Neurochirurgii Spitalului Județean de Urgență Buzău vor intra, în curând, în sala de operații

1 august 2024 | 0 comentarii |

O sală de operaţii destinată intervențiilor de neurochirurgie va fi operaționalizată în septembrie, iar trei medici neurochirurgi vor realiza intervenții pe creier, măduva spinării și pentru alte patologii specifice.  

 

Înființarea unui compartiment de Neurochirurgie în cadrul secției de Chirurgie generală a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău, demarată în urmă cu aproape un an și jumătate, de conducerea untății medicale, s-a concretizat la finalul anului trecut, dar abia din această lună a devenit funcțional.

„Înființarea unei secții de Neurochirurgie este un vis pe care l-am avut încă din primul mandat de manager al SJU Buzău. După eforturi susținute, la sfârşitul anului 2023 am obținut aprobarea pentru înființarea unui Compartiment de Neurochirurgie dar, din păcate, până în luna iulie 2024 nu am avut medici. Am scos posturile la concurs, dar nu s-a înscris nimeni. Am luat legătura cu universitățile de Medicină și cu medicii rezidenți din București, iar anul acesta, bucuria a fost mare, când, doi tineri medici specialiști neurochirurgi, dr. Ana Maria Ene și dr. Ștefan Rotărescu Anișor, au acceptat să vină să profeseze la SJU Buzău. Din 10 iulie sunt medicii noştri”, a declarat managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

 

Dr Ana Maria Ene

Pentru început, compartimentul Neurochirurgie funcționează cu 5 paturi, în cadrul secției Chirurgie generală. Toate cele cinci paturi sunt ocupate, iar aportul medicilor „a fost semnificativ chiar din prima zi, când am avut la UPU trei pacienți cu hemoragie intracraniană, iar doi s-au putut transfera imediat la București și unul a rămas în spitalul nostru, a subliniat managerul Damian.

Dr. Ana Maria Ene, medic specialist neurochirurg, este buzoiancă și spune că după ce și-a terminat rezidențiatul, la Spitalul Universitar de Urgență din București (SUUB) și a obținut titlul de specialist, și-a dorit să revină acasă” pentru a trata pacienții cu probleme neurlogice și neurochirurgicale. A venit la SJU Buzău „cu sufletul foarte deschis, pentru că eu sunt de aici, familia mea este aici, prietenii la fel…”, și se simte legată afectiv de orașul în care s-a născut și a crescut și de oamenii lui.

„Din păcate, din ceea ce am văzut până acum, la Buzău sunt foarte multe urgențe, foarte multe traumatisme, foarte multe accidente rutiere, dar sperăm să putem aduce Buzăului ceea ce ne-am dorit: să ajutăm oamenii, să avem un impact pozitiv asupra lor, să fie bine pentru toată lumea, a adăugat  tânăra doctoriță.

 

Claudiu Damian – Dr Stefan Rotarescu Anisor

Dr. Ștefan Rotărescu Anișor, medic specialist neurochirurgie, este tot buzoian și abia așteaptă să intre în sala de operații. A parcurs rezidențiatul tot în București, a profesat și în câteva clinici private, dar spune că a ales să SJU Buzău „în primul rând pentru posibilitatea de a opra pacienții care nu-și permit să meargă la clinici private”.

Tânărul medic subliniază însă că marele avantaj al înființării compartimentului Neurochirurgie la cel mai mare spital din Buzău este posibilitatea ca pacienții cu probleme neurologice să fie evaluați și investigați rapid și să li se instituie terapia adecvată în cel mai scurt timp, eliminându-se astfel timpul pierdut cu transportul către un spital din Capitală, astfel încât mai multe vieți să fie salvate.

Sunt cazuri din ce în ce mai multe, iar în momentul în care vom începe să și operăm, vom putea rezolva pe plan local majoritatea cazurilor. Nu mai trebuie să transferăm pacienți la București, pentru probleme care se pot rezolva aici, iar șansele la supraviețuire vor crește, pentru că se va câștiga astfel timp prețios, care până acum se pierdea pe drum și unii pacienți se pierdeau”, a afirmat dr. Ștefan Rotărescu Anișor.

