O aplicație web în domeniul farmaceutic, realizată de o tânără din Cluj, proiectul câștigător al „MHPBigBrains” 2019

20 iulie 2019 | 0 comentarii |

Edith Karda a dezvoltat aplicația care analizează posibilele reacţii adverse dintre medicamente şi alimente și se adresează medicilor, farmaciștilor și pacienților, oferind totodată accesul la o bază de date americană, de peste 13.000 de medicamente și suplimente alimentare.

 

În timp ce sistemul informatic de Sănătate din România, care a costat sute de milioane de euro, dă rateuri după rateuri, tinerii români dezvoltă aplicații informatice care ajută sistemele de sănătate europene să implementeze tehnologiile viitorului. Una dintre acestea este „asistentul virtual Alexa”, dezvoltat de Amazon, pentru cetățenii britanici. Anunțul a fost făcut chiar de Guvernul britanic, citat de BBC. Alexa va oferi  răspunsuri la întrebările medicale, folosind informații furnizate de Serviciul Național de Sănătate, în baza unui parteneriat cu instituția. Există voci care au ridicat problema protecției datelor, dar Amazon dă asigurări că acestea vor rămâne confidențiale.

O altă aplicație, dezvoltată de această dată în România, pe domeniul E-health: aplicații în farmacologie”, aparține tinerei clujence Edith Karda, absolventă a Facultății de Matemativă-Informatică a Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca. Aceasta analizează posibilele reacţii dintre medicamente şi alimente sau între diverse combinaţii de medicamente și este proiectul câștigător al ediției „MHPBigBrainsde anul acesta, organizată de MHP – A Porsche Company. Aplicaţia, utilă atât pacienţilor, cât şi medicilor şi farmaciştilor, oferă totodată accesul la o bază de date americană, de peste 13.000 de medicamente și suplimente alimentare.

 

Edith Karda, marele premiu

Edith Karda a declarat presei că aplicaţia web „Medinfo” a fost tema lucrării sale de licență și a lucrat la ea câteva luni. „Am dezvoltat o aplicaţie web, care analizează posibilele reacţii dintre medicamente şi alimente sau între diverse combinaţii de medicamente, care a constituit şi lucrarea mea de licenţă. Aplicaţia se adresează atât medicilor şi farmaciştilor, cât şi pacienţilor care folosesc mai multe combinaţii de medicamente şi oferă accesul la o bază de date internaţională de peste 13.000 de medicamente şi suplimente alimentare. Proiectul este util pacienţilor care pot verifica, astfel, dacă pot lua două sau mai multe medicamente în acelaşi timp, ca nu cumva să aibă efecte adverse, dar îi ajută şi pe medici în prescrierea unor reţete. M-am inspirat de la bunica mea, care are multe medicamente de luat şi m-am gândit că în situaţia ei sunt multe persoane în vârstă, care evită, astfel, o posibilă intoxicaţie cu medicamente. Aplicaţia îi ajută şi pe farmacişti, care, la fel, pot elibera medicamente fără riscuri asupra unor pacienţi. Am început să lucrez la aplicaţie din toamna anului trecut timp de câteva luni”, a spus Edith Karda, citată de .

Medinfo” oferă utilizatorului şi informaţii privind interacţiunea medicamentelor cu anumite alimente şi efectele care pot apărea, iar Edith şi-a propus ca, în perioada următoare, aplicaţia să fie disponibilă pe web, sub forma unui site, dar şi pe dispozitive mobile – telefon sau tabletă.

 

Tinerii IT-iști clujeni premiați

Competiția „MHPBigBrains” a fost lansat în urmă cu trei ani, odată cu prima promoție de absolvenți de Informatică în Limba Germană din Cluj-Napoca, linie de studii ce reprezintă, ea însăși, o premieră în mediul universitar local, fiind finanțată de trei companii private: MHP – A Porsche Company, Porsche AG și NTT Data. În cadrul competiției se prezintă cele mai bune lucrări de licență ale anului, iar specialiștii MHP le jurizează „ținând cont atât de tema de studiu, cât și de soluțiile propuse și potențialul lor de implementare”. Premiul este unul „de palmares”: o machetă Porsche din colecția Lego Technic, ediție specială, potrivit unui comunicat remis presei, de MHP Romania.

Lucrările prezentate de absolvenți la competiția „MHPBigBrains” 2019 au fost apreciate de juriu drept „cele mai complexe proiecte prezentate până acum”.

Susținem această linie de studii de Informatică în Limba Germană pe mai multe paliere: finanțare, lectori români și germani, program de internship, programe open doors, evenimente precum MHPBigBrains. Motivația noastră este să asigurăm viitorii specialiști de care avem nevoie atât noi, compania MHP, cât și la nivel local, deoarece credem în potențialul Clujului de a deveni un veritabil IT hub al Europei”, a declarat Bernd Hörmann, CEO, MHP Romania, citat în comunicat.

MHP (MHP Management- und IT-Beratung GmbH), marcă afiliată concernului Porsche, este o companie lider din sfera IT de pe piața mobility & manufacturing din Germania. Are peste 3.000 de angajați și filiale în Germania, Elveția, SUA, China, Marea Britanie și România.

 


Adaugati un comentariu


 

*