Păsările, vectori de răspândire a „superbacteriilor”

20 iulie 2019 | 0 comentarii |

Prin contactul cu dejecțiile din apele reziduale și gunoaiele depozitate necorespunzător, acestea pot contribui la răspândirea unor agenți patogeni care au dezvoltat rezistență la antibiotice.

 

Un studiu care face referire la pescărușii argintii din Australia, dar ale cărui premise sunt general valabile peste tot în lume, relevă faptul că unul dintre vectorii care favorizează circulația și răspândirea unor bacterii periculoase sunt păsările, însă vina pentru această situație aparține tot oamenilor, prea puțin preocupați de problemele ecologice.

Cercetătorii australieni de la Universitatea Murdoch, cei care au realizat studiul, s-au arătat ei înșiși surprinși de rezultatele obținute, constatând că 20% dintre pescărușii australieni sunt infectați cu bacterii rezistente la antibiotice, cele mai frecvente fiind infecțiile cu E-coli.

Oamenii de știință își propuseseră să studieze agenții patogeni specifici acestor păsări, recunoscând că au fost surprinși să constate că multe dintre aceste bacterii se regăsesc și în organismul oamenilor. „Ceea ce am descoperit, şi nu ne-am fi aşteptat să descoperim, sunt aceste niveluri ridicate de E-coli rezistente la antibiotice, este foarte neobişnuit. Păsările au fost contaminate într-un fel sau altul de către oameni, nu sunt bacterii care se găsesc în mod direct la pescăruşi”, a declarat prof. Mark O’Dea, unul din autorii studiului.

 

Acesta a adăugat că au fost analizate probe prelevate de la 550 de pescăruși argintii de pe întreg teritoriul Australiei, specie răspândită în întreaga lume, inclusiv în România, și s-au făcut teste pentru mai multe tipuri de bacterii, iar explicația pe care echipa sa a găsit-o pentru această situație ar fi aceea că păsările contaminate au intrat în contact cu dejecțiile umane, cel mai probabil prin intermediul apelor reziduale sau al scutecelor folosite și aruncate la gunoi. Prin urmare, astfel de situații pot apărea oriunde în lume, mai ales în țările în care nivelul de civilizație și cel de responsabilitate civică este mai scăzut.

Păsările infectate devin astfel vectori de răspândire ai bacteriilor rezistente, pe care le pot transporta la sute sau chiar mii de kilometri distanță și le pot transmite oricând la om, provocând probleme grave de sănătate.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*