Noi măsuri de relaxare promise de ministrul Sănătății

27 mai 2020 | 0 comentarii |

Având în vedere evoluția favorabilă a situației epidemiologice, acesta a dat asigurări că măsurile vor intra în vigoare după 1 iunie, cu respectarea în continuare a unor reguli privind distanțarea socială.

 

Nelu Tataru

Datele cu privire la situația epidemiologică, anunțate zilnic de Grupul de Comunicare Strategică, indică o evoluție descendentă  de la momentul ieșirii din starea de urgență numărul cazurilor noi de Covid-19 confirmate zilnic fiind în scădere, ca și cel al pacienților internați la Terapie Intensivă. Având în vedere acest fapt, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că măsurile de relaxare anunțate pentru data de 1 iunie vor fi puse în practică și chiar sunt perspective favorabile și pentru data de 15 iunie, când urmează să expire și perioada stării de urgență. La sfârșitul acestei săptămâni va fi făcută o evaluare a primei perioade de 14 zile din starea de urgență, iar ministrul spune că unele dintre măsurile de relaxare anunțate sunt aproape sigure, dacă nu apare ceva neprevăzut până atunci. „Deocamdată putem spune destul de sigur că vom redeschide terasele. Păstrăm aceeaşi distanţare socială, de un metru şi jumătate, şi precauţii pentru locurile comune, cum sunt toaletele. Pot fi mai multe măsuri, dar evaluarea o vom face la sfârşitul acestei săptămâni. Vor apărea ordine de ministru comune în care vom relata şi zonele care se vor deschide, dar vom avea şi acele măsuri care dau modul de desfăşurare şi funcţionare a acestor activităţi care vor fi relaxate”, a declarat acesta.

Există speranțe și pentru cei care plănuiesc să plece în concediu pe litoral după 15 iunie, pentru că de la acea dată se vor deschide și plajele, dacă situația epidemiologică va evolua în același trend descendent ca și până acum. Pentru ca acest lucru să se întâmple, ministrul a făcut un nou apel pentru respectarea regulilor preventive care sunt în vigoare.

 

În același context, din partea Ministerului Sănătății au venit noi precizări referitoare la obligativitatea măsurării temperaturii la intrarea în incinta unui spațiu public. Precizările vin ca urmarea faptului că multe magazine au renunțat la această măsură după ce a apărut un adevărat curent îndreptat împotriva acestei proceduri, alimentat de zvonuri și informații aberante. Acestea nu au nicio legătură cu realitatea, fapt confirmat și de Avocatul Poporului, care a primit mai multe sesizări de la ei care reclamau faptul că li se măsoară temperatura.

Astfel, Ministerul Sănătății reamintește că „în perioada stării de alertă, la intrarea într-un spaţiu închis, fie din cadrul unei instituţii publice, complex comercial, unitate de prestare a serviciilor, se va măsura temperatura corporală atât personalului propriu, cât şi celorlaltor categorii de persoane: vizitatori, clienţi, consumatori”.

Această procedură face parte din triajul epidemiologic și se realizează cu un termometru non-contact, ținându-se cont și de marja de eroare prevăzută în prospectul dispozitivului. În cazul în care temperatura depăşeşte 37,3 grade Celsius se poate repeta procedura după o perioadă de 2-5 minute de repaus. De asemenea, în cazul în care un client are temperatura peste 37,3 grade Celsius, refuză dezinfectarea mâinilor sau purtarea măştii de protecţie i se poate interzice intrarea în spaţiul închis.

 

Tot de la 1 iunie, urmează să înceapă si testarea imunologică a populației la nivel național, pentru a se putea evalua astfel iminența unui nou val epidemic și amploarea acestuia. Nelu  Tătaru a dat noi amănunte despre modul în care se va desfășura această testare, precizând că se va face prin intermediul laboratoarelor de analize medicale, pe eșantioanele de ser rezidual ale pacienților care vin aici pentru diverse analize.

„Aceste eşantioane vor fi reprezentative la nivel naţional. Ele se adaptează celor opt regiuni de dezvoltare, fiecare regiune adaptează la nivelul fiecărui judeţ şi la nivelul fiecărui judeţ vor fi nouă paliere de vârstă în care vom încadra pacienţii. Vom lua trei laboratoare din fiecare judeţ. Aceşti pacienţi vin la laboratoare pentru a-şi face analize pentru diverse probleme, iar serul rezidual, cu acordul acestor persoane, îl vom folosi pentru a doza aceşti anticorpi. Sunt nişte teste imunologice, cu o sensibilitate mare, de 99,5%, adică ne vor arăta în proporţie de 99,5% câţi au avut sau nu au avut infecţia și ne va da o prognoză. Având o rată de imunizare mare, ne vom gândi că va exista sau nu va exista un al doilea val şi dacă va exista al doilea val, cam care va fi amploarea lui”, a mai explicat ministrul Sănătății.

 


Adaugati un comentariu


 

*