O nouă descoperire despre o structură anatomică puțin cunoscută

Denumită „interstițiu”, aceasată structură este o vastă rețea de țesut prezent sub piele, de-a lungul anumitor organe și vase de sânge.

 

Cu ajutorul unui mini-microscop, un grup de cercetători americani a reușit, întâmplător, descoperirea unei structuri anatomice umane necunoscută până în prezent și care ar putea juca un rol în propagarea cancerelor.

Cercetătorii cărora le aparține descoperirea noii structuri, denumită „interstitium” (interstițiu), spun că ar putea fi vorba chiar de un nou organ, necunoscut până acum. Deși alți oameni de știință contestă termenul de „organ”, considerându-l exagerat, cercetătorii americani spun că această descoperire ar putea avea implicații pentru o mai bună cunoaștere a modalităților de propagare a cancerului și, implicit, a găsirii unor noi metode de prevenire sau de tratament a bolilor din această categorie.

Interstițiul la care fac referire oamenii de știință americani constă într-o vastă rețea de țesut prezent sub piele, de-a lungul anumitor organe sau în jurul arterelor și venelor. Până acum se credea că acest țesut este compact, însă noul studiu arată că este constituit dintr-o multitudine de compartimente umplute cu fluid. Autorii studiului compară acest țesut cu o „autostradă a fluidelor în mișcare” care ar putea favoriza propagarea cancerului în corp.

 

Structura acestui țesut a rămas mult timp necunoscută din cauza tehnicilor clasice de microscopie.

Pentru a observa un țesut, acesta este prelevat, preparat cu produse chimice și decupat în lamele fine. Problema, în cazul interstițiului, este că această tehnică îl golește de fluide și îl zdrobește „asemenea unui imobil care se prăbușește”, arată autorii studiului. Drept urmare, la microscop acest țesut pare compact, însă realitatea este alta.

O nouă tehnică, dezvoltată de compania franceză Mauna Kea Technologies, a oferit cercetătorilor americani ocazia să descopere adevărata natură a acestui țesut, permițând plasarea unui microscop minuscul în corpul pacienților.

În cazul interstițiului, descoperirea a fost făcută din întâmplare, în timpul examinării căilor biliare ale unui pacient cu ajutorul noii tehnici, care se bazează pe folosirea unei fibre optice combinată cu un sistem de baleiere laser.

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*