UMF „Carol Davila” a preluat Spitalul CF2

11 februarie 2025 | 0 comentarii |

Este primul dintre cele 15 spitale pe care Ministerul Transporturilor intenționează să le transfere autorităților locale sau universităților de medicină care au solicitat transferul acestora în patrimoniul lor. 

 

Sursa foto: Sorin Grindeanu/Facebook

Spitalul Clinic Căi Ferate nr. 2 (CF2) din București a fost preluat, oficial, de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD), în urma unui protocol semnat astăzi, între Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și instituția de învățământ superior.

„Preluarea Spitalului Clinic CF2 marchează încă un pas important în dezvoltarea și consolidarea Universității de Medicină și Farmacie «Carol Davila» în cadrul sistemului de sănătate românesc. Spitalul va deveni bază clinică pentru pregătirea studenților și rezidenților, oferindu-le posibilitatea de a dobândi experiență practică, sub îndrumarea unor cadre universitare experimentate. Astfel, viitorii medici vor avea oportunitatea de a învăța și de a se forma într-o nouă bază a UMFCD. Ne dorim ca această preluare să transforme și să îmbunătățească activitatea medicală desfășurată în cadrul Spitalului CF2. În viitorul apropiat dorim să dezvoltăm și cercetarea în cadrul acestei unități medicale, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD, după semnarea protocolului.

 

Sursa foto: CF2 /Facebook

Protocolul de preluare a Spitalului Clinic Căi Ferate nr. 2 (CF2) din București a fost semnat de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, prof. univ. dr. Viorel Jinga și managerul unității medicale, dr. Diana Ciuc, în prezența ministrului Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila și a prof. dr. ing. Gigel Paraschiv, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației și Cercetării.

Consider că această instituție de profil poate administra mult mai eficient această unitate spitalicească. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii nu are ca specific acest tip de activitate în domeniul medical, ceea ce în timp a dus la subfinanțarea Spitalului CF2. Spitalul Clinic Căi Ferate nr.2 este unul cu profil clinic și are în portofoliu toată gama de specializări medicale. Prin urmare, este firesc să fie administrat de instituții care au experiență în acest domeniu. Sunt convins că acest transfer semnat astăzi va propulsa CF2 în topul spitalelor bucureștene”, a afirmat ministrul Sorin Grindeanu, pe contul său de socializare.

 

Sursa foto: CF2/Facebook

Grindeanu a mai spus că acesta este „un prim pas pentru transferul altor spitale din patrimoniul MTI și un exemplu de bune practici pentru creșterea performanțelor acestor unități medicale”, în speranța că în curând se vor perfecta și celelalte transferuri, către administrațiile locale sau universitățile care au depus cereri de preluare a unităților medicale aflate în patrimoniul ministerului.

În baza protocolului semnat marți, UMFCD a preluat inclusiv patrimoniul și structura organizatorică a Spitalului Clinic Căi Ferate Nr. 2 București, precum și obligațiile și drepturile, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 1.392/2024, iar unitatea medicală își va păstra personalitatea juridică.

Spitalul dispune în prezent de 530 de paturi, din care 21 pentru spitalizare de zi, fiind o unitate medicală în care functionează multiple specialități. În prezent, în cadrul unității medicale sunt prevăzute în total 857 de posturi, dintre care: 689 posturi în spital, 75 în ambulatoriul integrat și 93 pentru aparatul funcțional.

 

Guvernul României a anunțat încă din 2023, că pregătește transferarea rețelei de spitale din structura Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI), către autoritățile locale sau către alte entități interesate, precum Universitățile de Medicină și Farmacie.

Cele 15 unități sanitare cu paturi și 21 de ambulatorii de specialitate aflate în rețeaua Transporturilor se află în București (CF 1 și CF 2), în Craiova, Sibiu, Constanța, Ploiești, Galați (cu secția exterioară Buzău), Brașov, Iași, Pașcani, Cluj, Oradea, Simeria, Timișoara și Drobeta Turnu-Severin și au peste 3.500 de angajați.

Primarul Buzăului, Constantin Toma a anunțat încă din 2022 că a solicitat transferul gratuit al Secției Exterioare a Spitalului CF Galați, de la MTI către domeniul public al Municipiului Buzău, urmând ca acesta să fie transformat în spital municipal, iar ulterior, să stea la baza concretizării demersurilor de construire a unui spital universitar în municipiul Buzău.

 


Adaugati un comentariu


 

*