Noi riscuri asociate hipertensiunii arteriale la persoanele sub 50 de ani

12 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Un studiu efectuat la universitatea Oxford relevă că riscul afectării creierului la bătrânețe este mai ridicat în cazul acestor persoane.

 

Cercetătorii de la Centrul de Prevenire a AVC și Demență al Universității Oxford au descoperit în urma unui studiu că hipertensiunea arterială instalată înainte de vârsta de 50 de ani este legată de leziuni cerebrale mai extinse la vârstnici, existând o asociere puternică între tensiunea arterială diastolică și afectarea creierului.

În cadrul studiului, cercetătorii au căutat leziuni la nivelul creierului numite „hiperintensități ale substanței albe” (WMH) care apar la scanările RMN ale creierului ca regiuni mai luminoase și indică deteriorarea vaselor de sânge mici din creier, care crește odată cu vârsta și tensiunea arterială. De asemenea, WMH sunt asociate cu un risc crescut de accident vascular cerebral, demență, dizabilități fizice, depresie și un declin al abilităților de gândire.

Nu toate persoanele dezvoltă aceste modificări pe măsură ce îmbătrânesc, dar sunt prezente la mai mult de 50% dintre pacienții cu vârsta peste 65 de ani și la majoritatea persoanelor cu vârsta peste 80 de ani, chiar și fără tensiune arterială crescută, dar este mai probabil să se dezvolte atunci când tensiune arterială este mai mare”, a declarat dr. Karolina Wartolowska, coordonatorul studiului de la Oxford.

 

În studiu au fost incluși 37.041 de subiecți din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, informațiile despre participanți fiind colectate între martie 2006 și octombrie 2010, iar datele de urmărire, inclusiv scanările RMN, fiind obținute între august 2014 și octombrie 2019. Cercetătorii au descoperit că o încărcare mai mare de WMH a fost puternic asociată cu tensiunea arterială sistolică mare, dar cea mai puternică asociere a fost pentru tensiunea arterială diastolică mare, în special la cei cu vârsta de 50 de ani.

Studiul a arătat că tensiunea arterială diastolică la persoanele de 40 și 50 de ani este asociată cu leziuni cerebrale mai extinse ani care apar mai târziu. Mulți oameni se pot gândi la hipertensiune și accident vascular cerebral ca fiind boli ale persoanelor în vârstă, dar rezultatele noastre sugerează că trebuie să ne asigurăm că tensiunea arterială, inclusiv tensiunea arterială diastolică, rămâne într-un interval normal chiar și atunci când avem 40 – 50 ani”, a mai precizat dr. Karolina Wartolowska.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*