O nouă terapie combinată le dă speranțe pacienților cu melanom
Un grup de cercetători britanici au descoperit o combinație de două medicamente, care ar crește cu 50% șansele de supraviețuire.
Melanomul este cea mai gravă formă a canceului de piele fiind cauzat de creşterea necontrolată a celulelor producătoare de pigmenţi în interiorul pielii, și având aspectul unei alunițe cu forme neregulate. Cele mai multe decese cauzate de cancerul de piele sunt atribuite melanomului, iar din această cauză, multe dintre studiile efectuate în prezent se axează pe găsirea unor soluții terapeutice pentru vindecarea acestei maladii sau, pentru creșterea speranței de viață a pacienților diagnosticați.
Recent, rezultatele unui nou astfel de studiu clinic realizat de Royal Marsden NHS Foundation Trust din Marea Britanie au dezvăluit că medicamentele Ipilimumab şi Nivolumab, atunci când sunt administrate împreună, pot să stopeze şi chiar să inverseze evoluţia melanoamelor în stare avansată, timp de cel puţin cinci ani, pentru 50% dintre pacienţi.
Ambele medicamente sunt folosite în imunoterapie, o metodă medicală care ajută sistemul imunitar să distrugă celulele canceroase pe măsură ce acestea se răspândesc în organism, iar noul tratament este recomandat de National Institute for Health and Care Excellence şi este disponibil în această versiune combinată în cadrul sistemului naţional de sănătate din Marea Britanie, în urma analizelor efectuate de medicii din această ţară.
Profesorul James Larkin, medic oncolog la Royal Marsden NHS Foundation Trust şi profesor la Institute of Cancer Research, a declarat că „prin administrarea combinată a acestor două medicamente, sunt înlăturate efectiv două frâne ale sistemului imunitar, în loc de una singură, aşadar sistemul imunitar devine capabil să recunoască tumorile pe care nu putea să le recunoască înainte şi să reacţioneze la ele, distrugându-le”.
Acesta a explicat că pacienţii care au participat la studiul clinic au fost împărţiţi în trei grupuri, cei din primul grup, alcătuit din 314 pacienţi, primind Nivolumab şi Ipilimumab. În același timp, pacienţilor din al doilea grup, compus din 316 de participanţi, le-a fost administrat Nivolumab şi un placebo, iar alţi 315 pacienţi, incluşi în al treilea grup, au primit Ipilimumab şi un placebo.
Rata generală de supravieţuire pentru cel puţin cinci ani înregistrată în cadrul grupului care a primit terapia combinată a fost de 52%, iar 74% dintre aceşti pacienţi nu au mai avut nevoie de tratament medical după cinci ani. Rata generală de supravieţuire pe termen lung din cadrul grupului care a primit Nivolumab a fost de 44%, în timp în grupul care a primit Ipilimumab această rată a fost de 26%. Mai mult, pentru acei pacienţi care au oprit tratamentul din cauza efectelor sale secundare, precum oboseală, iritaţii cutanate şi diaree, rezultatul a fost la fel de bun ca în cazul pacienţilor care au primit acelaşi tratament pentru perioade mai îndelungate. Cu toate acestea, medici ispun că în prezent nu există nicio metodă de identificare în avans a pacienţilor care vor răspunde cel mai bine la această formă combinată de imunoterapie.
„Decizia referitoare la alegerea tratamentelor reprezintă o chestiune pe care medicii va trebui să o discute individual cu fiecare pacient şi cu familiile lor. Cele două medicamente, administrate împreună, au cu siguranţă un rol în tratarea melanomului metastazat şi ele vor fi alese pentru anumiţi pacienţi. Pentru alţii, decizia ar putea consta în administrarea medicamentelor în secvenţă, unul după celălalt”, a mai precizat prof. James Larkin.