Neurochirurgii Ștefan Rotărescu și Bogdan Rotud au realizat prima vertebroplastie percutană din SJU Buzău
O pacientă care avea dureri toracale insuportabile în urma unei căzături, a fost tratată neurochirurgical, prin „vertebroplastie percutană sub control radiologic”, iar după doar câteva ore a plecat acasă, recuperată complet.
Înființarea unui Compartiment de Neurochirurgie la Spitalul Județen de Urgență (SJU) Buzău și profesionalismul medicilor se dovedesc salvatoare pentru mulți pacienți cu probleme neurologice, care acum nu mai sunt nevoiți să meargă în spitale din București sau din alt județ, pentru a-și rezolva problemele de sănătate ale coloanei vertebrale, cu care se confruntă. În premieră, neurochirurgii buzoieni au realizat, zilele acestea, o intervenție neurochirurgicală care în doar 30 de minute au salvat o pacientă în vârstă de 59 de ani, de dureri toracale insuportabile, printr-o „vertebroplastie percutană sub control radiologic”.
„Pacienta s-a prezentat la SJU Buzău cu o puternică durere toracală, după un traumatism prin cădere de la același nivel. În urma investigațiilor efectuate, au fost identificate două fracturi, prin tasare ale corpurilor vertebrale toracale T11 și T12. După ce i-au comunicat diagnosticul, medicii i-au recomandat o intervenție neurochirurgicală minim invazivă, cunoscută ca «vertebroplastie percutană sub control radiologic», iar pacienta și-a exprimat acordul pentru efectuarea acestei intervenții, în unitatea noastră. Operația a durat 30 de minute, iar pacienta s-a recuperat complet, fiind externată post procedural, în aceeași zi”, a precizat Adriana Bunilă, prtătorul de cuvânt al SJU Buzău.
Citește și: Spitalul Județean de Urgență Buzău va avea un Compartiment de Neurochirurgie
În premieră pentru județul Buzău, echipa formată din dr. Bogdan Rotund, medic primar neurochirurg, și dr. Ștefan Anișor Rotărescu, medic specialist neurochirurg, au realizat intervenția salvatoare, cu suportul echipei de Anestezie și Terapie Intensivă, asigurat de medicul Ion Tudos.
Potrivit specialiștilor, intervențiile de acest tip se efectuează în special în cazul pacienților cu osteoporoză, cu tasare vertebrală pe diferite nivele, sau al celor cu fractură vertebrală survenită în urma unor traumatisme. Este o intervenție minim invazivă de scurtă durată, care oferă recuperarea imediată a pacientului și externarea în ziua intervenției. În spitalele publice, intervenția este gratuită, fiind decontată prin CJAS, în timp ce in sistemul medical privat, costă peste 12.000 de lei.
„Vertebroplastia oferă, de obicei, ameliorarea imediată a durerii cauzată de fractura vertebrală, iar pacientul resimte o îmbunătățire a mobilității, în cel mult 48 de ore după procedură și poate reveni la activitățile obișnuite. Se recomandă însă evitarea efortului intens, cum ar fi ridicarea de greutăți, timp de cel puțin 6 săptămâni după această intervenție”, au explicat medicii.
Citește și: Neurochirurgii Spitalului Județean de Urgență Buzău vor intra, în curând, în sala de operații
Vertebroplastia percutanată (VP), descrisă pentru prima dată de neurochirurgul francez Galibert și colegii săi, în 1987, este una dintre cele mai eficiente metode pentru tratarea durerii refractare asociată cu fracturile vertebrale prin compresiune și este indicată, în prezent, ca prima opțiune, în centrele specializate în patologia coloanei vertebrale, din întreaga lume. Este o procedură minim invazivă ghidată radiologic, prin care se injectează de ciment osos (de obicei, polimetil metacrilat – PMMA) într-o fractură a corpului vertebral, cu scopul de a ameliora durerea și a stabiliza fractura.
„De la înființarea Compartimentului de Neurochirurgie în cadrul SJU Buzău, medicii noștri au realizat, cu succes, aproape 100 de intervenții neurochirurgicale complexe (patologii de coloană lombară, hemoragii cerebrale etc.) și care, în multe cazuri, necesită stabilizare (folosire de implanturi). Atât profesionalismul celor trei medici extraordinari pe care-i avem, cât și investițiile majore în aparatură medicală, echipamente, dispozitive medicale și materiale sanitare realizate în ultimii ani în spital, au făcut posibil ca, la acest moment, să se realizeze intervenții neurochirurgicale în cadrul unității noastre”, a declarat jr. Sorin Pătrașcu, managerul SJU Buzău.
Conducerea SJU Buzău intenționează să extindă Compartimentul de Neurochirurgie, să mărească numărul de paturi de la 5 la 9 și să atragă noi specialiști, asfel încât adresabilitatea crescută a pacienților și încrederea de care se bucură echipa de neurochirurgi să corespundă nevoilor. În plus, echipa de neurochirurgi va avea și propria asistentă medicală pentru sala de operații, pentru eficientizarea activității.
Se estimează că aproximativ 35 de milioane de oameni din lume au avea o masă osoasă scăzută, iar din această cauză prezintă un risc crescut pentru tasări vertebrale sau a fracturi vertebrale prin compresie. Peste 80% dintre acești pacienți sunt femei, iar un sfert dintre acestea sunt aflate în postmenopauză.
Tasările vertebrale, din ce în ce mai prezente după vârsta de 50 de ani, sunt cele mai frecvente afecțiuni în cazul pacienților cu osteoporoză, iar pacienții care au suferit, cel puțin o dată, tasări ale vertebrelor, prezintă un risc de până la 5 ori mai mare de a suferi și o a doua fractură vertebrală prin compresie.
Fracturile vertebrale prin compresie apar în momentul în care blocul osos sau corpul vertebral din coloana vertebrală se prăbușește, fapt ceea ce produce dureri și conduce la o deformare severă a coloanei vertebrale și/sau pierderea înălțimii.
Acest tip de afecțiune apare cel mai frecvent la nivelul coloanei vertebrale toracice, în special în partea inferioară.