 

Acum, unitatea medicală pregătește și o sală de operații dedicată intervențiilor neurochirurgicale, care va fi operațională în septembrie. Celor doi medici titulari ai spitalului li se va alătura un medic primar de la Spitalul Universitar de Urgență din București (SUUB), cu o experiență de 25 de ani în domeniu.

„În acest moment, la SJU Buzău se fac doar consulturi, interpretări ale investigațiilor, dar am început și amenajarea unei săli de operaţii pentru Neurochirurgie, în cadrul Blocului operator. Avem deja mare parte din aparatura specifică necesară, mai avem nevoie de câteva componente care sunt date deja în achiziţie, așa că la jumătatea lunii septembrie, sala de operații va fi funcțională. Pe lângă problemele neurologice curente, am avut în vedere că Județul Buzău este tranzitat de DN2 E85, cunoscut și ca «șoseaua morții», din cauza numărului mare de acccidente rutiere, iar majoritatea victimelor au nevoie de consult neurologic sau de intervenție neurochirurgicală. Doar în ultimele zile, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean au ajuns 10-12 astfel de pacienți. Viața fiecărui pacient depinde de rapiditatea cu care primește consult / intervenție și tratament de specialitate. Din această toamnă, celor doi medici tineri li se va alătura un medic de la SUUB, cu experiență de 25 de ani în domeniu, care va ajuta echipa noastră tânără, la realizarea intervenţiilor chirurgicale”, a mai spus managerul Damian.

 

Iar veștile bune nu se opresc aici, Spitalul Județean de Urgență Buzău își va extinde serviciile de neurochirurgie și în ambulatoriu.

„Deocamdată, cei doi medici oferă consultații de specialitate pacienților care ajung la UPU SMURD Buzău, iar urgenţele neurochirurgicale sunt transferate în Capitală. Din luna septembrie, însă, medicii noștri vor intra și în sala de operație. La ora actuală, la nivelul județului există câteva colaborări firave cu neurochirurgi din București, care vin o dată la două săptămâni în Buzău, dar la noi va fi în permanenţă un medic care va putea interpreta CT-urile și RMN-uri pacienţilor și vor putea decide dacă pacienții vor urma să fie operaţi sau nu. Vom avea și un cabinet de Neurochirurgie în Ambulatorul integrat al Spitalului Județean, fără costuri, doar pe bază de asigurare medicală, pentru că vom avea și un contract cu CJAS”, a explicat Claudiu Damian.

Managerul SJU Buzău consideră că s-a făcut „un pas important pentru întreaga comunitate a județului Buzău”, iar în viitorul apropiat, prin proiectul ,,Excelență în neurochirurgie cu program de studii științifice și cercetare”, încheiat de SJU Buzău, în anul 2023, cu Spitalul Universitar Gazi, din Ankara – Turcia, medicii neurochirurgi buzoieni vor putea să beneficieze și de perfecționare la cel mai înalt nivel, inclusiv de supraspecializare în neurochirurgie.

 

Neurochirurgia sau chirurgia neurologică este o specialitate medicală care vizează prevenția, diagnosticul și tratamentul chirurgical al afecțiunilor sistemului nervos – o rețea complexă de nervi și celule nervoase care poartă mesaje către și dinspre creier și măduva spinării către diverse părți ale corpului. Neurochirurgia se ocupă de toate tipurile de patologie, inclusiv cea congenitală, dobândită, traumatică, infecțioasă și degenerativă, iar neurochirurgia modernă tinde să se ocupe în special de leziuni tumorale sau posttraumatice cerebrale și poate trata hemoragii cerebrale medulare, nervi periferici comprimați sau anomalii congenitale, dar și alte patologii, precum accident vascular cerebral (AVC), scleroză multiplă, boala Parkinson sau boala Alzheimer.

Operațiile pe creier sunt în general extrem de delicate și implică o serie întreagă de tehnici, echipamente și tehnologie sofisticată. Neurochirurgii îngrijesc pacienții cu leziuni sau tulburări ale creierului, coloanei vertebrale și nervilor periferici, având experiență inclusiv în diagnosticul și tratamentul durerilor de spate și a unei întregi serii de alte boli. Dezvoltarea mijloacelor de investigație, în paralel cu dezvoltarea tehnicilor neurochirurgicale, a lărgit aria patologiei abordabile neurochirurgical.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*