O nouă tranșă de vaccinuri anti-Covid ajunge azi la centrele de stocare din țară
Un alt transport este așteptat mâine, urmând ca de la jumătatea lunii viitoare să fie crescut numărul de doze furnizate de Pfizer și BioNTech.
Azi a sosit în țară o nouă tranșă de vaccin produs de companiile Pfizer și BioNTech, acesta fiind cel de-al șaselea transport pe care România îl recepționează, de la debutul campaniei de vaccinare la nivelul Uniuni Europene.
Cele 92.430 de doze au ajuns în țară pe cale aeriană, la bordul trei aeronave care au aterizat în această dimineață pe aeroporturile din București, Cluj și Timișoara.
De la aeroport, dozele au fost preluate și transportate pe cale terestră la cele șapte centre de stocare din țară, de unde vor fi distribuite către direcțiile de sănătate publică din fiecare județ. Astfel, 35.100 de doze vor ajunge la centrul de stocare de la Institutul Cantacuzino, 17.000 vor ajunge la Brașov, 10.530 la Cluj, 9.360 la Constanța, 7.020 la Craiova, 11.700 la Iași și 7.020 la Timișoara.
Tot în cursul zilei de azi, la Buzău vor ajunge alte 2.322 de doze, de la centrul regional Constanța. Noul lot de vaccinuri se va utiliza la vaccinarea celor programați în etapa a doua a campaniei, dar și pentru rapelul cadrelor medicale și angajaților din sistemul medical care s-au vaccinat în prima etapă. Subprefectul Adina Moiseanu a dat asigurări, în această dimineață, că imunizarea se desfășoară conform graficului, în toate centrele.
Numărul de doze a fost mai mic decât cel recepționat în tranșele de săptămânile trecute, când au fost trimise 150.000 de vaccinuri, cauza constituind-o unele operațiuni efectuate la fabrica Pfizer, în vederea creșterii capacității de producție. Producătorul a anunțat că de azi va reveni la programul inițial de livrări, iar de la jumătatea lunii viitoare, va crește numărul de doze livrate săptămânal. Ca și până acum, transportul dozelor, atât pe cale aeriană cât și terestră, este asigurat de producător, dozele fiind transportate în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă.
Următoarea tranșă ar urma să fie primită în țară chiar mâine, pentru a se recupera astfel deficitul de aprovizionare creat din cauza reducerii numărului de doze livrate în ultimele săptămâni. În centrele de vaccinare comunitară se folosesc în prezent atât dozele primite anterior, cât și cele din tranșa primită azi.
În aceste condiții, este de așteptat ca în zilele următoare să fie deblocate și programările pe platforma on-line, care au fost sistate în mai multe județe printre care și Buzăul, pentru că numărul solicitărilor ajunsese să îl depășească pe cel al dozelor disponibile la momentul respectiv. „Pe măsură ce noile tranşe ajung în România, aplicaţia de programare se actualizează şi permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaţionale aflate în etapa curentă”, se arată într-un comunicat al Comitetului național de coordonare a activității de vaccinare (CNCAV).
În continuare, în ciuda sincopelor înregistrate în ceea ce privește funcționarea platformei de programare și accesarea serviciului call-center destinat aceluiași scop, ritmul de vaccinare este unul neașteptat de bun în România. Săptămâna trecută, țara noastră s-a situat pe locul 3 în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de doze administrate la suta de locuitori, iar în clasamentul realizat de la începutul campaniei de vaccinare se situează pe locula al nouălea din cele 27 de state UE, cu o rată de vaccinare la suta de locuitori, mai mare decât media europeană.
Până azi-dimineață, pe platforma on-line erau programate 857.479 de persoane din etapa a doua de vaccinare, dintre care 351.977 de adulți peste 65 ani, 193.557 de persoane cu afecțiuni cronice și 311.945 de angajați din domenii esențiale. Cei mai mulți – 339.899 de persoane – au reușit să se înscrie direct pe platformă, în timp ce alți 154.801 s-au înscris prin intermediul medicilor, 98.070 prin serviciul call-center, iar 264.709 prin intermediul angajatorului.
De asemenea, până ieri la ora 17.00, erau vaccinate în întreaga țară 433.129 de persoane, dintre care 13.156 au primit deja ambele doze de vaccin, iar 419.973 au primit prima doză, fiind programate la rapel după 21 de zile. Ca urmare a vaccinării acestor persoane s-au înregistrat 1.174 de reacții adverse comune și minore dintre care 371 manifestate prin durere la locul injectării, iar 803 au fost reacții generale manifestate prin febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie.