Noul Spital de Urgență din Capitală va fi gata în 2023

Acesta va reuni în cadrul unei singure unități medicale actualul spital Floreasca și Spitalul de Arși, precum și Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului

 

Dan Tudorache, Sorina Pintea

Peste cinci ani, în luna octombrie a anului 2023, Bucureștiul va avea un nou spital de urgență care va purta numele „Sfântul Vasile cel Mare”. Acesta va funcționa pe șoseaua București-Târgoviște, reunind într-o clădire nouă spitalul Floreasca și Spitalul de Arși, care vor fi relocate aici la finalizarea lucrărilor de construcție și după dotarea cu aparatură medicală și mobilier, împreună cu Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului. Terenul pe care se va construi noul spital este de 7,2 hectare, studiul de prefezabilitate fiind finalizat și așteptându-se ca planul urbanistic zonal să fie votat în Consiliul General al Capitalei.

Cel puțin așa susține primarul Sectroului 1, Dan Tudorache, care astăzi făcut acest anunț alături de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, precizând totodată că administrație locală a sectorului va suporta integral costurile investiției, care se ridică la 300 de milioane de euro, urmând ca noul spital să fie predat „la cheie” Ministerului Sănătății. Tot în administrarea Ministerului Sănătății vor rămâne și actualele clădiri ale spitalelor relocate, iar ministrul Sănătății a declarat că își vor păstra, cel mai probabil, destinația medicală.

 

Macheta noului spital de urgență

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a salutat anunțul făcut de primarul Dan Tudorache, explicând totodată de ce este necesară această investiție și cum s-a ajuns la decizia relocării celor două spitale importante din Capitală și a Institutului Naţional pentru Sănătatea mamei şi Copilului.

În afară de salarii, medicii au nevoie şi de un loc de muncă civilizat. Este extraordinar că primăria finanţează integral construcaţia acestui spital şi dotarea cu echipamente medicale. De ce trebuie relocate cele trei spitale? Floreasca este într-un spaţiu închis, nu mai poate fi extins, iar circuitele funcţionale sunt greu de obţinut în acest moment. Mai mult, aparţinătorii care vin la Floreasca nu au loc de parcare, nu au loc să se mişte în jurul spitalului. Floreasca preia în jur de 350 de urgenţe pe 24 de ore, la un număr de 34 de posturi, iar timpii de aşteptare sunt foarte mari şi de acolo apar nemulţumiri. La Spitalul de Arși s-au făcut unele lucrări de renovare în ultima vrme dar spațiul respectiv este deja depășit, iar singura soluție este relocarea”, a declarat, în această după-amiază, ministrul SănătățiiPotrivit ministrului, în noua unitate medicală vor fi relocate 731 de paturi de la Spitalul Floreasca, 60 de paturi de la Spitalul de Arși și 185 de paturi de la secția de Pediatrie a Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, iar personalul medical va fi mai numeros decât cel actual din spitalele ce vor fi relocate. Aparatura medicală din aceste spitale nu va fi, însă, relocată în noua unitate medicală ci, dacă nu este uzată, va fi trimisă la alte unități medicale din țară sau, dacă este depășită fizic și moral, va fi casată.

Nu se știe dacă atunci, Tudorache va mai fi primar de sector și cu atât mai puțin este probabil ca actualul ministru al Sănătății să mai fie în Guvern, dar potrivit promisiunilor de acum, spital va avea 1.015 paturi, cărora li se vor adăuga alte 100 de paturi la UPU. Unitatea medicală va avea trei secții de chirurgie generală, oncologie și boli infecțioase, secții de ortopedie, neurochirurgie, cardiologie, 165 de paturi pentru pediatrie, 37 de săli de operaţie, 60 de linii de gardă, o maternitate și o unitate de medicină nucleară. Ambulatoriul de specialitate va dispune de toate specialitățile medicale specifice unei unități de Categoria A, iar proiectul mai prevede și existența unui heliport, a unei parcări supraetajate, hotel, spații tehnice și spații rezidențiale.

Medicii sunt mulțumiți că vor putea lucra în condiții civilizate și speră ca proiectul să devină realitate cât mai curând, dar pacienții nu sunt la fel de încântați că vor fi nevoiți să se deplaseze în afara orașului, deși li s-au dat asigurări că vor avea la dispoziție suficiente mijloace de transport în comun.

Edilul de la Sectorul 1 speră că lucrările vor fi demarate în luna octombrie a anului viitor, iar în octombrie 2023, noul spital de urgență ar putea fi dat în folosință. Protocolul pentru demararea acestui proiect a fost semnat în luna septembrie a anului trecut de către primarul Dan Tudorache și fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Predoi spune:

    In 20230 o sa fie gata un spital facut de voi !

Adaugati un comentariu


 

*