O nouă aplicație, lansată de Ziua Departamentului pentru Situații de Urgență

30 ianuarie 2023 | 0 comentarii |

Noua aplicație DSU este deja accesibilă pe App Store și Google Play, iar populația este sfătuită să o descarce, pentru a fi în permanență la curent cu atenționările și situațiile de urgență și pentru a ști cum să reacţioneze în astfel de situaţii sau cum să acorde primul ajutor. 

 

În fiecare an, în data de 29 ianuarie este celebrată Ziua înființării Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU). S-au împlinit 9 ani de la înființarea, prin OUG 1/2014, a Departamentului pentru Situații de Urgență în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a scris șeful DSU, Raed Arafat, pe pagina sa oficială.

Cu această ocazie, el le-a transmis „La Mulți Ani!” colegilor din cadrul DSU și din structurile aflate în coordonare și a anunțat că, anul acesta, cu această ocazie specială, a fost lansată o nouă versiune a aplicației DSU, care este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare IOS, cât și Android.

De Ziua DSU, lansăm noua aplicație DSU care va înlocui aplicația lansată în 2016. Noua aplicație DSU poate fi deja descărcată de pe App Store și Google Play, iar sfatul meu este să o descărcați pentru că va fi unul dintre mijloacele prin care veți fi în permanentă legatură cu noi și veți afla cum să acționați în situații de urgență.

 

Prin intermediul aplicaţiei, utilizatorii pot primi mai multe tipuri de alerte, pot afla care sunt atenţionările meteorologice curente, cum să reacţioneze în situaţii de urgenţă pe baza informaţiilor regăsite pe Platforma Naţională de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă „Fii pregătit”, cum să acorde primul ajutor şi pot avea acces continuu la ştiri de ultimă oră, venite direct din partea tuturor structurilor cu competenţe în gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Aplicaţia este disponibilă atât în limba română, cât şi în limba engleză şi este împărţită în mai multe secţiuni. Prima secţiune este destinată ştirilor ce prezintă informaţii cu privire la evenimentele curente de la nivel naţional.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi structurile subordonate, Inspectoratul General de Aviaţie vor putea oferi informaţii şi ştiri de ultimă oră utilizatorilor.

 

Harta interactivă din cea de a doua secţiune oferă informaţii despre cele mai apropiate puncte cheie, de maximă importanţă, precum: unităţi de primiriurgenţe (UPU), spitale, unităţi de pompieri, baze şi refugii salvamont, adăposturi de protecţie civilă, staţii de ambulanţă, unităţi de poliţie şi jandarmerie, farmacii non-stop. Astfel, prin selectarea unui punct de interes de pe hartă, se poate utiliza navigarea direct din aplicaţie, cu ajutorul Apple Maps, Google Maps sau Waze.

Prin modulul de raportare, cetăţenii pot veni în sprijinul serviciilor de urgenţă. Dacă au fost martorii unei situaţii de urgenţă, utilizatorii aplicaţiei pot trimite în timp real fotografii, clipuri video şi/sau mesaje. În acest timp, un operator va analiza conţinutul raportului. Atenţie însă! Raportarea nu reprezintă un apel de urgenţă! Totodată, în această secţiune se regăseşte şi opţiunea de apelare directă la numărul unic de urgenţă 112”, arată DSU.

 

În cadrul secţiunii „Învaţă”, cetăţenii pot afla cum să reacţioneze în faţa celor mai frecvente situaţii de urgenţă. „Aici sunt prezentate ghiduri de comportare în caz de cutremur, inundaţii, incendii, avalanşă, ger/viscol, acordarea primului ajutor şi măsuri salvatoare rapide care pot fi luate în cazul unei situaţii de urgenţă. Lecţiile au informaţii utile, clipuri video, animaţii şi ilustraţii pentru a face învăţarea populaţiei cât mai uşoară”.

Totodată, cetățenii au acces și la alte informații și linkuri de interes, precum: Platforma FII PREGĂTIT, Serviciul SMS 113 pentru persoane cu dizabilități, Ghid IGSU-avertizare/autorizare, dar și către site-uri ale instituțiilor aflate în coordonarea DSU”, explică DSU.

 

Raed Arafat le-a mulțumittuturor celor care ne-au sprijinit și au fost alături de noi pe parcursul celor 9 ani! Nouă ani de transformare și consolidare a conceptului Protecției Civile din România prin integrarea structurilor care răspund în cazul situațiilor de urgență, în cazul urgențelor de zi cu zi, dar și în cazul accidentelor colective și a dezastrelor. Nouă ani de evoluție, de muncă și milioane de misiuni în folosul populației, realizate de colegii din cadrul DSU și de structurile aflate în coordonarea acestuia «IGSU, IGAv, SMURD, AMBULANȚĂ, UPU, SALVAMONT». Nouă ani de provocări și situații care au necesitat colaborarea permanentă și cu alte structuri din interiorul MAI, dar și din afara acestuia, cum ar fi Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Mediului, organizațiile non-guvernamentale, etc. Nouă ani de promovare a voluntariatului și de dezvoltare a acestuia în cadrul structurilor coordonate de DSU, unele dintre ele având tradiție în cooptarea voluntarilor încă de la începutul anilor ’90”, a scris dr. Raed Arafat pe pagina sa de socializare.

 

Șeful DSU a subliniat că în acești nouă ani, DSU a reușit să atragă fonduri europene pentru dezvoltarea tuturor structurilor aflate în coordonare, astfel că din 2015 și până la sfârșitul acestui an „sumele absorbite de structurile aflate în coordonarea DSU și prin proiectele derulate direct de DSU se vor apropia de 1 miliard de euro”.

Cu două zile înaintea aniversării celor 9 ani de la înființarea DSU, dr. Raed Arafat a fost decorat, de președintele Franței, Emmanuel Macron, cu „Legiunea de Onoare în grad de ofițer”. Decorația i-a fost înmânată de ministrul afacerilor externe al Republicii Franța, Catherine Colonna, în cadrul unei ceremonii desfășurate la sediul Ambasadei Franței din București, în prezența ministrului de Externe al României, Bogdan Aurescu, a ambasadorului Franței la București, Laurence Auer și a mai mulți invitați. În cadrul ceremoniei au mai fost decorați ambasador Iulia Matei, șefa Reprezentanței României la Bruxelles, și secretarul de stat Luca Niculescu, fost ambasador al României la Paris.

 


Adaugati un comentariu


 

*