O picatura de sange te poate ajuta sa tii bolile cronice la distanta

2 aprilie 2017 | 0 comentarii |

Un nou test, bazat pe analiza unei probe de sange si coroborarea informatiilor obtinute cu varsta pacientului, are o acuratete de aproximativ 80% in depistarea riscului de imbolnavire.

 

test sangeUn grup de cercetatori americani de la Intermountain Medical Center Heart Institute din Salt Lake City au descoperit recent ca este posibila preconizarea cu o acuratete de aproape 80% a riscului de a suferi de boli cronice, prin efectuarea unui test care combina varsta pacientului cu informatii obtinute in urma unor analize simple de sange.

Conform unui raport prezentat saptamana trecuta in cadrul conferintei anuale a Colegiului American de Cardiologie, testul, bazat pe analiza combinata a acestor date, determina probabilitatea de imbolnavire in urmatorii trei ani de una dintre maladiile cronice cele mai frecvente.

Mai exact, printre bolile cronice ce pot fi detectate astfel se numara diabetul, insuficienta renala si cea cardiaca, maladia coronariana sau pulmonara cronica, fibrilatia atriala, aritmia cardiaca, infarctul si accidentele vasculare cerebrale dar si dementa.

 

medic laboratorDespre aceasta descoperire, medicul epidemiolog, Heidi May, care a coordonat studiul, a declarat in cadrul conferintei anuale ca „testul va putea fi folosit pentru a-i identifica pe acei pacienti care se confrunta cu niveluri ridicate de risc de a suferi de boli cronice si care au nevoie de tratamente personalizate si de a fi tinuti sub observatie medicala. Obiectivul nostru a fost de a obtine un instrument clinic util si usor de folosit si care sa usureze munca medicilor generalisti”.

Studiul a fost realizat pe un grup de voluntari, barbati si femei in stare buna de sanatate si fara antecedente de imbolnaviri cronice.

In randul femeilor, cele care au obtinut rezultate moderate la acest test se confrunta cu un risc de trei ori mai mare de a suferi de boli cronice, prin comparatie cu cele care au obtinut rezultatele mai slabe. Femeile care au obtinut rezultatele cele mai ridicate la test se confrunta cu un risc de 11 ori mai mare, conform cercetatorilor.

In cazul barbatilor, cei care au inregistrat rezultatele medii se confrunta cu un risc de 5,6 ori mai mare de a fi diagnosticati cu o afectiune cronica in urmatorii trei ani, in timp ce rezultatele mai ridicate de atat corespund unui risc de pana la 11 ori mai mare.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*