Numărul diabeticilor a crescut cu o treime în ultimii cinci ani

11 octombrie 2023 | 0 comentarii |

Peste un milion de români suferă de diabet zaharat, iar în județul Buzău sunt peste 35.000, dar medicii estimează că aproximativ 40% dintre persoanele cu diabet sau prediabet nu știu că au această problemă, pentru că nu s-au prezentat la medic. 

 

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Andrei Baciu, atarge atenția că numărul pacienților diabetici și obezi a crescut foarte mult și invită populația să acceseze serviciile medicale preventive la care are dreptul gratuit, pentru a depista la timp dacă suferă de diabet.

Sub îndemnul „Mergi la medic, ai grijă de sănătate ta!”, CNAS informează populația, săptămânal, despre serviciile medicale de prevenție care se acordă gratuit prin sistemul asigurărilor de sănătate. Știați că într-un interval de 5 ani, din 2018 în 2022, numărul de pacienți diabetici a crescut cu o treime, de la 860.558 la 1.121.651? Cum combatem aceasta tendință? Prin prevenție! În cazul diabetului, depistarea timpurie se face într-un mod foarte simplu: printr-o verificare a glicemiei”, este mesajul din această săptămână, transmis de CNAS.

Mesajul este cu atât mai important, cu cât medicii diabetologi estimează că aproximativ 40% dintre pacienții care au diabet și mai ales prediabet nu știu că prezintă riscul de a face complicații din cauza diabetului, o boală fiind silențioasă, despre care nu știi că te afectează dacă nu mergi la medic, decât atunci când ajunge într-o fază avansată.

 

În județul Buzău, potrivit dr. Dana Marinescu, coordonatorul Programului de Diabet la nivel județean, sunt, la ora actuală, aproape 35.000 de persoane cu diferite stadii de diabet zaharat, de care se îngrijesc 7 medici specializați în Diabet, nutriție și boli metabolice.

În evidențele Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Buzău, anul trecut s-au aflat în tratament pe Programul național de diabet zaharat, 17.406 de pacienți, iar anul acesta, numai în perioada ianuarie-august au fost 17.370 de pacienți.

O viață sănătoasă mâine începe astăzi cu un control preventiv la medicul de familie. Pentru persoanele active, care au între 18 și 39 de ani, poate această vizită nu este prioritatea zero astăzi, în special dacă nu ne doare nimic sau nu avem nicio îngrijorare medicală. De unde și probabilitatea de a amâna această vizită medicală. Sănătatea este bunul cel mai de preț pe care îl avem. Investiți în sănătatea voastră prevenind problemele medicale înainte ca ele sa apară printr-o vizită la medicul de familie”, este îndemnul transmis de dr. Andrei Baciu, președinte al CNAS.

 

CNAS precizează, într-un comunicat, că orice asigurat care face parte din categoria de vârstă 18-39 ani are dreptul la servicii medicale de prevenție, gratuit, iar acestea sunt: Hemoleucogramă completă, VSH, Glicemie, Colesterol seric total, LDL colesterol.

În plus, pe lângă acestea, de la 1 iulie au fost introduse noi investigații medicale: Creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată – RFGe;  TGO, TGP, determinarea raportului albumină/creatinină urinară”, se mai arată în comunicat.

În ceea ce privește femeile cu vârsta între 18 şi 39 ani care planifică o sarcină, acestea beneficiază de următoarele investigații medicale de prevenție, decontate de CNAS: Senologie imagistică (mamografie și ecografie de sân), Examen Babeş-Papanicolau la 2 ani (pentru depistarea precoce a cancerului uterin), VDRL (Veneral Research Disease Laboratory) – care testează infecția cu sifilis, menționează CNAS.

 

Potrivit CNAS, „în cadrul primei consultații, medicul de familie evaluează expunerea la factorii de risc finalizată prin completarea riscogramei corespunzătoare pentru grupa de vârstă şi sex. În cel mult 90 de zile de la prima consultație, medicul realizează intervenţia individuală privind riscurile modificabile (consiliere privind stilul de viaţă sănătos: activitate fizică, nutriţie, prevenire accidente, fumat, alcool, droguri, violenţă, depistarea copiilor cu antecedente familiale de depresie, autovătămare deliberată, afecțiuni de sănătate mintală comorbide sau afecțiuni medicale cronice, experiența unui eveniment negativ major). Este dreptul tău să cunoști care sunt serviciile pe care le poți accesa!”, precizează reprezentanții instituției. 

În trimestrul al II-lea al acestui an, pentru grupa de vârstă 18-39 ani, medicii de familie au acordat 3.481 consultații, cele mai multe în: București, Timiș, Iași, Arad, Constanța. În aceeași perioadă au fost efectuate 27.073 analize de laborator, ca urmare a biletelor de trimitere eliberate de medicii de familie în urma consultațiilor de prevenție pentru această grupă de vârstă.

 

La nivel mondial, 529 de milioane de oameni suferă de diabet zaharat, dar se estimează că, până în 2050, numărul lor ar putea crește la 1,3 miliarde, potrivit unui studiu condus de cercetători de la Institutul pentru Metrică şi Evaluarea Sănătăţii din cadrul Universităţii Washington din Statele Unite. „Rata cu care diabetul creşte nu este doar alarmantă, ci şi o provocare pentru fiecare sistem sanitar din lume”, a declarat Liane Ong, autoare principală a studiului, care a subliniat că diabetul este asociat cu o serie de afecţiuni cardiologice şi cu accidentul vascular cerebral.

Numărul tot mai mare de persoane cu diabet este determinat în  special de obezitatea în creştere – majoritatea cazurilor sunt diabet de tip 2, forma bolii asociată cu obezitatea şi în mare măsură evitabilă -, dar și de schimbările demografice: prevalenţa este mai mare în rândul vârstnicilor, spun autorii studiului, publicat în The Lancet.

În România, la sfârșitul primului trimestru al acestui an, în evidențele CNAS erau 1.028.277 de asigurați incluși în Programul național de diabet zaharat și 17.762 de pacienți în Programul național de boli cardiovasculare.

 

 


Categorii: Actual, C.A.S., Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*