O nouă teorie despre originea afecțiunilor oncologice

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Washington elaborează un studiu care ar putea duce la identificarea de noi terapii pentru tratarea cancerului.

 

Prof. Jason C. Mills

În timp ce diviziunea anormală, haotică, a celulelor stem reprezintă o cauză importantă a apariţiei cancerului, o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Washington din Statele Unite a descoperit că celulele adulte pot juca şi ele, în anumite condiţii, un rol esenţial în dezvoltarea tumorilor. Aceștia  au descoperit că celulele adulte sunt capabile să revină la o stare similară cu cea a celulelor stem cu diviziune rapidă, iar atunci când când se întâmplă acest lucru, ele pot transmite mutaţiile acumulate de-a lungul timpului, contribuind astfel la creşterea riscului de dezvoltare a unor leziuni precanceroase.

În legătură cu acest subiect, profesorul Jason C. Mills, din cadrul Departamentului de Gastroenterologie al universității americane susține, într-un articol publicat într-o revistă de specialitate, că „ne-am concentrat mult atenţia pe înţelegerea rolului celulelor stem în dezvoltarea cancerului, însă nu a existat o preocupare privind celulele adulte. Se pare că atunci când celulele adulte revin la starea de celule stem cu diviziune rapidă, acest lucru creează probleme ce pot conduce la cancer”.

 

Descoperirea a fost făcută în urma studiilor de laborator efectuate pe şoareci şi pe celule gastrice umane, cercetarea urmărind și modul în care celulele canceroase se pot sustrage tratamentului.

În cadrul studiilor efectuate pe şoareci cu răni la nivelul mucoasei gastrice, oamenii de ştiinţă au blocat capacitatea organismului lor de a apela la ajutorul celulelor stem pentru vindecare. Însă chiar şi fără acestea, şoarecii au dezvoltat o stare precanceroasă din cauza celulelor gastrice adulte care au revenit la starea de celulă stem pentru a trata leziunea.

Ulterior, în urma analizelor unor mostre de ţesut de la zece persoane diagnosticate cu cancer gastric, cercetătorii au descoperit dovada că celulele gastrice adulte au revenit la starea de celulă stem şi au început să manifeste un comportament diferit şi să se dividă rapid.

Oamenii de ştiinţă lucrează în prezent la identificarea medicamentelor care ar putea bloca starea precanceroasă prin prevenirea proliferării şi divizării celulelor adulte.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*