicul va putea interacționa cu numeroase proiecte inedite, anunță organizatorii.

Din păcate, în programul ediției 2024 nu se regăsesc o serie de muzee, iar unele orașe sau județe nu au niciun obiectiv participant, din cauza revendicărilor angajaților sectorului muzeal cu privire la creșterea cu 20% a salariilor.

„Se fac eforturi mari din partea tuturor actorilor implicați – sindicate, organizații profesionale, instituții ale statului, pentru rezolvarea acestei revendicări și avem speranța că acest lucru se va întâmpla până în ziua evenimentului. Astfel, sectorul muzeal își va recăpăta demnitatea pe măsura valorii sale imense și a contribuției la creșterea calității vieții tuturor românilor”, transmit reprezentanții Rețelei Naționale a Muzeelor.

Noaptea Muzeelor 2024 arată o implicare geografică semnificativă, cu spații muzeale și culturale din 32 de județe. Peste 220 de muzee și entități culturale din 64 de localități s-au înscris pentru ediția a XX-a a evenimentului, cele mai multe din București – 51, Iași – 30, Cluj-Napoca – 17 și Târgu Mureș -15.

 

Noaptea Muzeelor la Buzău

 

Muzeul Județean Buzău a pregătit pentru noaptea de 18/19 mai o serie de evenimente cultural-educative și vernisaje. La sediul central vor avea loc vernisajul expoziției temporare de artă „Spațiul proletar” – personală a artistului Vladimir Păun Vrapciu, al expoziției temporare de arheologie „Brățara dacică” de la Optași-Măgura și al expoziției temporare de artă colecția Patrick Popescu din cadrul programului „Moșteniri colecționate” – ed. a I-a, dar și expoziția temporară de arheologie „Descoperiri arheologice recente pe teritoriul județului Buzău”.

La Muzeul de Etnografie „Vergu Mănăilă” vor putea fi admirate Expoziția de bază „Locuința tradițională din spațiul buzoian” și Expoziția temporară „Batista tradițională și rolul ei în limbajul nonverbal al dragostei”, eveniment organizat în parteneriat cu Muzeul Olteniei Craiova, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefănescu”.

La Muzeul Chihlimbarului, din localitatea Colți, unic în țară prin varietatea şi dimensiunile exponatelor de chihlimbar, vor fi accesibile publicului expozițiile de bază „Grota Nucu Fundu Peșterii”, „Colți preistorici – paleofauna din Subcarpații de Curbură”, „Chihlimbarul de Colți”, „Extragerea și prelucrarea chihlimbarului” și „Colecția de flori de mină”.

 

Proiecte speciale

 

La nivel național, printre proiectele cu care Noaptea Muzeelor se va distinge în acest an se numără: proiectul de Revitalizare a unui spațiu cu personalitate – Cinema MARCONI, propus de ARCUB; inițiativa „Prietenii Vârstnicilor”, promovată de Asociația Niciodată Singur, prin care orice vârstnic care își dorește să participe la Noaptea Muzeelor, dar nu are cu cine să meargă, poate intra în „gașca” de seniori; expoziția tematică „Leacuri și remedii din drogheriile bucureștene. O călătorie arheologică în secolul XIX”, la Palatul Suțu a Muzeului Municipiului București; Muzeul virtual al culturii romilor de la Muzeul Țăranului Român; o reprezentație a gladiatorilor Imperiului Roman, coordonată de Ludus Ursus Nigrus, de la Școala de Gladiatori, la Muzeul Municipiului Dej; „Alai nocturn. Noi povești în case vechi” – debutul unui program de revitalizare a interesului din mediul privat și ONG-uri pentru conștientizarea importanței salvării patrimoniului moștenit, la April Hub în Craiova; o serie de intervenții și experimente artistice în mai multe spații iconice ale orașului Iași, propuse de Romanian Creative Week; tururi la lumina lumânărilor în Biserica fortificată din Apold.

 

În premieră la Noaptea Muzeelor

 

Între muzeele și spațiile care participă pentru prima dată la acest eveniment se numără Institutul de Istorie a Religiilor, cu o proiecție specială a filmului O umbră de nor” de Radu Jude; Salonul Internațional al Sticlei, la Galeria Orizont din București; Muzeul de Anatomie Comparată din Cluj-Napoca și Centrul de Artă Contemporană din Iași.

Programul complet al evenimentelor va fi publicat în ordine alfabetică, pe localități, începând cu 26 aprilie, pe www.noapteamuzeelor.org. Actualizările vor continua zilnic până în ziua evenimentului, oferind publicului informații detaliate despre toate activitățile programate, promite Dragoș Neamul, manager proiect.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România reprezintă 83 de muzee naționale, regionale, județene și locale.

 


Adaugati un comentariu


 

*