NATO donează României echipamente pentru producerea oxigenului medical

30 august 2022 | 0 comentarii |

Donaţia, constând în două instalaţii de umplere pentru cilindrii de oxigen medical şi echipament complementar în valoare de peste 900.000 dolari, va intra în dotarea IGSU, în vederea constituirii ca stoc de urgenţă medicală.

 

 

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat marți, o donaţie făcută de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) statului român, constând în două echipamente de producere a oxigenului medical destinate încărcării buteliilor.

Premierul Nicolae Ciucă a convocat marți, în format hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), pentru aprobarea procedurilor prin care România va beneficia de donaţia care constă în două instalaţii de umplere pentru cilindrii de oxigen medical şi echipament complementar, necesare îngrijirilor pacienților, în valoare de peste 900.000 dolari (454 589 dolari fiecare, la cursul zilei de 29 august 2022), anunță Guvernul, printr-un comunicat.

Mulţumesc partenerilor noştri din Alianţa Nord-Atlantică pentru acest act puternic de solidaritate şi sprijin, dovadă a relaţiei strategice consolidate, orientată spre rezilienţă şi protecţie a comunităţilor în faţa dezastrelor”, a afirmat premierul.

Hotărârea nr. 38 din 30.08.2022 a CNSU, a fost aprobată ca urmare a scrisorii Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre, prin care informează reprezentantul României la NATO cu privire la faptul că Alianţa Nord-Atlantică îşi exprimă disponibilitatea de a face o donaţie României.

 

Bunurile donate vor intra în proprietatea privată a statului român şi se dau, prin Hotărâre de Guvern, în administrarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în vederea constituirii ca stoc de urgenţă medicală.

Secretarul de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă emite ordinul prin care aprobă donaţia (…) şi-l mandatează pe reprezentantul permanent al României la NATO, domnul ambasador extraordinar şi plenipotenţiar Dan Neculăescu, pentru îndeplinirea formalităţilor de acceptare a donaţiei, în numele statului român, pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Predarea-primirea bunurilor şi transportul acestora în România se asigură de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, din centrul Operaţional Sud (prin Mario Rondinelli SMC, 74121 Taranto Italia)”, se precizează în hotărârea CNSU.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin IGSU, va întreprinde demersurile necesare pentru asigurarea tuturor cheltuielilor ocazionate de transport, în cadrul căruia IGSU preia şi transportă în Republica Moldova – Chişinău şi asistenţa internaţională furnizată acestei ţări de către NATO, prin proiectul PRTF B/07, constând în materiale sanitare – echipamente de protecţie.

 


Adaugati un comentariu


 

*