Noi categorii de persoane care vor beneficia de asigurări de sănătate fără plata contribuției

4 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Aceste categorii sunt incluse în ordonanța adoptată recent de Guvern, care modifică prevederile Legii Sănătății, astfel încât să intre în concordanță cu prevederile Codului Fiscal, care vor intra în vigoare de anul viitor.

 

Deși cei direct vizati nu știu nici până la acest moment cum vor proceda exact pentru a-și plăti singuri contribuțile sociale, Guvernul a mai făcut un pas către implementarea noilor prevederi ale Codului Fiscal, care presupun trecerea acestor contribuții din sarcina angajatorului, în cea a angajatului. Astfel, în ultima ședință de guvern a fost adoptată o ordonanță care aduce noi modificări Legii Sănătății, astfel încât aceasta să fie în deplină concordanță cu prevederile Codului Fiscal care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018. Modificările aduse legii se referă în special la plata asigurărilor de sănătate, care va trebui de anul viitor să fie făcută direct de asigurat, totodată fiind incluse și noi categorii de persoane în rândul celor care beneficiază de asigurare de sănătate fără plata contribuțiilor.

Potrivit ordonanței adoptate zilele trecute, toate categoriile de persoane fizice care, în prezent, sunt asigurate cu plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate din bugetul de stat şi din alte surse bugetare vor beneficia în continuare de calitatea de asigurat.

O primă schimbare prevăzută în actul normativ este eliminarea obligaţiei plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate din sarcina bugetului de stat, a angajatorului sau a fondului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale constituit în condiţiile legii, precum şi a bugetului asigurărilor pentru şomaj pentru categoriile de persoane asigurate fără plata contribuţiei de sănătate.

 

Începând de anul viitor, categoriilor de persoane care beneficiază în prezent de statutul de asigurat fără plata contribuției li se vor adăuga alte câteva noi categorii. Este vorba de situațiile pentru care plata contribuţiei se făcea până acum din alte surse bugetare, aici fiind incluse persoanele care se află în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, acordat în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, persoanele care se află în concediu de acomodare, potrivit legii privind procedura adopţiei, în concediu pentru creşterea copilului şi în concediu pentru ingrijirea copilului cu handicap.

Sunt vizate, în același timp, persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv în unităţile penitenciare, precum şi persoanele care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate, respectiv persoanele care se află în perioada de amânare sau de întrerupere a executării pedepsei privative de libertate, dacă nu au venituri. Totodată, vor fi incluse in categoria asiguraților fără plata contribuției persoanele care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social, persoanele fizice cu venituri lunare din pensii şi personalul monahal al cultelor recunoscute, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte surse.

 

Aceste categorii se vor adăuga, de anul viitor, celor care deja beneficiaza de această facilitate, categorii ce includ la acest moment copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani elevi sau studenţi, tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului, persoanele coasigurate, persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin legi speciale etc. „In aceste conditii, după operarea modificărilor, crește foarte mult riscul ca fondurile respective să nu mai aibă finanțare”, susțin analiștii financiari.

De reținut este însă faptul că propunerea înaintată la jumătatea lunii trecute de deputatul Tamara Ciofu, care se rferea la prelungirea calității de asigurat a absolvenților de Medicină până la Rezidențiat, nu se regăsește în ordonanța doptată în ultima ședință de guvern.

Actul normativ mai cuprinde şi reglementări necesare pentru ca persoanele asigurate să poată să facă dovada calităţii de asigurat chiar şi în situaţia în care nu au primit cardul naţional de sănătate sau nu se regăsesc în sistemul informatic unic integrat. Astfel, în cazuri speciale, adeverinţa de asigurat este considerată document justificativ. „Cardul de sănătate este un document personal, netransmisibil, iar validarea cu cardul de sănătate a serviciilor medicale reprezintă acordul implicit al asiguraţilor pentru plata acestor servicii din fondul de sănătate. Pe de altă parte, utilizarea fără drept a cardului de sănătate de către furnizorii de servicii în scopul raportării şi validării unor servicii (medicale/ medicamente/ dispozitive medicale) constituie acum infracţiune şi se pedepseşte conform legii (art. 327 din Codul penal – falsul privind identitatea)” se mai arată în textul ordonanței.

 


Adaugati un comentariu


 

*