Nanoparticulele din aur, posibilă alternativă pentru antibiotice

19 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Deși inerte, acestea pot distruge bacteriile prin deformarea pereților celulari, fapt ce duce la moartea agenților patogeni.

 

O echipă internaţională la din care fac parte experţi de la Universităţile Rovira i Virgili din Spania, Grenoble, din Franţa, Saarland – Germania şi RMIT din Australia cercetează utilizarea nanoparticulelor de aur ca alternativă la antibiotice.

Cercetătorii au descoperit că deformarea mecanică a bacteriilor este un mecanism de toxicitate ce permite uciderea lor prin nanoparticule de aur şi care ar putea fi o alternativă la antibiotice. Aceștia spun că aurul este un material inert chimic ce nu reacţionează în faţa organismelor vii, dar care poate fi utilizat totuși împotriva bacteriilor care produc infecții în organism.

Astfel, echipa de cercetători a demonstrat că, deşi sunt inerte, nanoparticulele de aur nu sunt inofensive pentru bacterii şi le pot distruge datorită unui mecanism fizic care le deformează peretele celular.

 

Pentru a demonstra asta, cercetătorii au fabricat un model artificial de membrană celulară bacteriană şi au urmărit cum reacţioenază când intră în contact cu nanoparticule de aur sintetizate în laborator. S-a constatat astfel că în faţa nanoparticulelor, bacteriile se deformează, „ca şi cum s-ar aspira aerul din interiorul unui balon până când acesta rămâne flasc”, după cum  a explicat Vladimir Baulin, unui dintre cercetătorii implicați în studiu.

Acesta a adăugat că moartea bacteriei a intervenit după o aspiraţie masivă, ca şi cum peretele celular al bacteriei ar fi explodat în mod spontan. Rezultatul acestui studiu ar putea dezvălui noi căi pentru uzul materialelor antibacteriene universale bazat pe principii fizice.

Aurul este utilizat în utiliza în medicină încă din  Egiptul Antic, în prezent fiind folosit cel mai adesea în cadrul unor aplicații ce  permit vizualizarea tumorilor.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*