O singură persoană confirmată cu Covid-19, în urma spectacolelor pilot de la jumătatea lunii trecute

La cele patru evenimente culturale au participat peste 1.300 de persoane, iar în cazul spectatorului depistat pozitiv ulterior, specialiștii spun că există posibilitatea ca acesta să fi contractat infecția în altă parte.

 

Spectacolele pilot organizate în premieră în România în perioada 14-16 mai confirmă o dată în plus eficiența vaccinării împotriva Covid-19 și faptul că evenimentele cu o participare numeroasă de public vaccinat nu prezintă pericol de răspândire a infecției. Cele patru evenimente culturale au fost organizate de Opera Națională din București și cea din Cluj, împreună cu Teatrul Național din Capitală. Trei dintre spectacole au avut loc în spații închise, iar unul în aer liber. A fost permisă doar participarea persoanelor vaccinate, inițiativa organizării unui astfel de experiment aparținând Ministerului Culturii. Scopul a fost de a se stabili în ce măsură pot fi organizate în siguranță evenimente cu un număr mare de participanți, fără obligativitatea purtării măștii de protecție, dacă toți cei prezenți sunt vaccinați.

La aproape o lună de la evenimentele pilot, Ministerul Culturii a transmis rezultatele, care confirmă că  nu există risc de infectare în cazul evenimentelor publice cu un public numeros, dacă toți participanții sunt vaccinați.

Astfel, din cele peste 1.300 de persoane care au participat la cele patru spectacole de la București și Cluj, un singur spectator a fost depistat pozitiv ulterior evenimentului la care a luat parte.

 

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorgiu, spune că este vorba de o persoană care a participat la spectacolul organizat în sală de Opera Națională din Cluj și care a fort testată pozitiv pe 23 mai, la opt zile după eveniment.

Spectatorul în cauză era vaccinat anti-Covid cu schema completă și trecuseră mai mult de 10 zile de la rapel, astfel că face parte din acel procent de 0,1% de români care au fost confirmați pozitiv după ce si-au vaccinat complet. Procentul este nesemnificativ la nivel național, iar același lucru se poate spune și în cazul celor patru spectacole pilot, având în vedere că au participat peste 1.300 de persoane care au fost testate ulterior, dintre care una singură a fost depistată pozitiv. Dat fiind faptul că acest lucru s-a întâmplat la 8 zile după participarea la spectacolul de la Cluj, este posibil chiar ca spectatorul în cauză să se fi infectat anterior.

 

Ministrul Bogdan Gheorghiu consideră că acest rezultat este concludent pentru siguranța pe care o prezintă evenimentele culturale cu un număr mare de participanți selectați doar din rândul persoanelor vaccinate, precizând că nu mai este nevoie de organizarea altor spectacole-pilot pentru a dovedi acest lucru.

Nu avem de ce să mai facem astfel de evenimente, întrucât contextul general va permite desfăşurarea de evenimente. Evenimentele pilot au avut rolul de a confirma ce am declarat în ultimul an, şi anume că acţiunile culturale nu reprezintă sursă pentru focarele de infecţie, că publicul participant este unul responsabil şi că putem oferi predictibilitate, pe care sectorul cultural-creativ o solicită şi de care avem cu toţii nevoie. Este încă o dovadă că evenimentele culturale se pot organiza în condiţii de siguranţă, independent de rata cumulată a infectărilor. Şi, sigur, totodată, soluţia este şi trebuie să rămână vaccinarea”, a declarat ministrul Culturii.

În prezent, pentru a putea desfășura evenimente culturale „cu sala plină”, organizatorii au obligația de se asigura că toți participanții sunt vaccinați cu schema completă și că au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea rapelului. Există și opțiunea permiterii accesului celor nevaccinați, dar la maxim 70% din capacitatea sălii. În cest caz, persoanele nevaccinate trebuie să prezinte dovada unui test negativ sau documente care să ateste că au avut Covid-19 și încă beneficiază de imunitate naturală.

 


Adaugati un comentariu


 

*