Numărul infectărilor cu SARS-Cov-2 continuă să scadă, dar într-un ritm încetinit

17 decembrie 2021 | 0 comentarii |

În perioada următoare, specialiștii epidemiologi și infecționiști se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri infectate cu tulpina Omicron, iar valul 5 al pandemiei se estimează că se va manifesta spre sfârșitul lunii ianuarie.

 

Dr. Florentina Furtunescu

România se află, în continuare, în zona verde, cu un trend descendent al numărului de cazuri noi de Covid-19 confirmate zilnic, însă ritmul de scădere a încetinit ușor în ultima săptămână, probabil și pe fondul creșterii numărului de testări. Dr. Florentina Furtunescu, director în cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), a precizat că, în ceea ce priveşte evoluţia medie zilnică a Covid-19 „suntem într-o continuare a pantei descendente, cu circa 800 de cazuri noi, ca medie zilnică, şi circa 60 de decese. Până pe 12 decembrie inclusiv, s-au înregistrat 1.793.643 de cazuri şi peste 57.700 de decese. 17% din cazuri şi aproape 9% din decese s-au înregistrat în Bucureşti, unde locuieşte 10% din populaţia ţării. Constatăm că fatalitatea în Bucureşti este totuşi mai redusă decât în restul judeţelor care au acumulat cazuri şi decese. În evoluţia faţă de săptămânile precedente – 48, respectiv săptămâna 47 – se constată că se continuă ritmul de scădere, doar că acest ritm are o oarecare încetinire, atât în ceea ce priveşte numărul de cazuri, cât şi numărul de decese. Rata de pozitivitate a scăzut de la 4% la 2,5% în săptămâna anterioară. Este scădere firească, explicabilă în special prin creşterea numărului de testări, creştere care pe noi, din perspectiva sănătăţii publice, nu poate decât să ne bucure. La rata de reproducere – câte cazuri noi generează un caz – constatăm o uşoară creştere, de la 0,68 în săptămâna precedentă la 0,87, creştere care este în linie cu încetinirea ritmului de scădere”.

 

Referitor la tulpina Omicron, dr. Furtunescu a aprecizat că, în perioada următoare, va fi descoperită tot mai des în secvențieri, dat fiind faptul că a fost confirmat primul caz la o persoană care nu a călătorit în străinătate, iar aceasta înseamnă că se poate vorbi de transmitere comunitară.

Despre tulpina Omicron, confirmarea unui caz care nu are istoric de călătorie, înseamnă că a luat această variantă de virus de undeva. Deci, el există şi la noi, chiar dacă, deocamdată, există la un număr limitat de persoane. Ne aşteptăm ca în săptămânile următoare să îl întâlnim din ce în ce mai des, inclusiv în rezultatele secvenţierilor. Deocamdată, o foarte mică parte dintre secvenţieri sunt cu tulpină Omicron, dar ne aşteptăm ca acest procent să crească. În România s-au efectuat, în săptămâna precedentă, 95 de secvenţieri. Până la data de 15 decembrie au fost 11 situaţii cu tulpina Omicron, dintre care 10 cazuri cu etiologie clară de import, iar un caz este cel despre care am amintit, care s-a infectat fără a călători peste hotare”, a explicat dr. Florentina Furtunescu.

 

La rândul său, dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a atras din nou atenția asupra gradului foarte mare de contagiozitate a variantei Omicron, menționând și studii recente care au sugerat că aceasta s-ar transmite și prin aerosoli. Acesta spune că autoritățile din România urmăresc evoluția din celelalte țări, unde se constată o creștere exponențială a numărului de cazuri cu noua tulpină, dar atrage atenția că deși majoritatea cazurilor înregistrate în aceste țări sunt forme ușoare, aceasta se poate datora faptului că au o rată ridicată de vaccinare și de administrare a dozei booster. Nu există însă suficiente date cu privire la impactul Omicron într-o populație cu o rată scăzută de imunizare, cum este cazul României, unde 60% din populație este nevaccinată. „Țările cel mai bine protejate în faţa unui val generat de varianta Omicron vor fi cele cu rate crescute de vaccinare, dar şi de administrare a dozei booster. Mă refer în mod deosebit la formele severe. Este nerelevant la acest moment faptul că avem majoritatea cazurilor cu evoluţie uşoară sau asimptomatică, pentru că, în general, aceste cazuri s-au raportat la persoane protejate cel puţin parţial, prin vaccinare sau trecere prin boală. Deci, aceste date sunt încă nerelevante pentru ceea ce se întâmplă la nivel populaţional acolo unde încă există populaţie vulnerabilă, nevaccinată suficient. Mesajul nostru este, evident, să nu plecăm de la ideea că nouă n-o să ni se întâmple, că o scăpăm şi de data aceasta şi n-o să ne infectăm. La cât de contagioasă este această variantă, din punctul nostru de vedere, este puţin probabil ca cel puţin în zonele cu densitate populaţională mare să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus”, a pinctat dr. Valeriu Gheorghiță.

 


Adaugati un comentariu


 

*